INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ve dnech 14. – 16. října 2015 se uskuteční pracovní návštěva ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka v Gruzii, a to v souvislosti s konáním Tbiliského fóra o hedvábné stezce, kde bude zastupovat Českou republiku.

Tbiliské fórum vzniklo z iniciativy premiéra Gruzie Irakliho Garibašviliho a má za cíl vytvořit platformu pro výroční zasedání na vysoké úrovni se všemi zúčastněnými státy a mezinárodními organizacemi se záměrem prozkoumat příležitosti, sladit vize a posílit partnerství ve čtyřech hlavních oblastech spolupráce: doprava, energetika, obchod a business-to-business kontakty. Tbiliské fórum o hedvábné stezce je akce určená k posílení obchodní a investiční spolupráce podél nové Hedvábné stezky a má za úkol prokázat jedinečné příležitosti, které Gruzie nabízí pro podniky po celém světě.

Nejzásadnější bude účast ČR na fóru ve čtvrtek 15. října, kdy v odpoledních hodinách ministr Jan Mládek vystoupí v panelu „Trade Facilitation along the Silk Road: overcoming key obstacles to harmonization“.

"Hedvábná stezka má z hlediska usnadnění obchodu jistě velký potenciál, a to především díky urychlení dopravy zboží z Číny do západní Evropy s využitím bezpečného a efektivního dopravního koridoru," řekl ministr Jan Mládek před odletem do Gruzie.

Na začátku fóra proběhne ústní vyhlášení Společné deklarace všech účastníků prvního Tbiliského fóra o hedvábné stezce.

V průběhu fóra dojde také k neformálnímu setkání ministra Mládka s jeho rezortním protějškem, nově jmenovaným ministrem ekonomiky a udržitelného rozvoje Gruzie Dmitrym Kumsishvilim. Na tomto setkání oba ministři mimo jiné projednají blížící se návštěvu gruzínského premiéra v ČR, která by se měla podle posledních informací uskutečnit 11. – 12. listopadu tohoto roku a možnosti rozvoje vzájemného obchodu. Ten i přes drobné výkyvy dlouhodobě stabilně roste. Jakkoli nejde o obrovské objemy, dosažený obrat ve výši téměř 2,5 mld. Kč lze vzhledem k velikostem obou ekonomik, vzdálenosti a dalším objektivním faktorům hodnotit jako solidní. Přitom český vývoz dlouhodobě několikanásobně převyšuje dovoz, ovšem import v poslední době získává rovněž na významu. Mezi nejaktivnější české firmy v teritoriu patří provozovatel elektráren Energo-Pro, dodavatel speciálních stavebních a elektroinstalačních materiálů Kopos Kolín, těžařská firma Moravské naftové doly a výrobce traktorů Zetor.

Hedvábná stezka 21. století je ekonomický projekt pro globální ekonomiku. Čína zažívá zlaté ekonomické období. Její HDP od zavedení prvních ekonomických reforem v roce 1978 vzrostlo třicetinásobně a z poměrně zaostalé Říše Středu se během dvou generací stala největší ekonomika světa. Aby si Čína tuto pozici světového lídra udržela i v budoucnu, oživuje bájnou Hedvábnou stezku, která spojovala Čínu s Evropou. Nemělo by se jednat jen o obrovské investice do dopravní infrastruktury, pozemní i námořní, ale také o uzlové průmyslové, energetické i zemědělské projekty.

Gruzie bývá označována jako přirozená brána Evropy do Asie. Se svými hlubokými vazbami na EU, a to včetně nových Asociačních dohod o volném obchodu, je Gruzie tradičním obchodním centrem v Kavkazském regionu. Vzhledem k tomu, že ekonomický pás nové hedvábné stezky prochází euroasijskou pevninou, má Gruzie dobré předpoklady pro propojení dvou největších obchodních světových regionů.

Projekt ekonomického pásu má potenciál dopravit zboží z Číny do západní Evropy v rekordním čase, s využitím bezpečného a efektivního dopravního koridoru. I přes poměrně liberální zahraničně-obchodní politiku bude však muset gruzínská vláda pokračovat v reformách, aby zůstala i nadále natolik atraktivní pro Čínu jako „rozbočovač“ nové Hedvábné stezky.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3