INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) vypravila další ze svých zahraničních podnikatelských misí, a to při příležitosti konání 3. ročníku Evropského parlamentu podniků (EPP). Téměř 20 zástupců českých firem se v Bruselu setká s 800 svými protějšky reprezentujícími 46 světových ekonomik. EPP je největší událostí na evropské úrovni organizovanou sítí evropských obchodních komor Eurochambres, která dává podnikům nejen členských států EU jedinečnou příležitost diskutovat, ale i hlasovat o byznysových a legislativních otázkách.

České firmy budou na půdě Evropského parlamentu hlasovat celkem o 4 tématech, a to o internacionalizaci, vzdělávání, financích a energetice. Výsledky hlasování pak budou využity EUROCHAMBRES při evropském lobbingu. Pohled konkrétních podnikatelů z celoevropské perspektivy, hlavní myšlenka EPP, bude stěžejní i pro HK ČR, která jej využije při své činnosti v oblasti EU legislativy.

 „Čeští podnikatelé, ani občané, si mnohdy neuvědomují, jak hluboce a do jaké míry zasahuje evropská legislativa do našich národních norem. Je velmi zajímavé, jakým způsobem je evropská legislativa tvořena, jelikož se jedná většinou o rámcové zákony, které se následně převádějí do národního právního řádu,“ říká Irena Bartoňová Pálková, viceprezidentka HK ČR a vedoucí podnikatelské mise. Implementace evropské legislativy do českého práva je dle HK ČR často nad rámec nezbytné nutnosti. „Česká republika je v některých případech papežtější než papež, vzpomeňme si například na normu o používání bezdotykových bateriích, nebo o vypisování výběrových řízeních formou elektronické aukce, které byly přímo pro některé oblasti, např. pro oblast služeb, ze strany EU nedoporučovány a my jsme tuto legislativu bez výjimky adoptovali. Všichni si jistě vybavujeme i transpozici směrnice, která zaváděla prodej nebalených potravinářských výrobků, jež jsme si v ČR zabalili, jako třeba v případě koblížků,“ dodává viceprezidentka Bartoňová Pálková. HK ČR prostřednictvím CEBRE – české podnikatelské reprezentace při EU sleduje evropský legislativní proces a snaží se eliminovat případné negativní dopady nové legislativy na české podnikatele.

Právě s ohledem na uvedené HK ČR v těchto dnech dává českým podnikatelům jedinečnou příležitost vyjádřit se přímo, a to na půdě EU, k navrhované legislativě, která se v budoucnu týká i českého práva a podnikatelského prostředí. Mezi doprovodné body prvního dne programu podnikatelské delegace je zařazen i networking s belgickými podnikateli. Belgie totiž není jen Brusel, tedy hlavní město EU, ale i místo, které skýtá řadu obchodních příležitostí, mj. i díky vazbě na bývalé kolonie a přístup k moři. V druhý den se podnikatelská delegace setká s velvyslancem ČR při EU J.E. Martinem Povejšilem a zástupci institucí EU. Po hlasování v Evropském parlamentu budou české podniky jednat i s českými europoslanci.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3