INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Metanol na pokračování: Nejdříve zabíjel lidi, teď ohrožuje lihovary - metylalkoholová krize pokračuje a bude mít další oběti. Spotřebitelé mají nedůvěru k destilátům a proto klesá jejich spotřeba. Výrobci líhu, ale i některé cukrovary jako dodavatelé suroviny, počítají s existenčními problémy.

Metanolová aféra neskončila, jen se přelévá do dalších oblastí. Na trhu se už projevuje velmi malý prodej pitného líhu, důsledkem je nízká produkce likérek, které vyrábějí nyní především na export. Obecně panuje nedůvěra českých spotřebitelů lihovin v alkoholické nápoje. Uvedli na to tiskové konferenci v Praze představitelé Agrární komory ČR.

V lihovarech hrozí naplnění skladů lihem a nutnost zastavení výroby. To může mít osudové důsledky i pro aktuálně probíhající řepné kampaně v českých cukrovarech, kde nebude odbyt pro melasu jako základní surovinu k výrobě konzumního líhu. Sklady melasy se brzy zaplní až po okraj.

Je těžké odhadnout další vývoj těchto událostí. Hledají se alternativní řešení. Čeští výrobci konzumního lihu upozornili, že jsou schopni dodat potřebné množství etanolu k výrobě nemrznoucích prostředků a nahradit tak smrtelně jedovatý metylakohol.

Siituace domácích likérek se dlouhodobě zhoršuje. Po zvýšení DPH v roce 2010 došlo k propadu nejen výroby, ale také odbytu kvalitních a dražších značek lihovin. Platí, že zákazníci z finančních důvodů stále častěji preferují levnější druhy a značky alkoholických nápojů. Tento trend trvá.

Vyjádření a návrh řešení Svazu lihovarů ČR ke kauze „Metanol"

Svaz lihovarů ČR hluboce lituje důsledků a dopadů tzv. metanolové kauzy v České republice. Klade si otázky, zda muselo dojít ke ztrátě velkého počtu lidských životů, obrovskému úniku spotřebních daní a negativním dopadu této kauzy na poctivé výrobce alkoholických nápojů a tuzemské lihovary, a to jak v ČR, tak i v zahraničí.

Opatření, která stát během kauzy zaváděl a dále zavádí, jsou dle našeho názoru nadbytečná a neřeší dnes již známou příčinu.

Český trh je dle názoru samotných celníků trhem rizikovým – viz neblahé kauzy s topnými oleji, pohonnými hmotami a nyní i lihovinami. Svaz lihovarů, který s celní správou spolupracuje, dlouhodobě upozorňuje na zvýšené dovozy nemrznoucích směsí. Stát přesto neučinil dostatečná opatření k zamezení těchto dovozů. Kontroluje kontrolované, hlídá hlídané, zatímco v „terénu" bují podvody a černý trh s alkoholem.

Metanol se v ČR nevyrábí a dováží se k nám zejména pro výrobu MTBE (přídavek do pohonných hmot) a MEŘO (metylester řepkového oleje). Metanol je hořlavá, čirá tekutina lihového zápachu, tedy snadno zaměnitelná s etanolem. Je klasifikován jako vysoce toxická látka.

Je tedy s podivem, že v laboratorních podmínkách se s metanolem musí zacházet jako s nebezpečným jedem, kdežto v průmyslových podmínkách se s ním může zacházet jako s běžnou chemikálií, bez zvláštních předpisů.

Evropská unie povolila v nedávné době používat metanol jako nemrznoucí složku v nemrznoucích směsích namísto etanolu. V podmínkách českého černého trhu s alkoholem bylo tedy ke katastrofě velmi blízko.

Návrh řešení pro zamezení opakování pančování lihovin metanolem

1) Na metanol by se mělo pohlížet jako na zvlášť nebezpečný jed a měl by tedy podléhat zvláštním režimům (tak jako na etanol, pohonné směsi anebo tak jako na toxické látky).

2) Tam, kde to jde, nahradit dovozový metanol v tuzemsku vyráběným etanolem. Zkoušky již byly s dobrými výsledky vykonány.

3) Na dovoz metanolu uvalit určitý druh daně (např. ekologickou), neboť se jedná o pro lidské zdraví a životní prostředí obzvlášť nebezpečnou látku.

4) Při hledání řešení a opatření plynoucích z tohoto případu je nutné vycházet z příčin, nikoliv z důsledků.

Svaz lihovarů ČR je připraven účinně spolupracovat na celkovém řešení této kauzy.

(red)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3