INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Na trhu s pohonnými hmotami se v České republice dějí velké věci. Významně se podařilo omezit počet distributorů a zprůhlednit podnikatelské prostředí, avšak účinnost některých legislativních opatření omezil výrok Ústavního soudu. Z mapy čerpacích stanic zmizí silná značka AGIP a změny nastanou i v domácích rafinériích. O novinkách v oboru jsme hovořili s Ing. Janem Mikulcem, CSc., výkonným ředitelem České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Česká republika má jednu z nejhustších sítí čerpacích stanic v Evropě. V tom se situace po léta nemění, avšak v pohybu je vlastnická struktura. Co bude po odchodu AGIPu jinak a jak změnu pocítí motoristé?

Máte pravdu, síť čerpacích stanic v České republice je velmi hustá a možná i to je jednou z příčin, proč řada společností český trh čerpacích stanic postupně opustila. Bez nároku na úplnost výčtu odešly společnosti BP, DEA, Aral, Tamoil, JET, Total a v poslední době ESSO, jehož čerpací stanice koupila právě společnost ENI, provozující čerpací stanice AGIP. Převzetím 124 čerpacích stanic AGIP v ČR skupinou MOL vznikne základ pro vytvoření po Benzině druhé největší sítě čerpacích stanic v ČR – Slovnaft již dnes provozuje 25 čerpacích stanic pod svojí značkou a dalších 125 pod značkou PAP OIL. Navíc se tyto tři sítě velmi vhodně lokálně doplňují - čerpací sítě Slovnaftu jsou převážně v menších lokalitách na Moravě, ČS PAP OIL v menších lokalitách v Čechách, zatímco ČS AGIPu jsou situovány především ve větších městech a na významných komunikacích. Slovnaft teď čeká hodně práce – sjednocení sítí je nesnadný úkol a nejde jenom o jejich vnější tvář, ale i sjednocení jejich kultur, úrovně prodeje a mnoha dalších prvků. Výsledek ale může být pro motoristy velmi přínosný – velká, rovnoměrně rozložená síť čerpacích stanic se standardizovanou nabídkou zboží, služeb i zákaznických benefitů.

Kdo získá podíl AGIPu v České rafinérské a jak změna ovlivní produkci automobilových paliv a dalších ropných produktů?

Součástí obchodu mezi skupinami MOL a ENI je i prodej zhruba 32% podílu ENI v České rafinérské. Předkupní právo na tento podíl má ale Unipetrol jako stávající akcionář České rafinérské a skupina PKN Orlen, majoritní vlastník Unipetrolu, již v polovině května deklarovala zájem předkupního práva využít. Takže otázka zatím zůstává bez odpovědi a tím méně lze předjímat další dopady. Vedou se i jednání o různých variantách budoucího vývoje a postavení českých rafinerií mezi představiteli ČR a vedením PKN Orlen, posledním bylo jednání ministrů A. Babiše a J. Mládka s J. Krawiecem, generálním ředitelem PKN 6. června. Na tomto jednání bylo mimo jiné dohodnuto i ustavení pracovní skupiny, která se touto problematikou bude zabývat.

ČAPPO podporuje dosažení a udržení vysoké kvality pohonných hmot v ČR. Můžete být s výsledky kontrol u čerpacích stanic spokojen? V čem spatřujete největší přínos asociace?

S výsledky kontrol na ČS členských firem ČAPPO mohu být spokojen. Za první čtyři měsíce tohoto roku Česká obchodní inspekce odebrala na těchto čerpacích stanicích 292 vzorků pohonných hmot, z nichž pouze u dvou (0,7%) nebyly zcela splněny požadavky norem. U ostatních čerpacích stanic bylo za stejné období odebráno 650 vzorků pohonných hmot a odchylky byly zjištěny u 31 (4.8%) z nich. Řada z členských firem ČAPPO je zapojena v programu Pečeť kvality a dobrovolně se podrobují dalším kontrolám kvality pohonných hmot, které provádí nezávislá akreditovaná laboratoř SGS. Tyto čerpací stanice zákazník snadno pozná, neboť jsou označeny samolepkou Pečeti kvality. Jeden problém v oblasti kvality pohonných však dlouho přetrvává a často na něj ČAPPO a nejenom ČAPPO upozorňuje, a tím je riziko prodeje nekvalitních i různě pančovaných pohonných hmot na neveřejných čerpacích stanicích. Těch je u nás přes 2 600 a kontrola ČOI v loňském roce proběhla pouze na třech z nich. Je třeba vidět, že ačkoli jsou tyto čerpací stanice deklarovány jako neveřejné, není problém na nich pohonné hmoty zakoupit, často za velmi „příznivou“ cenu.

Na obchod s benzínem a naftou se zaměřili daňoví podvodníci. Státu i poctivým prodejcům způsobili miliardové ztráty. Jak se vyvíjí situace letos po zavedení některých legislativních opatření? A co bude znamenat výrok Ústavního soudu ČR, který se dotýká povinných kaucí pro distributory PHM?

Na toto téma padla již řada otázek i odpovědí na ně, už je to téměř seriál. Novela zákona o pohonných hmotách z pohledu boje proti daňovým podvodům je bezesporu účinná. Počet distributorů pohonných hmot poklesl z nelogických 1 950 na něco málo přes 160 subjektů, aniž se naplnily různé katastrofické scénáře o růstu cen pohonných hmot či výpadcích v zásobování čerpacích stanic. Nelegální dovozy pohonných hmot silničními cisternami přitom téměř ustaly. Jednou ze součástí novely je ustanovení, které zavedlo plošnou kauci 20 mil. Kč pro distributory PHM, kterou lze buď v hotovosti složit či krýt bankovní garancí. Na návrh skupiny 18 senátorů Ústavní soud toto ustanovení zrušil s účinností k 30. 6. 2015 s tím, že plošná kauce není konformní s ústavním pořádkem. Nezbývá než začít hledat obdobně účinný nástroj a ČAPPO je připraveno se státními orgány přitom úzce spolupracovat. Karuselové podvody na DPH však nejsou jediným typem daňových podvodů v oblasti pohonných hmot; mohu s potěšením konstatovat, že ve stadiu pokročilé přípravy je celá řada dalších legislativních opatření, např. novela zákona o spotřebních daních. ČAPPO velmi kvituje intenzivní snahu státu omezit daňové pomoci a jenom opakuji, že je vždy připraveno napomoci v těchto snahách. Je to v zájmu nás všech.

rozhovor připravil Pavel Kačer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3