INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nedávné bonmoty o morálních vlastnostech inspirované tradičním českým příslovím o lhářích a podobně jsou nepochybně inspirací k zamyšlení nad páteční debatou v Poslanecké sněmovně týkající se vládního návrhu novely zákona o významné tržní síle. Je vidět, že obchodníci umí tlačit nejenom na své dodavatele, ale také na náš zákonodárný sbor. Prohlášení v duchu, že zákon jako takový je nadbytečný, protože zneužití významné tržní síly je možné stejným orgánem, tedy Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, postihovat v rámci jeho standardních kompetencí, totiž znovu ukazují, jak lze jednoduše poslance „opít rohlíkem“.

Podívejme se na 5 nesmyslů, které poslanci aktivně šíří pod taktovkou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR:

1. Spotřebiteli plakej. Pokud novela projde, zdražíme ti potraviny!

Nesmysl, který obchodníci šíří již několik let, přitom nárůst cen potravin nesouvisí s existencí a aplikací zákona a má objektivní vnější příčiny. Příčinou zvýšení cen totiž obvykle bývá zejména nárůst cen potravin a zemědělských komodit na světových trzích, růst ceny ropy nebo růst ceny energií.

2. Zákon povede k dominanci potravinářů. Velcí potravináři vydírají obchodníky, protože se bez jejich výrobků řetězce neobejdou.

Vládní novela zákona nezavádí jakoukoli dominanci na straně dodavatelů potravin a tvrzení, že obchodník je chudák, protože se například bez některých nápojů v regálu neobejde a výrobce tak zneužívá svého postavení na trhu, je více než úsměvné.

3. Buďme kamarádi a zaveďme kodex slušného chování!

Potravinářská komora ČR od začátku neříká nic jiného, než že jeden etický kodex, nad jehož dodržováním bude bdít Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, může zákon o významné tržní síle nahradit. Jeho dodržování však musí být tvrdě vymáháno a nesrovnalosti v dodavatelsko-odběratelských vztazích nesmí být řešeny před jednou ze smluvních stran.

4. Zalistovací poplatky a finanční dárky k narozeninám jsou přece normální.

Ne, nejsou normální. Nebo chcete po svém zubaři, aby vám v den vašich kulatých narozenin udělal zadarmo celou zubní náhradu? Eventuálně bychom mohli také zalistovací poplatek platit obchodníkům i my, jako spotřebitelé, za to, že k nim chodíme nakupovat. U zalistovacího poplatku totiž nejde o nic jiného, než že dodavatel (výrobce, zpracovatel, zemědělec) platí obchodníkovi za to, že vůbec bude jeho výrobky prodávat.

5. Nebuďme za exoty! Vždyť jsme jediní, kdo dodavatelsko-odběratelské vztahy reguluje!

Říká se tomu „backround“. Obecné povědomí o souvislostech. To, bohužel, našim poslancům stále chybí, a proto stále dokola opakují lži předkládané Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR. Jak jinak si potom vysvětlit skutečnost, že k regulaci dodavatelsko-odběratelských vztahů přistoupila velká většina evropských zemí a že státy jako Rakousko, Lotyšsko, Finsko nebo Maďarsko, Velká Británie, Litva či Portugalsko, Španělsko nebo Francie (a nezapomeňme na sousední Slovensko) přijaly svoje vnitrostátní předpisy pro zákaz a postih jednostranných jednání podniků?

Na závěr jedna kontrolní otázka: Kdo lže? A kdo krade? Má smysl spekulovat nad tím, že si obchodníci pod pohrůžkou zvyšování cen potravin „připravují půdu“ pro jejich plošné zdražení? Pak by měl spotřebitel skutečně plakat. Plakat by ale měli zejména ti poslanci, kteří současnou politiku obchodních řetězců tak nesmyslně hájí…

Dana Večeřová, Potravinářská komora ČR

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3