INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR vyhodnocuje tzv. Desatero podpory malých a středních firem, které představila a projednala v prvních týdnech koaliční vlády s jednotlivými ministry. Desatero je jednoduchý výčet nejdůležitějších úkolů, které by měla současná koalice vůči podnikatelům zvládnout.

Poprvé vychází z požadavků Evropské unie, které jsou ovšem překlopeny do reálných tuzemských problémů a rovněž poprvé se cílové úkoly rozlišují na dopady do jednotlivých segmentů MSP dle resortů. Tato jednoduchá koncepce podpory MSP je protipólem rozsáhlých strategií, které se obvykle akorát s velkou slávou vyhlásily, ale nikdo je nikdy neplnil. AMSP ČR nekompromisně monitoruje každý bod Desatera, pravidelně je vyhodnocuje s příslušnými ministry a v půlročních intervalech rekapituluje s předsedou vlády.

Předseda AMSP Karel Havlíček k tomu dodává: “Koncept Desatera se osvědčil, každý si jej zapamatoval, řešíme jen to podstatné a jdeme doslova po každém bodu jako pes po špeku. Co je ale důležité, většina úkolů se plní a v tuto chvíli je reálné, že jsme schopni dosáhnout splnění většiny cílů. Obecně musím konstatovat, že vláda poměrně slušně komunikuje. Z pohledu malých a středních firem jsme očekávali, že budeme více bojovat za ty střední a malí živnostníci budou podporováni automaticky. Skutečnost je kupodivu opačná, střední firmy dostávají dobrý prostor, naopak na živnostníky je někdy pořádán hon. Naštěstí zatím jen v mediální rovině, vše jsme uhráli na rozumný kompromis. To je třeba u vlády ocenit, mohlo to být horší“.

Jak si tedy stojí jednotlivé úkoly vyplývající z Desatera?

1.      Stanovení jednotných dat účinnosti

Plní se, v tuto chvíli je vše v legislativním kolečku, po mnoha letech je šance, že budou dvě data účinnosti, tj. k 1/1 a k 1/7.

2.      Úprava živnostenského zákona s ohledem na různorodost živností

MPO po dlouhé době přistoupilo na myšlenku dílčích úprav ŽZ, které by měly vést ke zvýšení kvality a bezpečnosti práce a posílení cechů. Změny jsou od AMSP ČR připraveny  a odkonzultovány klíčovými cechy.

3.      Nový zákon o veřejných zakázkách

MMR zakomponovalo hlavní požadavky AMSP ČR a bude-li zákon schválen v projednané podobě, nebudeme mít zásadních připomínek.

4.      Posílení ČMZRB

I zde byl vyslyšen náš důrazný požadavek, spočívající v koncentraci většiny podpůrných evropských finančních nástrojů právě pod ČMZRB, návrh MPO je na stole, aktuálně probíhá analýza dopadů.

5.      Koncepční podpora VVI s vlivem na MSP

Vicepremiér Bělobrádek připravuje novou strategii řízení VVI ve velmi úzké spolupráci s AMSP ČR, vůbec poprvé se bere v potaz při určování priorit názor MSP,  stejně tak je velký posun ve spolupráci malých podniků s AV ČR.

6.      Mlčení znamená souhlas

Zatím nejkontroverznější požadavek, kterého se každý člen vlády bojí jako čert kříže, a to z důvodu zneužitelnosti. Rozumíme, ale neustoupíme a cílem je rozšířit na další státní služby, neboť v několika oblastech již funguje. Tento princip v legislativě již existuje – zákon o volném pohybu služeb č. 222/2009 Sb. a 223/2009 Sb., viz „oprávnění uplynutím lhůty“ – čili jde o důsledné aplikování v praxi, které AMSP ČR prioritně zajímá.

7.      Změna insolvenčního zákona – možnost řešení reorganizace i pro malé firmy

Intenzivně probíhá příprava produktu ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti. Je šance, že skutečně vznikne zákonný a realizovatelný produkt, který dá malým firmám druhou šanci a současně částečně uspokojí věřitele.

8.      Systémová podpora investic a vstřícná daňová politika

CzechInvest začíná plnit roli, která mu přísluší, ale nedaří se rozhýbat  investiční aktivitu u malých firem.  S tím je spojeno i daňové zatížení, které se podařilo po náročných vyjednáváních s MF uhájit ve stávajícím režimu. S MF se zatím shodujeme v následujícím: Daně nezvyšujme, daně vybírejme.

9.      Cílená podpora exportu MSP

AMSP ČR navrhla změnit Exportní strategii ve smyslu přechodu od teritoriálních priorit k prioritám odvětvovým a v provázání exportní politiky s podporou investiční a inovační. Obě změny vypadají nadějně. Aktuálně se diskutuje role CzechTrade, který je třeba urychleně rozhýbat.

10.  Stanovení prioritních odvětví státní podpory

Zatím se nerealizuje. Bude v hledáčku AMSP ČR v následujících měsících, jedná se o dlouhodobé,  systémové řešení, které musí být provázáno s investiční, inovační i exportní podporou.

Eva Svobodová, generální ředitelka AMSP ČR dodává: „Vůbec poprvé se snažíme nezobecňovat podporu malých a středních firem do jednoho celku, ale důrazně rozlišujeme podporu jednotlivých segmentů, které jsme začali hájit div erzifikovaně. Projekty naší asociace Fandíme řemeslu, Podnikavá žena, Svou cestou, Rodinná firma a nově připravovaný Malý obchod, dnes tvoří nejucelenější národní podporu regionální infrastruktury. I to je cílem při prosazování Desatera“.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3