INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Čtyři z deseti živnostníků souhlasí se zavedením elektronické evidence tržeb. S novým opatřením Ministerstva financí, které změní od roku 2016 hřiště tuzemského maloobchodu a služeb se nejrychleji smiřují majitelé čerpacích stanic, specializovaných prodejen, ale třeba i pekařství a malých hotelů. Naopak proti jsou stánkaři, majitelé občerstvení, obchodníci na trhu, pivnice nebo drobné služby jakými jsou například kadeřnictví, masáže. Vyplývá to z doposud největšího průzkumu zaměřeného na elektronickou evidenci tržeb, kterou připravila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Překvapivé zjištění je, že 37% drobných živnostníků souhlasí s elektronickou evidencí tržeb (EET), i přes fakt, že je to bude stát určité prostředky a čas. Hlavním důvodem souhlasu této skupiny podnikatelů je poměrně jednoduchý model, který nevyžaduje elektronickou pokladnu, ale poměrně snadné připojení prostřednictvím mobilní nebo internetové sítě a koncového zařízení připomínajícího kalkulačku, mobil nebo tablet. Naopak nejmenší živnostníci provozující stánky, kosmetické služby, malé hospody, masáže nebo zahraniční podnikatelé jsou proti novému opatření. Neutrální postoj zaujímají hotely, motely a penziony, které souhlasí z 50%. Většina podnikatelů očekává benefit za zavedené opatření ve formě nižších daní.

73% procent malých provozoven z téměř patnácti zkoumaných segmentů trhu napříč regiony vlastní zařízení na bázi pokladny, nicméně polovina z nich neodpovídá požadavkům na okamžité připojení do mobilní sítě podle tzv. chorvatského modelu, které připravuje od roku 2016 Ministerstvo financí. Podle tohoto klíče lze odhadnout, že zcela nové zařízení nebo zásadnější up grade původního hardware se bude týkat ca 250 tisíc přípojných míst. Bez pokladen jsou drobné služby, řemesla, nepříliš vyhovující zařízení pak ještě mají večerky, ovoce-zelenina nebo řeznictví.

Bez větších problémů by mělo fungovat připojení na internet, každý ze zkoumaných segmentů využívá internetového připojení jako součást svého podnikání ve více jak 75%, hotely a penziony dokonce ve 100%. 

Na tiskové konferenci, kterou uspořádala AMSP ČR se za účasti ministra financí Andreje Babiše, náměstků Simony Hornochové  a Lukáše Wagenknechta, se představil jízdní řád zavádění EET. První podnikatelé budou muset systém využívat již od 1.1.2016,  přičemž se bude jednat o restaurace, hotely, penziony a ubytovací zařízení. Následovat budou maloobchodní jednotky, a to od 1.7.2016. Co je podstatná zpráva: zavedení u nejmenších podnikatelů, jejichž činnost je charakteristická významným podílem hotovostních transakcí, se zatím po dohodě mezi AMSP ČR a MF odkládají na rok 2017.

Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, k tomu dodává: „Bude se jednat o největších zásah do tuzemského hotovostního prodeje v historii novodobého podnikání. Od počátku jsme byli proti klasickým pokladnám a nákladným zařízením. Řešení navržené Ministerstvem financí je zatím ze všech variant nejpřijatelnější, což dokládá i reakce podnikatelů. Jsme rádi, že se nám podařilo s ministrem financí dojednat to, že se v tuto chvíli elektronická evidence tržeb nebude týkat drobných služeb, řemesel a dalších mikroživnostníků. Stejně tak považujeme za dobrý výsledek našeho vyjednávání fakt, že se nebude aplikovat účtenková loterie. “

Ministr financí Andrej Babiš uvítal pozitivní přístup podnikatelských svazů k Elektronické evidenci tržeb. „Náš cíl, kterým je zamezení dlouhodobě neřešené konkurenční výhody nepoctivých podnikatelů, je společný,“ uvedl. „Věřím, že podpora tohoto řešení poroste úměrně s tím, jak se bude veřejnost seznamovat s jeho skutečnou podobou. Tou je moderní a jednoduchý online systém podle osvědčeného chorvatského modelu, a nikoliv registrační pokladny, jak je často mylně vnímáno,“ dodal.

Eva Svobodová, generální ředitelka AMSP ČR, komentuje připravovaný projekt asociace „Malý obchod“: „Dlouhodobým cílem naší asociace je podpora a rozvoj mikroregionů prostřednictvím drobných služeb a obchodu. Za tímto účelem začínáme systematicky vyjednávat o podpoře vzniku malých koloniálů, hospod nebo výčepů zejména v menších obcích a městech s cílem posílení jejich obslužnosti.“

Při této příležitosti na tiskové konferenci Andrej Babiš připustil, že návrh AMSP ČR, aby podnikatelé s provozovnou do 150 m2 využívající výdajové paušály mohli uplatnit sazbu 80 %, je akceptovatelný.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3