INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Usilovná snaha odborů a některých politiků o pravidelné zvyšování minimální mzdy představuje možná nečekaný, avšak velmi závažný problém, jehož reálnou existenci si neúnavní navrhovatelé patrně neuvědomují. Stávající systém totiž, kromě zcela zřejmé diskriminace určité skupiny pracovníků, zcela dehonestuje zaměstnance se zkrácenými pracovními úvazky. Tento fakt může v případě venkovských prodejen s potravinami vyústit až ve vážné ohrožení obchodní obslužnosti venkova.

V případě navrhovaného zvýšení minimální mzdy by tato vzrostla v roce 2017 na 11 500 Kč, přičemž stávající systém výpočtu minimálního vyměřovacího základu zdravotního pojištění pro zaměstnance, který je stanoven taxativně (s % rozdělením na zaměstnance 4,5 % a zaměstnavatele 9 %), naprosto dehonestuje pracovníky na zkrácené pracovní úvazky, v mnoha případech právě zaměstnance malých venkovských obchodů. Zaměstnanci, kteří si na poloviční úvazek sice vydělají 7000 Kč/měs., což překračuje minimální mzdu, jsou však za zkrácený pracovní úvazek nesmyslně trestáni tomu odpovídajícím krácením mzdy – tedy povinností doplatit si ze svého až do výše minimálního vyměřovacího základu zdravotní pojištění.

„Existuje dlouhodobý nepoměr hrazeného zdravotního pojištění ze strany zaměstnanců a zaměstnavatelů na straně jedné a OSVČ na straně druhé,“ upozornil Ing. Vladimír Stehno, předseda družstva COOP Havlíčkův Brod. Výpočet minimálních vyměřovacích základů zdravotního pojištění z různých ekonomických veličin (minimální mzda u zaměstnance) a průměrná mzda u OSVČ tak nadále rozevírá nůžky odvodového zatížení v neprospěch zaměstnance. Rozhodně to však neznamená, že OSVČ vlastně hradí více než zaměstnanec společně se zaměstnavatelem. Je totiž nutné si uvědomit, že pracovníků s minimální mzdou je zanedbatelný počet, zatímco institut minimální výše zdravotního pojištění využívá 90 % OSVČ. Takže celkově hradí zaměstnanci zhruba dvojnásobek zdravotního pojištění.

„Výrazné a z našeho pohledu nedostatečně odůvodněné navyšování minimálních mezd se stávajícím systémem výpočtu vyměřovacího základu pro zaměstnance je a bude fatálním a dehonestujícím dopadem pro ty, kteří chtějí pracovat na zkrácený pracovní úvazek. Nebudou totiž ochotni pracovat na poloviční pracovní úvazek za 7000 Kč, protože by museli (při minimální mzdě 11 500 Kč) doplatit ze svého 608 Kč ze své mzdy navíc. I kdyby zde byla nulová daň z příjmu, tak jen na úhradách zdravotního a sociálního pojištění uhradí celkem 1378 a po jejich odečtu získají čistou mzdu ve výši pouhých 5622,“ komentoval danou situaci Vladimír Stehno.

Vzhledem k tomu, že např. družstva COOP provozují celou řadu malých venkovských prodejen s nízkým maloobchodním obratem, budou muset nutně požadovat výrazné navýšení podpory na zachování prodejen ze strany obcí, anebo jednoduše prodejny z ekonomických důvodů uzavřít. „Dopad na obchodní obslužnost venkova by tak mohl být fatální. Je nutné si uvědomit, kdo dnes na vesnicích žije. A přijde mi přinejmenším nevhodné, aby obyvatelé museli do obchodů dojíždět nějakých 20–30 km,“ upozornil na možný vývoj Ing. Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu a dlouholetý bývalý předseda COOP. Podle odborníků z asociace bude důsledek úpravy i takový, že se opět zvýší počet pracovníků evidovaných na úřadech práce, kde budou mít zajištěny sociální dávky, dle záměru Josefa Středuly, šéfa ČMKOS, navíc valorizované. Logické je toto považovat za žádoucí u lidí hendikepovaných, postižených aj., nikoliv však u práceschopných. Ti si budou přivydělávat na DPP každý měsíc do výše cca 4000 Kč, ze kterých odvody nebudou hradit a plátcem se za ně stane státní kasa. Na odvodovém zatížení ušetří v tomto případě oba, prodělá pouze stát.

„Mrzí nás nevšímavost a stálé vyhýbání se diskuzi a hledání řešení tohoto dle našeho mínění trvale gradujícího neblahého stavu v české ekonomice. Chystáme proto konferenci na dané téma a doufáme, že hlavní protagonisté tohoto stavu přijdou vysvětlit a obhájit své postoje,“ dodal předseda AČTO Zdeněk Juračka.      

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3