INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podnikatelská mise šesti desítek firem do Ázerbájdžánu, kterou organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR jako doprovod prezidenta republiky Miloše Zemana a která se vrací do Prahy, byla velmi úspěšná.

Česká republika na sebe upozornila jak nejvyšší politické kruhy, tak vyslala signál výrazného zájmu o ekonomickou spolupráci.

„Mise spojená s návštěvou pana prezidenta splnila plně naše očekávání. Zejména šlo o výstavbu dopravní infrastruktury, o dodávky dopravní techniky, strojů a zařízení. Jsou tu však další oblasti spolupráce jako je likvidace odpadů, bytová výstavba či dodávky letadel a zbrojních komponentů,“ uvedl prezident Svazu Jaroslav Hanák, který vede podnikatelskou misi.
České firmy by se v Ázerbájdžánu v příštích letech mohly zapojit do výstavby nového města na umělém ostrově a také železnic, hovořilo se o dodávkách lokomotiv a například o prodeji vzduchotechniky a klimatizačních systémů.
Například společnost PSJ se bude podílet na výstavbě nového města na umělém ostrově poblíž Baku. Společnost by měla postavit několik bytových domů za 400 milionů eur. Moravia Steel jako generální dodavatel má rekonstruovat železnici mezi Baku, Gruzií a Tureckem. Projekt má hodnotu zhruba 500 milionů eur. Společnost Aero Vodochody zajišťuje  generální opravy  letounů  L-39,  kterých  má  Ázerbájdžán nyní 24,  bude se však  snažit  dodat  do  výroby připravované stroje L-39 nové generace. Zástupci českých firem jednali také o spolupráci při investování ázerbájdžánských firem v ČR do lázní a hotelů.
Vrcholem programu podnikatelské mise bylo středeční Česko - ázerbájdžánské obchodní fórum ve Four Seasons Hotel v Baku, jehož se zúčastnili prezidenti Miloš Zeman a Ilham Aliyev.
Ve svém projevu prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák poukázal na zájem českých firem o spolupráci. „Zmínil bych energetiku, strojírenství a elektrotechniku, automobilový průmysl, stroje a dopravní prostředky, technologie těžby a upracování ropy, letectví, výstavbu infrastruktury, vodohospodářství, stavebnictví, ochranu životního prostředí, lázeňství, zdravotnictví, IT technologie, ale jsou tu i další perspektivní obory. Naše firmy jsou v nich úspěšné a konkurenceschopné, a mají dostatek zkušeností, odbornosti a know-how,“ uvedl Jaroslav Hanák.
Poukázal i na rozvíjející se vazby obou zemí. „Nejsme zde s podnikatelskou delegací poprvé, náš Svaz organizoval misi v roce 2011, kdy také doprovázel českého prezidenta a v letošním roce českého ministra průmyslu a obchodu. Společně s českými firmami jsme se zúčastnili v červnu roku 2015 veletrhu Caspian Oli and Gas“ uvedl Jaroslav Hanák.
Poukázal na to, že pro byznys je přínosem to, že v roce 2009 byla v Baku otevřena česká ambasáda a že funguje kancelář vládní agentury CzechTrade i to, že Prahu a Baku propojila před dvěma lety přímá letecká linka. Uvítal i letošní 3. zasedání Smíšené česko-ázerbájdžánské komise pro hospodářskou, průmyslovou, vědecko-technickou a kulturní spolupráci pod vedením ministrů obou zemí, odpovědných za ekonomiku a průmysl, které se uskutečnilo v Praze.
Na závěr připomenul i jednu paralelu. „Uplynulý rok Ázerbájdžán oficiálně vyhlásil "Rokem průmyslu“ s cílem zvýšit podíl neropného průmyslu v HDP a diversifikovat ekonomiku. My jsme letos ve spolupráci s vládními institucemi  vyhlásili  Rok  průmyslu  a  technického  vzdělávání  na  podporu  zvýšení  zájmu  obyvatelstva  o technické obory, kde nám chybí tisíce technicky vzdělaných pracovníků,“ uvedl.
Na fóru vystoupil ředitel vládní agentury AZPROMO Rufat Mammadov s prezentací o investičním klimatu a obchodních příležitostech v Ázerbájdžánu a také náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. Následovala dvoustranná jednání českých firem s ázerbájdžánskými partnery.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3