INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

SSŠVT student PC

Vybíráte střední školu pro sebe nebo svého potomka? Zvolili jste si za příští povolání "ajťáka"? Nabídka vzdělání je dostatečná, ale ne každá bude vhodná. Důležitým kriteriem pro volbu školy se stala její výbava výpočetní technologií.

 

Co rozhoduje při volbě kvalitní střední školy zaměřené na informační technologie? V Soukromé střední škole výpočetní techniky (SSŠVT) na pražském Proseku mají za 20letou historii jasno. Je to neustále modernizované IT vybavení, kvalitní lektorský sbor i doprovodné školní aktivity. Ačkoli se zdá, že škol s IT obory je mnoho a v posledních letech rostou jako houby po dešti, kvalita výuky odborných předmětů mnohdy založená právě na vybavení, je dle zástupců vzdělávací instituce na velmi nízké úrovni. Rozdíly v kvalitě IT oborů jsou stále značné. I proto zakoupila škola s novým školním rokem 2014/2015 sadu nových výkonných počítačů. Plně vybavených má 8 učeben.

Informační technologie mají dnes na trhu práce jednoznačně přední místo. V žebříčku nejžádanějších oborů na pracovním trhu se ujímají 2. místa v počtu volných pracovních pozic. Řada středních škol proto otevírá obory s názvem „informační technologie“ mnohdy s jediným cílem: nalákat studenty. To by nebylo ani tak od věci, kdyby byly tyto obory kvalitní.

„Důležitým, nikoliv však jediným, předpokladem kvalitní výuky je materiální zázemí, které škola nabízí. Výuka na úrovni není prostě bez kvalitního vybavení možná,“ míní ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky na pražském Proseku Martin Vodička a ihned uvádí příklad: „Po několikáté jsme zaznamenali studenty, kteří na naši školu přestoupili s tím, že je výuka v IT oboru na předcházející škole neuspokojovala i přes slušný prospěch. V odborné výuce totiž absolvovali například dílny. Učili se svářet nebo při výuce nemohli využívat software, protože škola neměla dost výkonné počítače.“

Studenti souhlasí

„Modernizaci myslím zvládají skvěle, studenti mají bezplatný přístup k nejnovějšímu softwaru od firmy Microsoft. Za mě se učilo na poslední verzi Adobe CS (Photoshop, Flash). Hardware je také na velmi vysoké úrovni, stále se něco zlepšovalo. Když jsem byl na škole, poslední rok se ještě modernizovalo, resp. kupovalo nové vybavení do učebny fyziky, takže to není jen o tom IT. Celkově má škola velmi dobré vybavení. A na SSŠVT je spousta odborníků a nadšenců do jejich oborů, což teď zpětně hodnotím asi jako největší plus, protože jsem se dostal k věcem a k řešení praktických problémů, které by mě asi samotného nenapadly, nebo bych se k nim prostě nedostal,“ hodnotí zpětně devatenáctiletý úspěšný absolvent Dario Kolar, který nastupuje do prvního semestru ČVUT. Na SSŠVT studoval obor Grafika a Tvorba webu. Pokračovat bude na Fakultě informačních technologií.

Které škole se vyhnout?

Určitým vodítkem může být to, zda má škola v nabídce příliš mnoho odlišných oborů. Stejně tak zajímavou informací může být i tradice výuky IT oboru ve škole. Zdrojů, ze kterých je možné získat informace je celá řada: internet, burzy středních škol, inspekční zprávy. Ještě lepší jsou reference od známých, kamarádů, absolventů. Lidé by neměli zapomínat vybranou školu osobně navštívit, pohovořit s vyučujícími třeba na dnech otevřených dveří.

Nejvíc volných míst je v obchodu, IT a strojírenství

Žebříčku oborů, v nichž zaměstnavatelé v uplynulém roce otevřeli nejvíce nových míst, vévodil prodej a obchod (s podílem 13,8 %). Druhou příčku obsadil obor informačních technologií (9,3 %), následovaný strojírenstvím (7,7 %), administrativou (7,7 %), výrobou a průmyslem (6,9 %) a bankovnictvím/finančními službami (5,7 %). Aktuálně je nejvíce pracovních míst obsazováno právě v těchto oborech. Letos na jaře přibývalo nejvíce pracovních pozic ve strojírenství. V administrativě, bankovnictví a finančních službách se podle analytických společností oživení zatím tolik neprojevilo.

Modernizace učeben: nové počítače i Wi-Fi síť

Soukromá střední škola výpočetní techniky v letošním roce modernizovala učebny o počítače řady DELL Precision T3610 v počtu 17 kusů, které si hravě poradí i s náročným zatížením a vysokým grafickým výkonem.  Navíc sestavu tento rok vylepšili o výkonnější procesor a grafickou kartu NVIDIA Quadro, kterou uplatní architekti a designéři při fotorealistickém vykreslování 3D scén, ve filmovém průmyslu i ve zdravotnictví. Všechny počítače jsou vybaveny kvalitními 23 palcovými nebo 19 palcovými LCD monitory se skleněným povrchem (Xerox, Neovo), zvukovými kartami a jsou připojeny  do sítě s rychlostí 1Gb/s.Ve všech učebnách výpočetní techniky jsou nainstalovány systémy SmartClass a NetSupport School pro názornou ukázku výuky, ovládání monitorů všech počítačů v učebně a převzetí ovládání počítače studenta učitelem. Tyto učebny jsou stejně jako ostatní učebny (tzv. kmenové) dále vybaveny datovými projektory EPSON nebo DELL a audio systémem. Studenti pracují s nejnovějším softwarovým vybavením MS Office 2013, MS Visual Studio 2012, Adobe Production Premium 6.0, AutoCAD 2015 či VMware Workstation 10.0. Ve škole je vybavení od společností Dell a Cisco, které každým rokem škola upgraduje a rozšiřuje. Software pro virtualizaci, kdy pomocí virtuálních stanic a serverů na operačních systémech Windows a Linux student simuluje problémy z praxe. Dále grafické programy pro zpracování fotografií, videa a tvorbu animací od společnosti Adobe. Škola zásadním způsobem modernizovala školní Wi-Fi. Ze stávajícího řešení od firmy Cisco přešla k moderní a pro uživatele komfortní technologii „ZoneFlex“ od firmy Ruckus. SSŠVT tak pružně reaguje na markantní navýšení mobilních zařízení. I s novou infrastrukturou zůstává členem projektu Eduroam.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3