INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

 L184343Slavnostním setkáním v historických prostorách Valdštejnského paláce dnes oslavili představitelé Parlamentu České republiky, veřejné správy, podnikatelských svazů a řada dalších významných hostů výročí 25 let akreditace v České republice. Akce zorganizovaná Výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR společně s Českým institutem pro akreditaci (ČIA) připomněla význam služby, která zůstává většině běžných lidí skrytá, ale bez níž by byly ohroženy nejen majetkové hodnoty, ale často i zdraví a životy občanů.

Význam slova akreditace asi většině běžných lidí uniká. Přesto tato služba jejich životy ovlivňuje a to mnohdy velmi významně.  Ať již se jedná o určení diagnózy ve zdravotnické laboratoři, o testy množství škodlivých zplodin v ovzduší, nebo třeba o laboratorní ověření zdravotní nezávadnosti potravin při kontrolách v obchodní síti, ve všech těchto případech pomáhá akreditace minimalizovat možnost chyby a zajišťuje maximálně důvěryhodný a přesný výsledek.

"Akreditací ověřujeme, že má daný subjekt, například laboratoř, nastavené správně všechny pracovní postupy a kontrolní mechanismy a že je schopen poskytovat své služby s nejvyšší možnou přesností, věrohodností a s minimem chyb. To je obzvláště důležité u těch služeb, na kterých přímo závisí zdraví či životy občanů, jako jsou například služby zdravotnických laboratoří," vysvětluje Jiří Růžička, ředitel Českého institutu pro akreditaci (na snímku).

Pokud chce nějaká laboratoř, zkušebna či certifikační orgán být důvěryhodným partnerem pro své zákazníky, ať už ze soukromé sféry, nebo z veřejné správy, měl by se o akreditaci ucházet.  Odborníci z Českého institutu pro akreditaci každého takového zájemce podrobně prověří, zjistí, jak má nastaveny kontrolní mechanismy, zda používá schválené postupy a metody a v případě splnění všech podmínek udělí akreditaci. V průběhu dalších let pak dochází k opakovaným kontrolám ze strany ČIA, zda jsou i nadále plněny všechny logo cia barva nove copypožadavky a nařízení.

"Akreditace je vlastně garancí pro všechny zainteresované stany. Konečnému zákazníkovi – například pacientovi, dává nejvyšší možnou jistotu, že získá přesné výsledky. Zadavatel testů, třeba zdravotnické zařízení, může v případě jakýchkoli problémů dokladovat, že využitím akreditované laboratoře udělal maximum pro ochranu oprávněných zájmů pacienta. A laboratoř si akreditací ověří, že má vše správně nastaveno a že nebude zbytečně chybovat," shrnuje výhody akreditace Jiří Růžička.

Přes jednoznačné výhody, které akreditace poskytuje všem zainteresovaným stranám, existuje ještě řada soukromých i státních subjektů, které akreditaci nevyužívají. Nejenže riskují zvýšenou možnost získání nepřesných či chybných výsledků, ale v případě jakýchkoli sporů se zbytečně vydávají všanc možnosti obvinění, že nezajistili maximální možnou kvalitu výsledku, nebo mohou být, například u zjištění kontrolních orgánů, výsledky zpochybněny.

V České republice se akreditací ze zákona zabývá jediný subjekt, státem zřízený Český institut pro akreditaci, o.p.s. Jeho rozhodnutí jsou uznávána ve všech členských státech Evropské unie a v řadě dalších zemí světa. Za 25 let své existence již udělil přes 1000 akreditací zdravotnickým, zkušebním a kalibračním laboratořím, certifikačním a inspekčním orgánům ověřovatelům emisí skleníkových plynů, a dalším subjektům.

Český institut pro akreditaci, o.p.s.

