INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Sklářské svítání - jedna z nejvýznamnějších odborných diskusí v oboru sklářství a bižuterie organizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou - přilákalo více než šest desítek zástupců firem a středních i vysokých škol. Akce uspořádané již počtvrté v atraktivních prostorách muzea se letos zúčastnili i zástupci státní a veřejné správy, zejména náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický, náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková, zástupkyně MŠMT, radní Libereckého kraje či náměstek primátora Jablonce nad Nisou.

„Akce se koná v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání a zaměřila se na to, čím firmy a školy dokážou být konkurenceschopné. Součástí diskuse bylo však i definování problémů,“ uvedla generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová. „Vnímáme a snažíme se řešit problémy, na které firmy z oblasti sklářského, keramického a bižuterního průmyslu dlouhodobě poukazují. V první řadě jde o přetrvávající problémy s nedostatkem kvalitní kvalifikované pracovní síly, ať již na úrovni absolventů středních odborných škol či na úrovni odborně zaměřených absolventů škol vysokých. Právě do tohoto rámce zapadají aktivity Svazu při prosazování změn ve vzdělávacím systému či projekt sektorových dohod,“ uvedla Dagmar Kuchtová.

Zvyšující se nedostatek pracovníků je dán oživením sklářského průmyslu, který se v roce 2010 odrazil ode dna. Jen v loňském roce se jeho produkce meziročně zvýšila o 7,4 procenta. Od roku 2010 také výrazně stoupl počet pracovníků ze 14 tisíc na více než 18,5 tisíce lidí. Výrazný byl v posledních letech také nárůst mezd, který ve výrobě plochých skel přesáhl  31  tisíc  korun  a  ve  výrobě  obalového  skla  téměř  29,5  tisíce  korun.  Jak  zaznělo  od  řady  diskutujících, v současnosti se stále výrazněji zvyšuje poptávka po nových pracovnících. „Firmy i v letošním roce předpokládají mírný nárůst tržeb,“ uvedl k tomu tajemník Asociace sklářského a keramického průmyslu Marek Novák.
Náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický v diskusi poukázal na možnosti daňových odpisů pro firmy, které využívají stáže studentů nebo nakupují pro školy technické vybavení. Připomněl i to, že v minulém programovacím období sklářské firmy  využily evropské dotace  v objemu  jedné  miliardy korun. Současně  poukázal  i  na  investiční pobídky. „Ministerstvo průmyslu a obchodu bude pokračovat v nabídce investičních pobídek, které v oblasti sklářského a keramického průmyslu v minulém období využili jak domácí, tak i zahraniční investoři. V rámci programů,  jimiž  MPO  podporuje  aplikovaný  výzkum,  chceme  bonifikovat  projekty  spolupráce  firem  a tuzemských vysokých škol,“ uvedl Eduard Muřický.
Na  spolupráci  muzeí,  firem a  škol  poukázala  náměstkyně  ministra kultury  Anna  Matoušková.  „Rádi  bychom  na ministerstvu kultury nadále rozvíjeli se zástupci zaměstnavatelů společné aktivity ve využívání potenciálu námi
řízených ‚paměťových‘ institucí typu muzeí při propagaci a marketingu současné výroby ve všech odvětvích

Svaz průmyslu a dopravy ČR je největším zaměstnavatelským svazem v České republice. Zastřešuje 28 svazů a asociací a 130 individuálních členských firem. Celkově hájí zájmy 10,5 tisíce firem, které zaměstnávají 800 tisíc pracovníků. Je nestátní organizací, nezávislé  na  vládě,  politických  stranách  a  odborech,  ovlivňující  hospodářskou  a  sociální  politiku  vlády  a  působící  na  vytváření optimálních podmínek pro podnikání. Hájí zájmy zaměstnavatelů v evropských a světových organizacích, zejména jako člen evropské konfederace zaměstnavatelů BUSINESSEUROPE kreativního průmyslu. Mezi ty na předním místě řadíme právě sklářský, keramický a bižuterní průmysl,“ uvedla. Zástupci firem a škol se shodli v tom, že „receptem“ na konkurenceschopnost jsou inovace a kvalitní pracovníci. „Inovace jsou cestou, která nám umožňuje předčít konkurenci. Je to třeba zaleštěné sklo, vypadající jako ručně zpracované,“ uvedl například zástupce Crystalexu Nový Bor Petr Kaplánek. Současně upozornil na prohlubující se nedostatek pracovníků.
Zástupci středních a vysokých škol zmínili povzbudivou zprávu, podle níž nejen že se zastavil propad zájmu o sklářské obory, ale zájem o studium se dokonce začíná zvedat. Díky tomu se otevírají i nové sklářské obory. „Po třech letech se nám podařilo naplnit obor rytí skla,“ uvedl Jiří Janás z Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy Nový Bor. Přesto školy zdaleka nedokážou naplňovat poptávku firem po pracovnících. „Snažíme se inovovat a držet krok s vývojem. Běžně využíváme 3D tiskáren a další moderní techniku ve výuce,“ uvedla ředitelka Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Jablonci nad Nisou Martina Picko Baumannová s poukazem na rostoucí poptávku firem. Stejný názor vyjádřil i ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Kamenický Šenov.

Jeden z diskusních bloků se věnoval designu a jeho využívání sklářskými firmami. Z diskuse vyplynulo, že firmy nejen že podceňují  marketingovou  stránku  věci,  ale  v řadě  případů  nejsou  schopny  dostatečně  reagovat  na  potřeby  trhu z hlediska  designu.  „Nejen  designéři  musí  naslouchat  firmám,  ale  i  výrobci  designérům,“  uvedl  designér  Jakub Janďourek, zastupující DECHEM studio, které keto s zvítězilo v soutěži Czech Grand Design.
K příležitosti Sklářského svítání muzeum otevřelo návštěvníkům své expozice zdarma. Této nabídky využilo přes stozájemců o krásy českého skla a bižuterie.

SP ČR připravil jako doprovodnou akci Sklářského svítání čtyři odborné exkurze pro žáky středních škol Libereckého kraje se sklářským zaměřením. Do prostředí výroby se 20. října pojedou podívat žáci Střední uměleckoprůmyslové školy z  Železného  Brodu,  Střední  uměleckoprůmyslové  školy  z Kamenického  Šenova,  Střední  školy  řemesel  a  služeb z Jablonce nad Nisou a Vyšší odborné školy sklářské a střední školy z Nového Boru. V rámci exkurze navštíví nejprve Technickou univerzitu v Liberci, kde jsou pro ně připraveny prohlídky Katedry sklářských strojů a robotiky a Katedry designu. Následně každá škola pokračuje na odbornou exkurzi do firmy. Žáky přivítají společnosti Modus s.r.o. v České Lípě, Bohemia Crystal a.s. v Poděbradech a společnosti Preciosa Ornela a.s. a Preciosa – Lustry a.s., které jsou součástí skupiny Preciosa Group.

Pátý ročník Sklářského svítání se by se měl konat příští rok na podzim v rámci mezinárodní konference.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3