INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nepříznivé počasí, nedostatek vláhy a vysoké teploty se podepsaly na letošní úrodě chmelových šišek. Pěstitelé v tradičních českých a moravských oblastech sklidí přibližně o třetinu menší úrodu, navíc obsah alfa hořkých látek v chmelu se rovněž snížil. Chmelaři doufají, že po třech slabých ročnících doplní sklady až z příští sklizně. Uvedli to na tiskové konferenci, kterou v Praze uspořádala Agrární komora ČR.

Některé pivovary, jež nemají uzavřené dlouhodobé kontrakty, mohou mít se zajištěním chmelu problém. Sklizeň 4100 tun suchého chmele z domácích polí určitě nevystačí pro každého. A nákupní ceny jemného aromatického chmele tuzemské provenience půjdou díky tomu nahoru. Konstatoval to předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda.

Český chmel však míří především do světa, zatímco doma zůstává jen pětina produkce. Jak prohlásil prezident Unie obchodníků a zpracovatelů chmele Pavel Šponer, letos nebude žádný chmel na volném trhu k mání. Kdo nevyžije ze zásob, má prostě smůlu. Avšak pivovary mohou nedostatek kvalitní domácí suroviny nahradit chmelovými extrakty, které se v Česku nevyrábějí a na světovém trhu jich je dostatek.

Česká republika patří mezi největší producenty chmele na světě. Hlavní pěstovanou odrůdou je ŽATECKÝ POLORANÝ ČERVEŇÁK, který patří do skupiny jemných aromatických chmelů. Chmel v České republice se pěstuje ve třech oblastech a to v oblasti Žatecké, Úštěcké a Tršické. Mimořádné klimatické a půdní podmínky přispívají k výjimečnému aromatickému charakteru českých chmelů. Žatecký chmel je stále světově nejuznávanějším aromatickým chmelem.

Mimo Žateckého poloraného červeňáku se v polovině devadesátých let začali pěstovat také další české odrůdy. V roce 1995 byly do Listiny povolených odrůd ČR zařazeny odrůdy BOR a SLÁDEK, v roce 1996 to pak byla odrůda PREMIANT, v roce 2001 AGNUS, v roce 2004 odrůda HARMONIE a v roce 2007 odrůda RUBÍN. Tyto odrůdy splňují podmínku vyššího obsahu alfa-hořkých látek a vyššího výnosu, přičemž v ostatních znacích se kvalitativně blíží klasickému žateckému chmelu. Nové odrůdy se zdají být především vhodné pro tzv. druhé chmelení a v případě odrůdy AGNUS prvního chmelení.

V roce 2008 byly registrovány dvě odrůdy. První je KAZBEK, odrůda aromatického typu vhodná například pro druhé chmelení nejen do tradičních tuzemských typů piv, ale také zahraničních. Kazbek užíván také na studené chmelení pro své specifické kořenité - citrónové aroma. Tato odrůda je zařazována i do odrůd tzv. kategorie flavour hops. Druhou odrůdou zaregistrovanou v tomto roce je VITAL. Hořká odrůda šlechtěná zejména pro farmaceutické a biomedicinální účely (vysoký obsah xanthohumolu nebo DMX). V pivovarství je používána pro první a druhé chmelení a zařazována do kategorie "dual purpose".

V roce 2010 byly zaregistrovány další dvě odrůdy. Odrůda SAAZ LATE je jemně aromatického typu a vykazuje díky původu z Žateckého poloraného červenáku velmi podobné pivovarské vlastnosti. Dosahuje vyššího výnosu. Je rovněž vhodná pro druhé a třetí chmelení. Odrůda Bohemie patří do skupiny aromatických chmelů a svůj genetický původ má z části z odrůd Sládek nebo Žatecký poloraný červeňák.

(kčr)

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3