INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

První den konání výstavy nábytku a interiérů FOR FURNITURE a FOR OFFICE 2014 v Praze Letňanech, byla ve čtvrtek 20. března 2014 v 9:30 hodin vyhlášena cena Asociace českých nábytkářů, NÁBYTEK ROKU 2014.  Generálním partnerem pátého oficiálního ročníku soutěže NÁBYTEK ROKU 2014 je společnost ABF, a.s. Partnery soutěže NÁBYTEK ROKU 2014 jsou společnosti Acolor s.r.o. a Démos trade, a.s. Výstavu FOR FURNITURE a FOR OFFICE 2013 spoluorganizuje Asociace českých nábytkářů se společností ABF, a.s.

VÍTĚZNÝ VÝROBEK soutěže NÁBYTEK ROKU 2014 je „BUNKER“, který pro výrobní společnost mminterier, navrhnul slovenský designér Boris Klimek.  

Hodnotitelská komise pracující při Asociaci českých nábytkářů sdělila toto odůvodnění:  „Velmi dobré funkční sezení s odstíněním od okolního dění, vhodné do veřejných interiérů (kanceláře, čekárny, haly atd.).  Originální je vtipné spojení sezení s pocitově měkkou tlumicí stěnou. Vymezení intimní zóny ve veřejném interiéru sleduje současný trend čalouněného odpočivného nábytku. Produkt je vyroben kvalitně, kompozičně i barevně působí harmonicky. Přispívá k tomu zejména vlídná a uklidňující lomená zelená barva potahu“.

Autorem je mladý slovenský designér Boris Klimek.

Hlavním výrazovým prvkem modelu Bunker je čalouněný díl, jehož modifikací vznikají různé tvarové a funkční varianty sezení. Kolekce Bunker je inspirovaná stavěním bunkrů a skrýší. Snaží se uživateli poskytnout pocit soukromí, a proto je vhodný převážně do veřejného prostoru. Nižší forma nábytku umožňuje využití i v soukromých interiérech. Jednotlivé čalouněné díly lze používat samostatně jako paravány. Kolekci funkčně i tvarově doplňují konferenční stolky, přídavná odkládací plocha nebo věšáky. Model Bunker byl poprvé představen letos v lednu na veletrhu IMM v Kolíně na Rýnem.

Sedačka má dřevěnou kostru, pružení je řešeno pryžtextilními popruhy s polyuretanovou výplní – Eurofoam, snímatelný potah, nohy jsou plastové – Quickclick. Doplněk soupravy je stolek s kovovými nohami, povrchově barevně dokončenými barvou dle RAL, vrchní deska stolku je dřevěná dýha dokončená lakem.

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů na návrh hodnotitelské komise považuje za mimořádně zdařilé, jsou: (řazeno abecedně podle výrobce)

 

o                    Židle „INFINITY“, společnosti FORM, spol. s r.o.,                                                design: MARTIN BEINHAUER

Stohovatelná, do řady spínatelná čalouněná židle s područkami, určená do veřejných prostor. Židle má kovovou, nejčastěji nerezovou podnož originálního řešení, která umožňuje pouhým zasouváním do sebe požadované spínání do řady. Nezaměnitelným detailem, zhotoveným prostorovou laserovou technologií, je spojení područek se zadními nohami. Židle má ergonomicky tvarovaný sedák i opěrák pro dlouhodobé sezení.  V nabídce čalounění je provedení splňující nejnáročnější protipožární požadavky, kdy je židle opatřená samozhášivou polyuretanovou pěnou a látkou Trevira CS. Na přání může být opatřena pevným nebo odnímatelným číslováním místa a řady.

 

o                    „Židle EVERYDAY“, společnosti „LD SEATING s.r.o.“,                                                             design: PAUL BROOKS

Židle Everyday navržené Paulem Brooksem jsou jedinečnou sérií, kde je dokonalá souhra minimalistického designu, funkčnosti, spolehlivosti a kvality. Everyday je výborným sezením do moderních interiérů, všude tam kde je vyžadováno komfortní sezení, a do prostor, kde je vyžadováno sezení subtilního designu. V každém interiéru bude Everyday současně kvalitním sezením i jeho osobitou částí. Skořepina židle je unikátně zpracovaná z nylonu vyztuženého skelnými vlákny. V nabídce je ve třech barvách - světle šedá, antracit a černá. Ovladač výškového nastaveni židle je integrován do vlastní skořepiny. Houpací mechanismus, jímž je židle standardně vybavena, je zcela skryt ve spodní časti skořepiny židle. Čalounění je možné volit ze dvou provedení. Jedním z nich je černá samonosná síťovina. Druhým je široká paleta barevných provedeni 3D potahové látky Omega. Volit je možné druh i provedení kříže, typ a design koleček.

o                    Odkládací stolky „WRAP“, společnosti „LUGI s.r.o.“                                             design: LUCIE KOLDOVÁ

