INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podnikatelé v čele s Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) v rámci 3. ročníku Evropského parlamentu podniků (EPP) diskutovali a hlasovali nejen o byznysových, ale i legislativních otázkách majících na českou podnikatelskou sféru zásadní vliv. „Až 60 % české legislativy přichází z Bruselu. Při tak vysokém procentu je náš hlas v Evropském parlamentu nutností,“ komentuje viceprezidentka HK ČR Irena Bartoňová Pálková, vedoucí podnikatelské mise HK ČR do Bruselu.

„Málokdo si uvědomuje, jak velkou pozornost by měl věnovat nejen legislativním otázkám projednávaným ve výborech Evropského parlamentu, ale i v pracovních orgánech Rady, kde se projednávají rámcová doporučení pro jednotlivé země,“ říká viceprezidentka Bartoňová Pálková. „Při kontaktu s našimi europoslanci zjišťujeme, že mnohé myšlenky Evropy jsou různými cestami pokřiveny, z čehož my -  podnikatelé, nejsme nikterak nadšeni,“ dodává Bartoňová Pálková. Při dnešním hlasování podniků na půdě Evropského parlamentu byla evidentní rozdílnost v přístupu účastnických zemí, třeba Kypru, Německa, Velké Británie, či Turecka, k jednotlivým tématům. „Na konci nás však trápí společné – přístup k možnostem podnikání po celé Evropě v rámci národních legislativ, nedostatek kvalifikovaných pracovníků, či financí. Podnikatelský svět tak volá po jednom jediném, a to po zprůhlednění a zjednodušení jak evropské legislativy, tak i výkonných procesů členských států,“ komentuje viceprezidentka HK ČR. 

EPP je největší akcí svého druhu organizovanou EUROCHAMBRES, sítí evropských obchodních komor. Celkem 800 zástupců firem, z toho téměř dvacítka českých, dnes hlasovalo o tématech jako internacionalizace, finance, energetika a vzdělávání. Právě vzdělávání si jako své nosné téma vybrala i česká podnikatelská mise, za kterou v Bruselu veřejně vystoupil Ondřej Homola, jednatel společnosti Corinth: „Otázkou je, jak bude vypadat produkt firem, které založí žáci současných prvních ročníků základních škol. Voláme po užším dialogu s politickými zástupci proto, abychom uzavřeli propast, která vzniká mezi potřebami trhu a dovednostmi a znalostmi dnešních absolventů základních a středních škol,“ řekl. Firma Corinth je aktivně zapojena do rozvoje přírodních a technických vzdělávacích oborů v 97 zemích světa. „S křídou v ruce už budoucí techniky nevychováme,“ dodal Ondřej Homola.

Po zasedání v Evropském parlamentu se podnikatelé přesunuli na setkání s českými europoslanci a prezidentem HK ČR Vladimírem Dlouhým: „Mimořádně si vážím toho, co EU dokázala po druhé světové válce a jsem příznivcem volného obchodu. Vytvoření jádra západní Evropy, nastartování liberalizace anebo uvolnění obchodního toku a pracovní síly je v pořádku. Zvýšením počtu členů na 28 se Evropa rozšířila zásadním způsobem z hlediska jednotného trhu a vstup ČR do EU byl mimořádným impulsem, který měl na náš hospodářský růst velmi pozitivní vliv. Zavedení jednotné měny však dle mého názoru vedlo ke krizi do té míry, že do dnešního dne nemůžeme hovořit o konci dluhové krize. Výhledově nás pak v EU čeká v nadcházejících 10 letech velmi pomalý růst,“ uvedl prezident HK ČR Dlouhý k tématu Evropské unie. Závěrem své uvítací řeči také poděkoval účastníkům české podnikatelské mise. Na prezidenta Dlouhého navázala i přítomná europoslankyně a bývalá předsedkyně Krajské hospodářské komory Zlínského kraje Martina Dlabajová, dále europoslanci Jan Zahradil a Tomáš Zdechovský. Přítomen byl i poradce prezidenta HK ČR Petr Zahradník. Podnikatelé s europoslanci diskutovali o propojení odborného školství a firem nebo podpory exportu.

Další podnikatelské mise HK ČR budou následovat. Do konce letošního roku HK ČR vypraví mise například do Japonska či Izraele.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3