INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V globálním žebříčku hodnotícím atraktivitu 118 zemí světa z hlediska pracovních podmínek a příležitostí předčila Česká republika státy jako Francie, Itálie, Španělsko či sousední Polsko i Slovensko. Nadprůměrné hodnocení Češi získali především díky vysoké úrovni odborných a technických dovedností, pozitivně byly hodnoceny také předpoklady země pro další rozvoj příznivého podnikatelského prostředí. V čem by se Česko naopak mělo zlepšit, aby i v budoucnu obstálo v mezinárodní konkurenci a dokázalo si udržet, přilákat i vychovat kvalifikovanou pracovní sílu, je zejména efektivní kooperace soukromého a státního sektoru.

Nejatraktivnější zemí světa pro práci je podle žebříčku Švýcarsko, následují Singapur, Velká Británie, USA a Švédsko. Celosvětová studie The Global Talent Competitiveness Index (GTCI), kterou již počtvrté uskutečnila organizace The Business School for the World ve spolupráci s personální agenturou Adecco Group a Human Capital Leadership Institute, hodnotila jednotlivé země z hlediska podmínek trhu, obchodu a jejich regulace, hospodářského růstu, vzdělávacího systému, politiky zaměstnanosti, provázanosti jednotlivých veřejných i soukromých institucí, životní úrovně a stylu a celkové atraktivity země pro kvalifikované pracovníky. Lídry žebříčku spojují mj. výrazné přizpůsobení vzdělávacího systému potřebám ekonomiky, vysoká mobilita a flexibilita práce nebo velké množství příležitostí pro kariérní rozvoj.


V rámci jednotlivých kategorií dopadli Češi nejlépe v úrovni odborných a technických dovedností, kde obsadili dokonce 5. příčku. K dobrému umístění přispěla také aktuální síla tuzemské ekonomiky i rostoucí důraz na udržitelný rozvoj. „V kategorii států východní a jižní Evropy dosáhlo Česko jednoznačně nejlepších výsledků ve všech sledovaných parametrech. Zároveň však studie poukázala na aspekty, které bude potřeba zlepšit, abychom byli schopni v Česku udržet kvalitní pracovníky asoučasně přilákat kandidáty z jiných zemí, což je zejména při aktuálnímnedostatku pracovníků na trhu naprosto klíčové,“ komentuje výsledky studie Ondřej Wysoglad, ředitel Adecco ČR. Dále dodává, že určité rezervy má Česko třeba na úrovni připravenosti k přizpůsobování politiky zaměstnanosti měnícím se globálním i technologickým podmínkám a zaostává také propojenost významných hráčů soukromého a státního sektoru, kteří by měli více kooperovat při vytváření politiky vzdělávacích systémů a pracovního trhu.

Ve studii byla letos poprvé sledována i některá světová města. Do první pětice se zařadila Kodaň, Curych, Helsinky, San Francisco a švédský Göteborg. Z českých měst se na třiadvacáté příčce umístilo Brno. „Historicky studentské město stále láká mladé talenty a přispívá k jejich dalšímu rozvoji. Brno je navíc velmi atraktivní pro firmy, a to především z oblasti IT a vývoje,“ uvádí Wysoglad. Do pilotního měření nicméně byla zapojena pouze města, která měla k dispozici data odpovídající vstupním požadavkům studie. Například Praha z tohoto důvodu letos nebyla hodnocena.

