INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Česká národní banka ukončila devizové intervence a čeká se, jakou měrou posílí česká koruna vůči euru. „Pro tuzemský trh práce platí, že mu výraznější posílení koruny spíše prospěje,“ říká Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Dobré vyhlídky spojené se silnější korunou se týkají všech možných pozic – od dělnických profesí až po specializované činnosti.

„U dělnických profesí v poslední době probíhá někdy i výrazné navyšování mezd. Když se k tomu přidá silnější koruna, zvýší se atraktivita zaměstnání v Česku pro dělníky z Bulharka či Rumunska, které zdejší trh potřebuje,“ uvádí Tomáš Surka.

Pokud dojde k výraznějšímu posílení koruny, může se práce v Česku také stát opět atraktivní pro Slováky. Východní sousedé v poslední době začali dávat přednost práci ve své zemi. Důvodem byly vyšší výdělky v eurech na Slovensku.

Zároveň ubude českých pracovníků pendlujících za prací na Slovensko. „Například na Jižní Moravě se lidé začnou vracet na pracovní místa ve svém okolí, protože vyjíždět za prací na Slovensko se jim přestane vyplácet,“ míní Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Silnější koruna nepřinese atraktivnější výdělky jen pracovníkům v dělnických profesích. Z nového kursu vůči euru mohou například profitovat také pracovníci v IT, kterých se na tuzemském trhu dlouhodobě nedostává.

„Do Prahy míří řada odborníků na informační technologie z celého světa. Nyní pro ně bude výdělek v korunách atraktivnější než v dobách intervence České národní banky. Jelikož se v případě „ajťáků“ jedná o poměrně vysoké mzdy, i malé posílení koruny může přinést podstatně zajímavější pracovní příležitosti v tomto oboru,“ uzavírá Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3