INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Mikulec copyBenzin, nafta, plyn a další automobilová paliva hrají důležitou úlohu v každodenním životě motoristů i ekonomice země. Pokud jsou spokojeni dodavatelé i spotřebitelé, znamená to významný stabilizační faktor pro celou společnost. Proto jsme se sešli na konci roku k více méně bilancujícímu rozhovoru s ředitelem České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Ing. Janem Mikulcem, CSc.

Jaký byl letošní rok pro výrobce, distributory a prodejce pohonných hmot?

Trh s pohonnými hmotami v tomto roce byl výrazně a pozitivně ovlivněn dopadem novely zákona o pohonných hmotách, přijaté koncem roku 2013. Z nepřehledné skupiny téměř 1900 distributorů pohonných hmot jich zůstalo necelých 160. Zásadně se tím omezil prostor pro podvody s DPH formou karuselových obchodů a kromě výrazného zlepšení daňového výnosu pro stát i obchodování s pohonnými hmotami probíhá za normálních tržních podmínek.

            Nechci tím ale ani v nejmenším říci, že podvody v oblasti pohonných hmot ustaly, v jiných formách se bohužel dějí i nadále a některé z projednávaných novel zákonů (např. zákon o spotřebních daních) či připravovaných novel (zákon o ochraně ovzduší) by měly napomoci v boji s těmito nelegálními aktivitami. Pro úplnost musím i poznamenat, že na návrh 17 senátorů Ústavní soud nalezl, že ustanovení novely zákona, týkající se kaucí, je v rozporu s ústavním pořádkem ČR, neboť kauce nejsou diferencované a pro malé subjekty mohou mít „rdousící efekt“. ÚS proto ustanovení o kaucích zrušil k 30. červnu 2015. V současné době je připravován návrh novelizace ustanovení o kaucích tak, aby bylo vyhověno nálezu ÚS, a přitom účinný nástroj v boji proti karuselovým podvodům zůstal zachován.

            Další výraznou změnou je pokračující koncentrace trhu čerpacích stanic. Zatímco počet ČS stagnuje, pokračuje koncem 90. let zvolna započatý trend změn ve struktuře značek. Řada společností opustila český trh, v abecedním pořadí například ARAL, BP, Conoco, DEA, ESSO, Total a další. Výrazné změny započaly v roce 2012, kdy Slovnaft převzal ČS PAP OIL.

            Na jaře letošního roku oznámila skupina MOL, že kupuje síť ČS Agip v ČR a také na Slovensku a v Rumunsku, součástí obchodu byl i podíl Eni v České rafinérské, na který však měl předkupní právo Unipetrol, který jej i uplatnil. Dva měsíce poté pak skupina MOL oznámila i koupi sítě ČS Lukoil v České republice. Zatím nebyly všechny tyto obchody uzavřeny z pohledu ochrany hospodářské soutěže, ale pokud hypoteticky budeme předpokládat, že proti nim nebude námitek, pak na trhu čerpacích stanic v České republice z relativně malého Slovnaftu vznikne jeden z nejvýznamnějších hráčů na trhu s téměř 320 čerpacími stanicemi.

Motoristé přivítali zlevnění benzinu a nafty u čerpacích stanic. Nemohly být však cenovky ještě příznivější s ohledem na propad cen ropných produktů na rotterdamské burze?

ČAPPO zásadně ceny na čerpacích stanicích a jejich vývoj nekomentuje. Rád bych však upozornil, že jakkoli výraznější změny cen pohonných hmot jsou s oblibou v médiích interpretovány, zcela mimo jejich pozornost zůstává fakt, že zatímco v roce 2012 byly průměrné marže v maloobchodu 23 %, pak pumpaři pracovali s marží 5,9 %.

Mladoboleslavská Škoda Auto uvedla na trh Octavii na stlačený zemní plyn a chce rozvíjet tento alternativní pohon. Jak se k tomu postaví výrobci a prodejci tradičních PHM? Nemohou se rozšířit plnicí stanice CNG i na běžných čerpacích stanicích?

Dlouho se vedly diskuze v začarovaném kruhu – není dostatek plnicích míst na CNG, protože nejsou auta, která by je potřebovala, a auta nejsou proto, že je málo plnicích míst. Dle mého soudu dnes sice ještě není dostupnost plnicích stanic optimální, ale již není kritickým faktorem. Navíc ambiciózní plány prodejců CNG signalizují, že počet plnicích stanic rychle poroste, některé ze společností, provozujících čerpací stanice s prodejci CNG spolupracují. Lze přitom očekávat i další podporu růstu sítě plnicích stanic pro CNG na základě nedávno přijatého programu v rámci EU.

ČAPPO se vyjádřilo k úkolu snížit podíl skleníkových plynů. Mimo jiné upozornilo, že obor možná nesníží emise o požadované čtyři procenta. Zároveň varuje před možnými daňovými úniky u vysoko koncentrovaných biopaliv. Můžete říci, v čem spočívá hlavní problém a jaké navrhujete řešení?

Jde poněkud o technickou záležitost. Požadavek na snížení emisí skleníkových plynů o 4 % od roku 2017 prostřednictvím biopaliv I. generace, jak jej ukládá zákon o ochraně ovzduší, je dle názoru ČAPPO splnitelný pouze za určitých podmínek: Výrobci biopaliv zajistí zvýšení

tzv. kritérií udržitelnosti biopaliv nad současnou úroveň, dále pak celá produkce BA 95 bude převedena z kvality E5 (tedy max. 5 % biosložky) na kvalitu E10, a bude zvýšen prodej vysokoprocentních směsí fosilních paliv a biopaliv (E85, B30, B100). Proti tomu ale stojí požadavek zákona o pohonných hmotách do konce roku 2018 zachovat na čerpacích stanicích dostupnost benzinu v kvalitě E5. Navíc zvýšení dostupnosti vysokoprocentních biopaliv spolu s jejich daňovým zvýhodněním zvyšuje riziko daňových úniků v důsledku nelegálního míchání standardních pohonných hmot s vysokokoncentrovanými biopalivy až v nádrži automobilů, což ČAPPO považuje za nezákonné a současně velmi obtížně kontrolovatelné, a tedy i postižitelné. Pokud jde o řešení této situace, je na stole celá řada námětů, ale je předčasné odhadovat, který z nich bude realizován.

Co byste si přál do nového roku 2015?

Tradičně – pokoj lidem dobré vůle, zdraví, klid a pohodu.

k přání se připojil Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3