INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) vyjadřuje nesouhlas se senátním návrhem novely exekučního řádu, který horní komora schválila 13. května letošního roku. Poslanecká sněmovna by jej měla projednávat po 16. červnu. Případné schválení novely by zavedlo tzv. princip teritoriality při výběru exekutorů. To znamená, že exekutora by už nevybíral samotný věřitel, jako je tomu dosud, ale krajský soud, v jehož obvodě má dlužník trvalé bydliště, a to z exekutorů se sídlem v daném kraji.  Podle asociace by to snížilo vymahatelnost práva. Na toto nebezpečí přitom opakovaně upozorňovala nejen ČLFA, ale i další oborové instituce.

„Novela by podle nás posílila postavení nepoctivých dlužníků, kteří se vyhýbají plnění svých povinností. A naopak by poškodila dlužníky, kteří své závazky řádně plní. Znemožnění výběru exekutora podle účinnosti a kvality jeho působení by vedlo k oslabení vymahatelnosti nároků oprávněných věřitelů. Poskytovatelé finančních produktů by museli dále zpřísnit schvalovací procedury a zvýšit rizikové přirážky. To by vedlo k omezení dostupnosti finančních produktů a ke zvýšení jejich ceny,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Jak už ČLFA konstatovala v dřívějších debatách na toto téma, přijetí principu teritoriality by způsobilo deformaci konkurenčního prostředí v exekuční činnosti. Některé případy by se dostaly k méně schopným exekutorům a naopak schopní exekutoři by ztratili významnou část motivace, což by vedlo k horší vymahatelnosti práv věřitelů. Senátní novela poskytuje dlužníkům větší možnost k průtahům exekucí, například machinacemi s místem pobytu. ČLFA přitom nesouhlasí s argumentem, podle kterého by zavedení principu teritoriality vedlo ke snížení neoprávněných nákladů exekutorů na cestovní výlohy. Většina dlužníků se totiž ve skutečnosti v místě svého trvalého bydliště nezdržuje.

Už loni v září se ČLFA připojila k dalším sedmi oborovým asociacím, svazům a dalším subjektům, které rovněž návrh na zavedení principu teritoriality odmítly. Ve společném prohlášení mimo jiné konstatovaly, že zvažovaná změna je jen dalším populistickým krokem ve snaze „zatočit s exekutory“. Společné prohlášení v září loňského roku podepsali kromě zástupců ČLFA také představitelé Hospodářské komory ČR, České asociace věřitelů, České kanceláře pojistitelů, Asociace realitních kanceláří ČR, Asociace inkasních agentur, Sdružení dopravních podniků ČR a Svazu měst a obcí ČR.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 41 členů.Více na: www.clfa.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3