INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Inovace, slovo, které vyjadřuje touhu lidí dělat věci jinak a lépe. Do života vnáší převratné myšlenky a činy, výrobky, služby, pohled na zaběhnutá řešení. Inovace nejsou zaklínadlo, ale nutnost pro zvládnutí života na zemi. S ohledem na zásoby surovin a energií, hledání nových zdrojů, s ohledem na udržitelnost ve všech směrech – abychom měli co dýchat, pít, jíst. Inovace a kvalita spolu úzce souvisejí. O tom s Ing. Petrem Kotenem, výkonným ředitelem České společnosti pro jakost:

Vědci, ekonomové, historici, vizionáři předvídají, že nás brzy čekají samé divy světa. Technologické inovace budou vznikat rychlostí, o níž se nesní dnes ani autorům science fiction. Co si o pokroku, který lidstvo čeká, myslíte?

Osobně bych si přál, aby technologický pokrok vedl ke zkvalitnění života, ať už toho pracovního (využitím nových technologií pro efektivnější práci), či soukromého (například inovacemi v domácnosti, zábavním průmyslu či ve zdravotní péči). Ale pokrok není postaven pouze na technologických inovacích, ale celkově ho ovlivňuje prostředí – ekonomické, sociální či politické. A v těchto ohledech mám obavu, že se nám vytrácí zdravý rozum a etické chování. Jsem však optimista (a „kvalitář“) a věřím ve zlepšování!

Česká společnost pro jakost inovace podporuje v mnoha směrech. Letos byla například organizátorem a hostitelem závěrečného setkání vítězů mezinárodní soutěže inovací Quality Inovation Award 2016 a podílela se na jejich oceňování. Jaký dojem na vás letošní ročník soutěže udělal a co naznačil?

My jsme se zapojili (jako organizátor pro Českou republiku) do této soutěže v roce 2013 a bylo nám ctí spoluorganizovat letošní slavnostní předávání ocenění v Praze, kterého se zúčastnilo více než sto zástupců firem a organizací, které v této soutěži letos uspěly. Obecným trendem je rostoucí počet zapojených států, a tím pádem i účastníků. A kromě přihlášených „hmotných“ inovací je možné čím dál častěji zaznamenávat inovace z oblasti vzdělávání, sociálních služeb či veřejného sektoru. A to je jistě dobrá zpráva.

Které řešení vás zaujalo nejvíce?

Musím říct, že pro mě byla velmi zajímavá inovace, která zvítězila – šlo o autonomní nákladní automobil společnosti Volvo na elektrický pohon. Osobně mám z projektů týkajících se elektromobility smíšené pocity, na druhou stranu fandím všem odborníkům, kteří technologie zdokonalují a umožňují jejich nasazování v praxi. Rád bych doplnil, že v každém ročníku velmi dobře uspějí organizace s inovacemi v oblasti léčiv či pomůcek pro zdravotně postižené.

V souvislosti s touto významnou akcí den poté Českou společnost pro jakost navštívila delegace Čínské asociace pro kvalitu. O čem jste hovořili?

Čínská asociace pro kvalitu nově organizuje soutěž Quality Innovation Award v Číně. V rámci oficiálního setkání na půdě ČSJ došlo ke vzájemnému informování o aktivitách obou společností. Zjednodušeně se dá shrnout, že děláme podobné služby jako čínská organizace, ale samozřejmě v menším měřítku. Čínská asociace má přes 200 kmenových pracovníků, což je zhruba osmkrát více než má ČSJ. Rovněž proběhla diskuze o možných tématech společné spolupráce.

Jedno z ocenění si odnesla česká společnost ŠKODA JS, uspěla se zařízením na likvidaci čidel neutronového toku a termočlánků. Tento výrobek je velmi dobře uplatnitelný v praxi a firma ho úspěšně exportuje. Podílela se ČSJ na nominaci do soutěže? A čím porotu právě tento produkt zaujal?

V letošním ročníku soutěže jsem byl skutečně potěšen, že česká inovace, přihlášená ŠKODOU JS, uspěla v mezinárodním měřítku a obsadila první místo v kategorii velkých podniků. Je to vůbec poprvé, co český zástupce stanul takto vysoko. A jaký byl náš podíl? Řekl bych spíše „marketingově-procesní“. Snažíme oslovit a do této soutěže zapojit co nejvíce organizací a z nich doporučit ty nejlepší dál. A to byl i případ ŠKODY JS, jež podala kvalitní návrh, který jsme doporučili do mezinárodního kola. Tam pak o ocenění rozhodla mezinárodní porota (z důvodu nestrannosti bez českého zastoupení). Osobně se domnívám, že odborníky v porotě především zaujaly ekonomické a ekologické přínosy navrženého řešení.

Inovace, nadšení, touha měnit zaběhnuté pořádky, přinést lidem jiný rozměr pohledu na věc – i tak by se inovace daly charakterizovat. Jaký vztah k nim ve své strategii zaujímá Česká společnost pro jakost? A co všechno v tomto ohledu má v plánu v roce 2017?

Jako každá jiná organizace, která chce plnit svoje poslání v dlouhodobém horizontu, musíme reagovat na změny okolí a přicházet s novinkami. Samozřejmostí je inovace produktů, kterou děláme neustále; například v letošním roce nadále našimi službami reagujeme na změny norem ISO 9001 a ISO 14001, připravujeme aktualizované normy, školení a zkoušky – především v oblasti automobilového průmyslu, zejména normativy VDA 6.3 a IATF 16949.

A máme za cíl jít s dobou a více využívat možností ICT technologií a sociálních sítí, což by mělo přinést rychlejší přísun nových informací a komfortnější dostupnost našich služeb zákazníkovi.

ptala se Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3