INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Česká společnost pro jakost se snaží šířit informace o zájem o kvalitu nejen napříč všemi možnými obory podnikání, ale i napříč generacemi. Například Rada seniorů ČSJ je po léta aktivně fungujícím orgánem ČSJ pro

pracovníky starší 50 let. Pojďme se však blíže podívat na spolupráci s mladou generací, generací studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol.

Česká společnost pro jakost byla vždy studentům otevřena. Pomineme-li zvýhodněné roční členství v ČSJ pro studenty či přednášky spolupracovníků ČSJ na školách, tak je studentům například standardně umožňován bezplatný vstup na prestižní mezinárodní „kvalitářkou“ konferenci, která se koná v rámci akcí Listopadu – Měsíce kvality v Praze. Mimochodem na této konferenci je také udělována Cena Františka Egermayera za nejlepší studentské práce.

            Významnou oblastí, kde se systematicky se studenty pracuje, je provádění personálních certifikací typu Junior. První zkoušky Manažer kvality – junior se konaly v chotěbořské vyšší odborné škole již v roce 2004. A od té doby úspěšně pokračují nejen na této škole, ale i například na VŠE v Praze či VŠCHT. Zkouška typu Junior je stejně náročná jako příslušná akreditovaná personální zkouška, je však určena těm uchazečům, kteří nemají dosud dostatečnou praxi. Historie ukázala, že držitelé těchto certifikátů mají větší šanci uspět na trhu práce. A navíc sami časem (po získání praxe) přecházejí ke zmiňovaným akreditovaným personálním certifikátům.

            V roce 2014 zvažovalo vedení České společnosti pro jakost další nové formy spolupráce se školami. Rozhodlo se proto zavést grantový program pro studenty (SŠ, VOŠ, VŠ) na jejich výzkumné projekty. Na konci roku 2014 byly vyhlášeny dokonce dvě výzvy k čerpání grantů. První byla tematicky zaměřená na Aplikaci modelu Start Europe (jde o jeden z programů Národní ceny kvality ČR) a druhá na oblast Využití 3D tisku při výuce v oblasti kvality.

            U obou grantů byla úspěšným žadatelem Technická univerzita v Liberci, a získala tak celkem 100 000 korun pro studentské projekty, které obsahově zapadaly do vyhlášených výzev. Oba projekty, řešené v průběhu roku 2015, se v těchto dnech úspěšně chýlí ke konci.

            Grant pro rok 2016 se týká problematiky využívání vícero různorodých informačních systémů v organizaci, jejich možného propojení a dalšího využití dat a informací. Studenti mají šanci předkládat svoje projekty do 15. ledna 2016. Poté komise ČSJ rozhodne o příjemci projektu. Výzva je zveřejněna na internetových stránkách ČSJ.

            Vedení ČSJ věří, že se díky práci se studenty zvýší zájem mladé generace o oblast kvality či obory s kvalitou souvisejících.

Ing. Petr Koten,

výkonný ředitel České společnosti pro jakost

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3