ČIA, jako jediný národní akreditační orgán České republiky notifikovaný Evropskou komisí, zabezpečuje akreditaci v oblastech, jako jsou: zkušební laboratoře, kalibrační laboratoře, zdravotnické laboratoře, certifikační orgány (certifikující produkty, osoby, systémy managementu), inspekční orgány, environmentální ověřovatelé (EMAS), ověřovatelé skleníkových plynů, poskytovatelé zkoušení způsobilosti a výrobci referenčních materiálů.

Akreditované subjekty působí v posuzování shody nejrůznějších činností a produktů – od stavebních materiálů, přes elektrické výrobky, různorodé materiály, vzduch, vodu, půdu, potraviny, paliva, nábytek, stroje, papír, obaly, léky, textil, tabák, hračky, vozidla, výpočetní techniku, sklo, keramiku, lékařské přístroje, zemědělské výrobky, dřevo i pyrotechniku. K jejich vyhledání je webu www.cai.cz k dispozici pravidelně aktualizovaná databáze akreditovaných subjektů.

Uznatelnost akreditace v rámci EU je zajištěna evropským nařízením č. 765/2008, které stanovuje dokonce povinnost vnitrostátním orgánům (úřadům) uznávat nejen výstupy ostatních národních akreditačních orgánů, které se úspěšně podrobily evaluaci, ale i akreditovaných subjektů. Tímto mechanismem je zajištěna vzájemná uznatelnost výsledků vydaných akreditovaným orgánem a nemělo by docházet ke zpochybnění úrovně takových výsledků.

Česká republika je prostřednictvím ČIA také členem celosvětových organizací IAF (Mezinárodní akreditační fórum) a ILAC (Mezinárodní spolupráce v oblasti laboratoří a inspekčních orgánů), a to od roku 1996, tj. letos je tomu kulatých 20 let. ČIA byl první akreditační orgán ze zemí střední a východní Evropy, který v roce 1998 podepsal multilaterální dohodu o vzájemném uznávání pro oblast laboratoří a pro oblast certifikačních orgánů. Na základě těchto dohod jsme tedy rovnoprávnými členy na evropské i mezinárodní úrovni akreditace. Pro námi akreditované subjekty posuzování shody je tím zajištěno mezinárodní uznávání výstupů jejich činnosti, kterou mají v rozsahu udělené akreditace.

Z historie

Akreditační systém u nás začal vznikat koncem 90. let minulého století ještě v tehdejší Československé socialistické republice. Problematikou se zabýval tehdejší Federální úřad pro normalizaci a měření (FÚNM), v jehož působnosti byla technická normalizace, metrologie a zkušebnictví. Informace o akreditaci byly získány v roce 1987 a hned v následujícím roce byly zahájeny přípravy na její zavedení. Dokonce již v roce 1988 se čeští zástupci zúčastnili zasedání Západoevropského kalibračního sdružení (WECC), které sdružovalo akreditační orgány v oblasti akreditace kalibračních laboratoří; kromě toho také existovalo Západoevropské sdružení zkušebních laboratoří (WELAC). FÚNM se v roce 1989 vydáním Směrnice o akreditaci přihlásil k problematice akreditace a v březnu 1991 udělil první akreditaci, v té době Výzkumnému ústavu vlnařskému. Do konce roku 1991 bylo uděleno celkem 5 akreditací a několik desítek zájemců na její udělení čekalo. V současné době je akreditace udělena už více než tisícovce subjektů.

Spolupráce

V procesu akreditace jsou využíváni specialisté ze všech oblastí a probíhá úzká spolupráce s odbornými sdruženími, univerzitami, výzkumnými ústavy a asociacemi akreditovaných subjektů. Se šíří záběru systému akreditace také souvisí jeho využívání mnoha ministerstvy pro posuzování odborné způsobilosti subjektů. Před pár lety byl pro Světový den akreditace, který připadá na 9. červen, používán přiléhavý slogan: „Usnadňujeme výkon státní správy“, což si řada zodpovědných pracovníků již uvědomila. Přesto mezi nimi stále existují výjimky.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3