INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

mlMinistr průmyslu a obchodu Jan Mládek zadal Správě úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), aby při dalších krocích ve výběru lokalit pro budoucí hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva spolupracovala primárně s těmi dotčenými lokalitami, respektive obcemi, které jsou přístupny dialogu.

V současné době existuje sedm míst, vytipovaných pro výstavbu budoucího hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva.  Jsou to lokality Čertovka na rozhraní Ústeckého a Plzeňského kraje, lokalita Březový potok v Plzeňském kraji, Magdaléna a Čihadlo v Jihočeském kraji, Hrádek a Horka na Vysočině a Kraví hora na Vysočině částečně zasahující do Jihomoravského kraje. Některé obce v prvních pěti lokalitách se připojily k žalobám nevládních organizací proti rozhodnutí Ministerstva životního prostředí o stanovení průzkumného území.

"Naše země počítá i v budoucnosti s využitím jaderné energie a naší povinností je připravit bezpečné řešení uložení vyhořelého jaderného paliva a radioaktivních odpadů. Postup výběru vhodných lokalit pro budoucí hlubinné úložiště proto musí probíhat s maximální transparentností. Obce ve stanovených místech pobírají v souladu s atomovým zákonem příspěvky v rozsahu zhruba 10 – 12 milionů podle velikosti lokality, některé ale tento příspěvek vnímají jako nátlak státu. Po konzultaci s panem premiérem jsem se proto rozhodl neusilovat dále o prodloužení platnosti rozhodnutí MŽP ve všech vytipovaných lokalitách a uložil jsem vedení SÚRAO spolupracovat nadále s těmi lokalitami, které jsou přístupné dialogu," uvedl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Jde především o lokalitu Horka, která zahrnuje celkem sedm obcí kraje Vysočina, a lokalitu Kraví hora, která zahrnuje osm obcí krajů Vysočina a Jihomoravského kraje. Na ostatních lokalitách se bude pokračovat pouze v případě, že by se postoj obcí změnil.

"Ještě než toto řešení předložím vládě, chci se za dva týdny setkat se zástupci Pracovní skupiny pro dialog o hlubinném úložišti a starosty všech dotčených obcí, abych se ujistil o jejich konečných postojích. U obcí, které nemají zájem o dialog, skončí výplata příspěvků v letošním roce. Zároveň jsem požádal SÚRAO, aby zintenzivnila komunikaci s veřejností a více se zaměřila na oblast bezpečnosti. Hlubinné úložiště je z hlediska bezpečnosti skutečně to nejlepší řešení a to je nutné veřejnosti vysvětlit," uvedl ministr Mládek.

Tato schůzka, na níž si chce Ministerstvo průmyslu a obchodu společně se SÚRAO vyjasnit postoje jednotlivých obcí k další průzkumné činnosti, se uskuteční ve čtvrtek 28. července na MPO. Platnost dosavadních rozhodnutí o stanovení průzkumného území uplyne na konci letošního roku.

"Máme zájem na maximální transparentnosti a pokračování dialogu. Proces výběru se nemůže zastavit, máme závazné termíny a uděláme vše pro to, aby byl návrh finální lokality předložen vládě ke schválení v roce 2025. Proto je třeba proces výběru lokality zintenzivnit. Chceme volit takový postup, který povede ke konsenzuálnímu řešení a proto je na místě upravit postup výběru lokality tak, aby další fáze průzkumu probíhaly pouze tam, kde je ze strany obcí o další dialog zájem," dodal ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák.

Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě iniciativy Pracovní skupiny pro dialog o hlubinném úložišti proto připravilo k předložení do meziresortního připomínkového řízení návrh věcného záměru zákona, který bude dopracován o aktuální postup při finalizaci počtu lokalit. Tento materiál bude co nejdříve přeložen k připomínkování a k následnému projednání vládou. Cílem je do roku 2025 přeložit vládě výběr finální lokality. K zahájení provozu hlubinného úložiště by mělo dojít až v roce 2065.

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3