Stolky Wrap jsou dřevěné odkládací stolky ve třech velikostech. Kombinují klasické truhlářské řemeslo s inovativní technikou ohýbání, jejichž spojením vzniká funkční nábytkový set jemných forem. Ohýbané dřevěné svitky podnože doplňuje horní deska v měkkém provedení z masivního dubu. Detail spojení zavinutých ploch podnože je výrazným prvkem celého stolku. Designérka Lucie Koldová za návrh stolků WRAP získala ocenění „Designér roku 2012 Czech Grand Design. První představení produktu proběhlo na veletrhu nábytku v Miláně, MOST Salone 2013. Použitý materiál je masivní dub a překližka, povrchová úprava je matný lak. Stolky se vyrábí ve třech velikostech, malý o průměru 570 mm, výšce 510 mm. Střední o průměru 700 mm, výšce 440 mm. Velký o průměru 1000 mm a výšce 340 mm.

 

o          Kuchyně „CREATIVE“, společnosti „NADOP - VÝROBA NÁBYTKU a.s.“,                                                                   design: IVETA STRNADOVÁ a KAREL NEDBAL

Kuchyně CREATIVE společnosti NADOP – VÝROBA NÁBYTKU je novinkou v oblasti progresivních materiálů, inteligentních spotřebičů a doplňků, v souladu s jednoduchým a zajímavým designem. Spojením tří rozdílných materiálů - laku ve vysokém lesku, nábytkářského betonu a osmivrstvé dýhy s efektem štípaného dřeva – vznikla velmi příjemná kombinace. Základem kuchyně jsou praktické soklové zásuvky.

 

o                    Židle „FLEXi“, společnosti „RIM-CZ, spol. s r.o.“,                                                      design: MASSIMO COSTAGLIA

FLEXi je moderní kancelářská židle, která poskytuje uživateli možnost maximálního přizpůsobení. Variabilita materiálového provedení v kombinaci s množstvím volitelných doplňků dává architektům do rukou nástroj, kterým lze uspokojit potřeby rozmanité veřejnosti. Židle splňuje nároky na snadné ovládání, údržbu a servis. Hotová kolekce FLEXi nabídne otočné židle se síťovanou a z obou stran čalouněnou opěrou. Nabízí i zdravé konferenční sezení při zachování harmonického designu kanceláře. Autorem je italský designér a vynálezce Massimo Costaglia. Ve své práci zúročil dlouholeté zkušenosti s navrhováním kancelářského nábytku a firmu RIM-CZ tak posunul opět o kousek výš na pomyslném žebříčku kancelářského sezení.

o                    Židle „TRAM“, společnosti „TON a.s.“,                                                                                design: THOMAS FEICHTNER

Novinka vychází z tradice ručního ohýbání bukového dřeva. Originální ohyby tvoří konstrukčně jednoduchou, lehkou židli a křeslo s možností čalounění překližkového sedáku. Tram tak navazuje na dlouhou tradici kvalitních kavárenských židlí TON. Unikátní technologií ohnutý překližkový sedák židle Tram doplňují nohy vyrobené pouze ze dvou kusů dřeva. Také v případě podnoží totiž bylo využito technologie ohýbání dřeva. Stoprocentní pohodlí zajistí loketní opěrky. Kořeny designéra Thomase Feichtnera sahají do brazilského města Vitória. Svá školní léta však prožil v Německu a později i v Rakousku, kde absolvoval Vysokou školu pro uměleckou a průmyslovou tvorbu. Po studiích si otevřel vlastní designovou kancelář. V popředí jeho práce stojí umělecké aspekty a experimentální přístup k designu. Thomas Feichtner se snaží o nezávislý pracovní styl vzdálený globalizaci a masové výrobě. Jeho práce byly přijaty do různých designových sbírek. Feichtner je profesorem pro produktový design na vysoké škole umělecké v německém Kielu a v roce 2011 byl vyznamenán Rakouskou státní cenou za design.

V soutěži „NÁBYTEK ROKU 2014“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Soutěž je vyhlášena Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích. Cílem soutěže je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě. Za účast v soutěži není vybírán žádný registrační poplatek.

Nábytek je hodnocen z hlediska:

Funkčnosti, bezpečnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu. Nábytek hodnotí pětičlenná odborná komise, která je tvořena nezávislými odborníky. Její doporučení schvaluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.

Příští kolo soutěže, NÁBYTEK ROKU 2015:

NÁBYTEK ROKU 2015 bude šestým ročníkem soutěže o nejlepší design a inovace nábytku v daném roce, vyhlašovaný Asociací českých nábytkářů, bude vyhlášen v druhé polovině letošního roku. Více informací na www.czechfurniture.com

Partneři a záštita:

Soutěž „NÁBYTEK ROKU“ probíhá pod záštitou:

CZECHDESIGN.CZ

CzechTrade

Design Cabinet CZ

Unie profesionálních designérů

 (tz)

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3