INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Rada kvality ČR a Řídící výbor Programu Česká kvalita 10. listopadu oznámily předání dalších 19 ocenění výrobkům a službám v Programu Česká kvalita. Certifikáty opravňující k užívání značky převzali týž den zástupci

oceněných firem na galavečeru pořádaném pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana, předsedy Senátu PČR Milana Štěcha, předsedy Poslanecké sněmovny PČR Jana Hamáčka, předsedy

vlády Bohuslava Sobotky, ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky. Udělená ocenění dokazují, že české firmy dodávají na trh výrobky a služby špičkové kvality, plně srovnatelné s konkurencí z renomovaných světových firem.

Aby výrobek či služba dosáhly na některou ze značek v Programu Česká kvalita, musí nejprve v přísných testech akreditovaných zkušeben prokázat, že jsou vysoce kvalitní, absolutně bezpečné pro spotřebitele a že splňují jak veškeré zákonné požadavky, tak náročné požadavky stanovené Řídícím výborem Programu Česká kvalita. Díky průběžné kontrole ve výrobě i v obchodní síti může logo Česká kvalita zákazníkům garantovat nejvyšší kvalitu nejen v okamžiku udělení značky, ale po celou dobu, na kterou bylo právo jejího užívání uděleno.

            „Kvalita je dnes spolu s inovacemi klíčovou podmínkou konkurenceschopnosti českých firem. Neméně důležitá je ovšem i pro naše spotřebitele. Kvalitní výrobek pro ně znamená nejen větší užitnou hodnotu a delší životnost, ale i absolutní bezpečnost a zdravotní nezávadnost. V době, kdy inspektoři České obchodní inspekce a dalších kontrolních orgánů stále častěji odhalují na trhu produkty, které mohou ohrozit zdraví, nebo dokonce i životy našich občanů, usnadňuje nezávislé značení kvalitního zboží a služeb spotřebitelům orientaci při nákupech,“ řekl Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu. „Program Česká kvalita tak pomáhá nejen propagovat dobrou práci našich firem, ale současně i chrání tuzemské zákazníky,“ dodal ministr.

            Díky zvýšenému úsilí České obchodní inspekce a dalších kontrolních orgánů se daří odhalovat stále více nebezpečných výrobků na trhu. Jen za poslední 4 roky vzrostl počet hlášení z České republiky do evropského systému RAPEX na pětinásobek. I když je část tohoto nárůstu jistě dána lepší prací inspektorů, znamenají tato čísla, že se na tuzemském trhu objevuje stále více zdraví a životu nebezpečných výrobků. Obdobná situace je i v ostatních evropských zemích, přestože kontrolní orgány mohou prověřit jen zanedbatelné procento ze všech produktů na trhu, počet nebezpečných výrobků nahlášených do systému RAPEX stále roste.

            „Orientace spotřebitelů je stále těžší. Velké množství oděvů, hraček ale i dalších výrobků je nebezpečných kvůli použitým materiálům. A obsah karcinogenních, alergenních či mutagenních látek nemá spotřebitel šanci zjistit bez špičkově vybavené laboratoře. Jedinou šancí pro výběr kvalitního a bezpečného zboží jsou nezávislé značky kvality, u nás sdružené v Programu Česká kvalita,“ vysvětlil Jan Taraba, ředitel Národního střediska podpory kvality.

            I když se evropské státy snaží zajistit bezpečnost spotřebitelů, nemají šanci prověřit všechny výrobky, nebo alespoň jejich podstatnou část přicházející do obchodní sítě. Na trhu jsou desetitisíce různých položek a každým dnem se jejich sortiment mění. U zboží pocházejícího z asijských zemí se mnohdy i stejný výrobek liší v jednotlivých dodávkách složením použitých materiálů. Značky kvality tak získávají stále větší význam. Spotřebitelé si ale zatím vysokou míru rizika neuvědomují, a tak zatím netlačí na výrobce, aby o značky kvality usilovali.

            „I když v průzkumech veřejného mínění respondenti deklarují ochotu dávat přednost zboží s nezávisle ověřenou kvalitou, je jejich tlak na výrobce a obchodníky zatím malý. Spotřebitelé se mylně domnívají, že při nákupu nekvalitního produktu hrozí jen nižší funkčnost a životnost, a vůbec netuší, že riskují zdraví, a někdy i životy své, a zejména svých dětí. Výrobky pro děti totiž statistikám nebezpečných výrobků suverénně vedou,“ upozornil Robert Szurman, státní tajemník Ministerstva průmyslu a obchodu a předseda Rady kvality Čes­ké republiky.