Studie GTCI dále přiblížila trendy budoucnosti práce, která bude čím dál více ovlivněna moderními technologiemi. Zatímco budou lidé v mnoha činnostech postupně nahrazováni stroji a technikou, budou to právě technologie, které na druhé straně vytvoří nové pracovní příležitosti. Pro firmy i státy pak bude zásadní přizpůsobit pracovní prostředí technologickému vývoji a lidským dovednostem. Klíčem k úspěchu budou zejména technologické dovednosti zaměstnanců, flexibilita práce, mobilita, kreativita a spolupráce. To vše na pozadí kvalitního vzdělávacího systému zaměřeného na celoživotní vzdělávání a vzájemné propojenosti státu a podnikání.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Žebříček zemí dle jejich atraktivity z hlediska pracovních podmínek a příležitostí

1. Švýcarsko 2. Singapur 3. Velká Británie 4. USA 5. Švédsko 6. Austrálie 7. Lucembursko 8. Dánsko 9. Finsko 10. Norsko 11. Holandsko 12. Irsko 13. Kanada 14. Nový Zéland 15. Island 16. Belgie 17. Německo 18. Rakousko 19. Spojené arabské emiráty 20. Estonsko 21. Katar 22. Japonsko 23. Česká republika24. Francie 25. Izrael 26. Malta 27. Slovinsko 28. Malajsie 29. Jižní Korea 30. Kypr 31. Portugalsko 32. Lotyšsko 33. Litva 34. Chile 35. Španělsko 36. Barbados 37. Slovensko 38. Polsko 39. Kostarika 40. Itálie 41. Maďarsko 42. Saudská Arábie 43. Řecko 44. Černá Hora 45. Chorvatsko 46. Mauricius 47. Bahrajn 48. Panama 49. Bulharsko 50. Makedonie 51. Uruguay 52. Filipíny 53. Kazachstán 54. Čína 55. Rumunsko 56. Rusko 57. Kuvajt 58. Jordánsko 59. Omán 60. Srbsko 61. Turecko 62. Libanon 63. Botswana 64. Argentina 65. Arménie 66. Ázerbájdžán 67. Jihoafrická republika 68. Jamajka 69. Ukrajina 70. Georgie 71. Kolumbie 72. Mongolsko 73. Thajsko 74. Mexiko 75. Moldava 76. Namibie 77. Tunisko 78. Bosna a Hercegovina 79. Ekvádor 80. Albánie 81. Brazílie 82. Srí Lanka 83. Peru 84. Dominikánská republika 85. Guatemala 86. Vietnam 87. Kyrgyzstán 88. Egypt 89. Zambie 90. Indonésie 91. Rwanda 92. Indie 93. Honduras 94. Paraguay 95. Salvador 96. Maroko 97. Keňa 98. Bhútán 99. Nikaragua 100. Senegal

Žebříček světových měst dle jejich atraktivity z hlediska pracovních podmínek a příležitostí

1. Kodaň/Dánsko 2. Curych/Švýcarsko 3. Helsinky/Finsko 4. San Francisco/USA 5.Göteborg/Švédsko 6. Madrid/Španělsko 7. Paříž/Francie 8. Los Angeles/USA 9. Eindhoven/Holandsko 10. Dublin/Irsko 11. Cardiff/Wales 12. Berlín/Německo 13. Sydney/Austrálie 14. New York/USA 15. Vídeň/Rakousko 16. Londýn/Velká Británie 17. Birmingham/Velká Británie 18. Bilbao/Španělsko 19. Singapur/Singapur 20. Barcelona/Španělsko 21. Tallinn/Estonsko 22. Brno/Česká republika23. Hannover/Německo 24. Krakov/Polsko 25. Auckland/Nový Zéland 26. Bologna/Itálie 27. Nantes/Francie 28. Kiel/Německo 29. Riga/Lotyšsko 30. Zaragoza/Španělsko 31. Milán/Itálie 32. Dauhá/Katar 33. Buenos Aires/Argentina 34. Santiago de Chile/Chile 35. Turín/Itálie 36. Dubaj/Spojené arabské emiráty 37. Šanghaj/Čína 38. Káhira/Egypt 39. Mexico city/Mexico 40. Valletta/Malta 41. Johannesburg/Jihoafrická republika 42.São Paulo/Brazílie 43. Kuvajt/Kuvajt 44. Bombaj/Indie 45. Casablanca/Maroko 46. Nairobi/Keňa

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3