INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Organizace Člověk v tísni a Transparency International v tiskové zprávě a na tiskové konferenci popsaly médiím situaci okolo alarmujícího počtu lidí v exekuci, a také apelovaly na politiky, aby zavedli v České republice místní příslušnost soudních exekutorů, takzvanou teritorialitu. Zástupci organizací upozorňovali na to, že v současném exekučním systému je prostor pro korupční jednání ve vztahu exekutorů a velkých věřitelů, a že právě teritorialita by tomu měla zabránit.

Uskupení Exekutoři proti teritorialitě, které sdružuje na dvě desítky soudních exekutorů, považuje některá dnešní vyjádření zástupců Člověka v tísni a Transparency International za zavádějící. Zavádění teritoriality coby léku na předluženost a některé problémy exekučního systému nepovažuje za správné.

Samozřejmě jsou tu faktická čísla o tom, kolik lidí se v České republice aktuálně potýká s exekucí. „Nerozporujeme, že se jedná o velký problém, především pak v souvislosti s narůstajícím počtem vícenásobných exekucí u jednoho dlužníka. Nicméně desítky procent evidovaných pohledávek jsou sice vedeny v centrální evidenci exekucí, zároveň jsou ale už řešeny v insolvenčním řízení, o čemž statistiky mlčí. O tyto pohledávky by měly být výpočty poníženy, což by pak ale nevypadalo zřejmě dostatečně úderně. Ohrazujeme se proti interpretacím, které vyvolávají dojem, jako by problém zapříčinili samotní soudní exekutoři tím, že nesplacené a soudem uznané dluhy vymáhají. Řešení leží v mnohem lepší finanční gramotnosti občanů a také v zákonných mechanismech, které opravdu zamezí půjčování peněz lidem, kteří už mají problémy s dluhy. Zavedení teritoriality tento problém skutečně nevyřeší,“ vysvětluje postoj uskupení jeden z jeho mluvčích a litoměřický soudní exekutor JUDr. Ondřej Mareš, LL.M.

Exekutoři proti teritorialitě dále nesouhlasí s tím, jak dnes organizacemi Člověk v tísni a Transparency International byli prezentováni soudní exekutoři. „Zaznělo několik obvinění v tom duchu, že mezi exekutory a velkými věřiteli dochází ke korupčnímu jednání, že je současný systém tak nastavený. Nezaznělo přitom nic konkrétního, nic, co by mělo charakter faktu nebo dokonce důkazu. Mrzí mě, když představitelé těchto organizací očerňují náš stav, přičemž jejich obvinění nejsou ničím podložena a slouží jen jako záminka k řešení, na něž není náš právní řád připraven,“ vymezuje se vůči některým dnešním výrokům soudní exekutor Mgr. René Mohyla, další z představitelů uskupení Exekutoři proti teritorialitě.

Oba soudní exekutoři zároveň vyvracejí další z argumentů „pro teritorialitu“, který zazněl ve veřejné diskuzi už mnohokrát, a i dnes byl použit: Česká republika je jednou z posledních evropských zemí, kde si věřitel vybírá svého exekutora zcela podle svého uvážení. K tomu JUDr. Ondřej Mareš říká: „Toto tvrzení se nezakládá na pravdě. Za prvé, v řadě evropských zemí teritorialita není, například ve Slovinsku, Nizozemí, Anglii a Walesu, v Srbsku, Makedonii či Albánii. Za druhé, a to je nejpodstatnější, není teritorialita jako teritorialita. Jednak jsou země s fungující teritorialitou mnohem větší než Česká republika. Jednotlivá teritoria pak dosahují podobné velikosti, jako je celá naše země. A pak je tu podstatný bod, kterým je konkurence. Teritorialita, kterou chtějí někteří zavést u nás, je teritorialitou bez jakéhokoliv konkurenčního prostředí. Exekutoři by byli přidělováni soudem, věřitel by ztratil jakoukoliv možnost výběru podle toho, jaké má exekutor reference, kvalitu nebo zkušenosti. Tak to ale v Evropě nefunguje. V Belgii, Estonsku, Francii, Irsku, Litvě, Řecku, Skotsku nebo ve Španělsku mají sice místní příslušnost exekutorů, ale zároveň v těch teritoriích probíhá volná soutěž. Bez konkurence u nás opravdu dojde k rapidnímu poklesu vymahatelnosti, bude ohrožen celý exekuční systém a pozitivně to nepocítí nikdo. Ani věřitelé, ani dlužníci.“

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3