INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Téměř 15 let trvala v České republice složitá cesta ke standardizaci projektování, výstavby, řízení provozu a výcviku profesionální obsluhy dohledových a poplachových přijímacích center (DPPC, z anglického ARC), u nás dobře známých pod starším názvem pulty centralizované ochrany (PCO).

Nejvýznamnějším výsledkem vývoje standardů pro provoz DPPC je účinnost aktuálně platných tří částí evropského standardu, v ČR zavedeného jako ČSN EN 50518, část 1 až 3, který se vztahuje na všechna DPPC, ve státní i komerční sféře, sloužící k příjmu a následné odezvě na informaci o mimořádné, resp. krizové události.

            Uplatňování požadavků trojice norem je zlomem, především pro jejich náročnost, protože jednoznačně odděluje moderní dispečinky s trva­lou odborně poskytovanou službou, založenou na komplexu přijímání a zpracování informací zprostředkovaných vzdálenými detekčními a monitorovacími systémy, od těch, které k ochraně a ostraze lidských životů a zdraví, majetku i informací využívají „zařízení“ s nízkým technologickým a personálním potenciálem.

            Na druhé straně ta pracoviště, která výzvu všech tří částí již přijala nebo přijmou a požadavky splní, se plynule přenesou do evropského prostoru poskytovatelů technických bezpečnostních služeb a budou jednoznačně, v tomto oboru podnikání, konkurenceschopná i v „přes­hraničních“ obchodních vztazích.

            Z uvedeného ale jasně plyne, že moderní DPPC se neobejde bez odborně dobře vyškolených a vycvičených dispečerů a jistě nezasvěceného překvapí, že donedávna pro uchazeče o pozici dispečera DPPC neexistovala žádná soustavná příprava, vzdělávací program nebo školské zařízení, které by zájemce odborně připravily a vycvičily, a tím také vymezily profesní kvalifikační standardy.

Národní soustava kvalifikací je základem profesionalizace obsluhy DPPC

Až s projektem Národní soustavy kvalifikací, která kopíruje obdobné evropské soustavy, byla v loňském roce ve skupině Právo, právní a veřejnoprávní činnost nově, mezi již zavedenými bezpečnostními kvalifikacemi, definována profesní kvalifikace Pracovník dohledového centra (dispečer DPPC).

            Kvalifikace pro dispečery, označovaná kódem 68-003-H, obecně vymezuje požadavky, které má provozovatel DPPC sledovat a rozvíjet u svých stávajících i nově začínajících dispečerů, vedle technických znalostí a dovedností, kam patří zejména dobře řízená odolnost proti stresu, dlouhodobé psychické zátěži a schopnost komunikovat a zvládat řešení nejrůznějších krizových situací. Příslušný kvalifikační standard to definuje jako:

- obsluhování technických bezpečnostních systémů s orientací na přijímací zařízení a vyhodnocování signálů z bezpečnostních systémů,

- uplatňování zásad součinnosti se složkami integrovaného záchranného systému, zejména s Policií ČR a vymezenými osobami,

- aplikování právních základů bezpečnostní činnosti se zaměřením na vyhodnocování signálů z bezpečnostních systémů a organizování zákroků na narušených objektech,

- organizování činností směřujících k zajištění a obnovení bezpečnosti a ke snížení ztrát na majetku a zdraví osob,

- vedení dokumentace o provozu dohledového centra, o činnosti spojené s ostrahou, s kontrolami a s poskytovanými službami,

- organizování činností a výjezdů zásahových jednotek se zaměřením na komunikaci a pře­dávání informací při organizování zásahů na narušených objektech.

Práce dispečera je téměř neomezenou příležitostí pro připravené

Zařazení dispečera DPPC mezi již schválené profesní kvalifikace Národní soustavy kvalifikací je „interní“ oborovou příležitostí k ověření, porovnání úrovně znalostí každého dispečera zkouškou podle zákona č. 179/2006 a lze ho chápat i jako signál, že zprvu dobrovolně a následně s účinností nové zákonné úpravy této a souvisejících bezpečnostních činností povinně bude nezbytné dispečery řádně a průběžně vzdělávat a cvičit.

            Vymezení kvalifikace a její zařazení do Národní soustavy kvalifikací je ale především obrovskou příležitostí pro ty, kteří vedle dosažené plnoletosti mají maturitní vysvědčení, dobré především psychické zdraví, čistý trestní rejstřík a zájem doplnit si vzdělání, vyzkoušet zajímavou, náročnou a do budoucna jistě i respektovanou profesi a stát se profesionálem v bezpečnostním oboru. V takovém, který se rychle vyvíjí a nabízí široké uplatnění ve složkách Integrovaného záchranného systému, v DPPC měst a obcí a u významných poskytovatelů těchto služeb v komerční sféře.

            Česká společnost pro jakost je autorizovaná Ministerstvem vnitra ČR pro zkoušení podle pravidel nové profesní kvalifikace a navázala úzkou spolupráci s obecně respektovanými profesionály v oboru DPPC, kteří zájemce v rámci odborné přípravy a praktického výcviku připraví na úspěšné složení zkoušky Pracovník dohledového centra, včetně získání Osvědčení o profesní kvalifikaci a na následné profesionální působení v kvalitních DPPC.

Mgr. Libuše Urbanová,

odborná spolupracovnice ČSJ

pro zkoušky Dispečer DPPC

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3