INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Budoucí předseda Evropské komise Juncker rozdělil křesla mezi členské země. Česku připadla spravedlnost, spotřebitelé a genderová rovnost. To je zklamáním. Avšak nejen pro to, že jsme jako Svaz průmyslu a dopravy ČR volali po dopravě, energetice či průmyslu, ale hlavně kvůli tomu, že se Česku nepodařilo získat některou z jím požadovaných oblastí. Jde o další doklad toho, jakou silou v Bruselu disponujeme. Podnikatelé volají po realistické, předvídatelné a dlouhodobě unijní politice ČR, díky níž by byla brána za silného, ale i spolehlivého partnera, který by pak byl schopen účinněji prosazovat své zájmy. To je třeba vládě znovu zdůraznit.

 

Jaroslav Hanák8 copyZ pohledu našich firem je ale možná důležitější, než rozebírat, proč jiní mají silnější posty, spíše to, jak bude Komise fungovat. V minulosti jsme byli často svědky, že právě návrhy Komise vedly k tomu, že byly naše podniky znevýhodněny vůči globální konkurenci. Stačí vzpomenout energeticko-klimatické vize pro rok 2020. Unijní politici se při jejich vytváření nechali unést tím, že vstoupí do historie a EU bude průkopníkem. Zapomněli ale reálně zhodnotit dopady, které to s sebou přinese a s nimiž se stále složitě vypořádáváme. Další podobné faux pas si Evropa nemůže dovolit, tedy nemá-li její ústup z výsluní nabrat ještě rychlejší tempo, než jakého už jsme svědky nyní.
    O důležitosti posílení váhy Česka v Bruselu jsme hovořili s politickými elitami již nesčíslněkrát. Novou dimenzi získává tento nesplněný požadavek v souvislosti s rozhodováním Unie o sankcích vůči Rusku. Ostatně byli jsme to my, zástupci SP ČR, kteří v souvislosti s „ukrajinskou krizí“ vyzvali vládu, aby ochránila naše strojírenství, aby vznikl krizový štáb, zvedli jsme téma kurzarbeitu, požadovali jsme podporu ČEB a EGAP a úpravu exportní strategie.
    Evropská dimenze bude v příštích letech hrát ještě větší úlohu, než tomu bylo doposud. Budeme se totiž muset daleko více soustředit na to, jak se vyvíjí naše konkurenceschopnost ČR oproti světu. Při příchodu této koaliční vlády jsme trochu s nadsázkou požadovali, aby si dala do vínku zlepšení naši konkurenceschopnosti o deset příček. Světe div se, v indexu globální konkurenceschopnosti sestavovaném Světovým ekonomickým fórem jsme letos oproti loňsku poskočili po letech propadů o celých devět míst. Avšak pokud se podíváme na věc blíže, zjistíme, že se sice například zlepšila makroekonomická situace a politici a instituce už nemají hodnocení tak fatální negativní, podobně jako některé další aspekty. Jenže ani stav institucí a 76. místo ve světě nás nemůže uspokojit, mezinárodně jsme si pohoršili v infrastruktuře, technologické připravenosti. Horší příčku jsme obsadili v kvalitě institucí věděckého výzkumu a katastrofálně jsme nadále v zátěži vládních regulací či v efektivnosti právního rámce při řešení sporů. Právě na tyto a řadu dalších problémů upozorňujeme i současnou vládu.
    Nutno říci, že nám je nasloucháno a že zejména sociální dialog v rámci tripartity se postupně dostává na úroveň skutečné praktické komunikace vládních politiků s businessem. Není vše jen ideální, řada kritických bodů se objeví i na našem Sněmu v úvodní den Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a vláda si vyslechne názory naše i našich členů a hostů této vrcholné debatní platformy. Zejména se pozastavíme nad tím, jak je naplňován slib, který nám dala koaliční vláda ohledně zpracování souhrnného programu své hospodářské politiky. Jde o tzv. Akční plán vlády na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti v ČR, který se připravuje za účasti Svazu včetně kontroly jeho plnění.
    Vedle výměny názorů na našem Sněmu zažijeme ještě tři důležité momenty. Uvedeme do galerie osobností průmyslu jednoho z našich vážených členů a oceníme jednu firmu za její přínos průmyslu. Za druhé, vyhlásíme příští rok Rokem průmyslu a technického vzdělávání. Chceme zejména poukázat na již existující a fungující projekty a aktivity, dát jim větší prostor v médiích a důrazněji jimi oslovit a zaujmout veřejnost.
    A na závěr mi dovolte uvést jednu zcela zásadní změnu, která se dotýká fungování sekretariátu SP ČR. Po patnácti letech odchází k 1. říjnu tohoto roku z pozice generálního ředitele Ing. Zdeněk Liška a na tento post nastupuje Ing. Dagmar Kuchtová, jeho dosavadní zástupkyně. Za všechny členy našeho Svazu i za mě osobně mu chci srdečně poděkovat za jeho odvedenou práci, za to, že celé roky dokázal finančně stabilizovat náš rozpočet, že dokázal navazovat úzké kontakty s podnikateli, politiky i zástupci odborů ve prospěch fungování Svazu a za jeho kolegiální přístup i osobní nasazení při řešení řady problémů.
    Do dalších aktivních let mu přeji mnoho úspěchů.

Ing. Jaroslav Hanák,
prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR




Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3