            Tlak spotřebitelů a zájem výrobců o značky kvality jsou skutečně spojené nádoby. Náklady na testování v akreditované zkušebně, které si každý zájemce o značku musí uhradit, odrazují mnohé podnikatele od účasti v Programu Česká kvalita. Neuvědomují si, že správně využitá značka kvality může být pro firmu výbornou a levnou reklamou a účinným nástrojem marketingu.

            O to více je třeba vyzdvihnout ty podnikatele, kteří se nebáli jít do náročných zkoušek a v přísném hodnocení získali oprávnění k užívání některé ze značek v Programu Česká kvalita. Celkem 19 výrobků a služeb oceněných na Galavečeru s Českou kvalitou sice ze dne na den nezmění situaci na českém trhu, ale jsou příslibem do budoucna. Příslibem, že až si spotřebitelé uvědomí, jak důležitá je kvalita a bezpečnost při výběru spotřebního zboží, budou mít z čeho volit. Vždyť české firmy každodenně dokazují, že dodávat kvalitní výrobky a služby umí.

Program Česká kvalita

Problémy se stále vyšším množstvím nekvalitních výrobků na českém trhu a vzrůstající množství různých pseudoznaček kvality vedly v roce 2002 k vyhlášení vládního programu na podporu prodeje kvalitních výrobků a služeb – Programu Česká kvalita. Jeho hlavním cílem bylo zlepšit informovanost spotřebitelů o nabídce kvalitních výrobků a služeb na českém trhu a umožnit jim orientaci při nákupu.

Program Česká kvalita garantuje spotřebitelům:

 Kvalitu výrobku (služby) ověřila nezávislá zkušebna – Nestačí, že výrobce prohlásí produkt za kvalitní. Renomovaná nezávislá zkušebna musí jeho kvalitu prověřit a potvrdit.

 Kvalita je průběžně kontrolována – Dodržování kvality je kontrolováno. V případě porušení pravidel je značka odebrána.

 Je ověřována spokojenost zákazníků s výrobkem či službou – Zákazníci jsou dotazováni, jak jsou spokojeni s výrobkem či službou. Pokud jsou zákazníci nespokojeni, je značka odebrána.

 Program Česká kvalita je garantován vlá-dou ČR – Program byl přijat usnesením Vlády ČR. Na jeho objektivitu a nestrannost dohlíží Řídicí výbor složený ze zástupců spotřebitelských organizací, podnikatelských svazů, orgánů státní správy, Rady kvality ČR a České společnosti pro jakost.

             Program Česká kvalita je jediným programem označování kvalitních výrobků a služeb v ČR vyžadujícím opravdu nezávislé ověřování kvality oceněných produktů.

K 1. 11. 2015 byly v Programu Česká kvalita zaregistrovány značky:

 Bezpečná a kvalitní hračka – kvalitní hračky pro děti

 Bezpečné hračky – hračky s ověřenou bezpečností)

 Certifikované služby IT – kvalitně poskytované služby v oblasti informačních technologií

 Certifikovaný e-obchod – prověřené internetové obchody)

 CG – výrobky pro plynárenství)

 Czech Made – kvalitní zboží a služby z různých odvětví průmyslu)

 Česká kvalita – Nábytek – nábytek s ověřenou kvalitou)

 ESČ – bezpečné elektrické spotřebiče

 EŠV/EŠS – ekologicky šetrné výrobky a služby

 Horeca Select – potravinářské výrobky pro hotely, restaurace a catering v síti Makro

 Hřiště-sportoviště-tělocvična – Ověřený provoz – bezpečná hřiště a sportoviště

 ITC certifikovaná kvalita – bezpečné a kvalitní spotřební zboží

 Kvalitní a bezpečná a montáž – montáž elektrických zařízení

 Osvědčeno pro stavbu – výrobky, které splňují veškerá kvalitativní a bezpečnostní kritéria pro použití ve stavbách v ČR

 Práce postižených – označující výrobky vyrobené postiženými spoluobčany

 Q21 – Prodejna 21. století – označení prodejen, které splňují požadavky na kvalitu prodávaných výrobků i prodeje)

 QZ – Zaručená kvalita – textilní výrobky a služby prádelen a čistíren

 Spolehlivá veřejně prospěšná organizace – důvěryhodné neziskovky

 SZUTEST – Product Tested – nezávisle prověřené průmyslové výrobky

 Zdravotně nezávadná obuv – Bota pro vaše dítě Žirafa – certifikovaná obuv pro děti

 Značka kvality v sociálních službách – označení kvalitních domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení).

             Program Česká kvalita vychází ve svých zásadách z obdobného jednotného systému značek kvality, který v Německu úspěšně funguje již desítky let. 

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3