INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Potravinářská komora ČR se důrazně ohrazuje proti tvrzení, že rumový éter používaný jako složka pro výrobu rumového aroma, ohrožuje zdraví spotřebitelů a považuje rozhodnutí o jeho zákazu za zcela nekompetentní rozhodnutí Evropské komise, založené pouze na hypotézách a nikoliv na jakékoliv relevantní studii.

Rumový éter je tradičním středoevropským aromatem, které se vyrábí již vice než 150 let bez jakýchkoli zjištěných negativních dopadů na zdraví. Vzhledem k této skutečnosti bylo již dříve užití rumového éteru do potravin v USA povoleno agenturou FDA nebo v Japonsku, tedy v zemích, které mají velmi přísné limity pro látky v potravinách. Je potřeba zdůraznit, že rumové aroma, se kromě tradičního „tuzemáku“ rumové aroma využívá ve velké míře v pekařských a cukrářských výrobcích, ale i nealkoholických nápojích.

Pokud vycházíme z vědeckého závěru EFSA (publikovaného v červenci 2017), musíme konstatovat, že jejich závěr nevede k jakémukoliv potvrzení karcinogenity rumového éteru a výrobků z něho vyrobených, jako jsou rumová aromata. Studie pouze a výhradně upozorňuje na přítomnost látek, které jsou předmětem diskuze i v jiných potravinách a surovinách. Zvláště se jedná o obsah furanu, který se však v potravinách s obsahem rumového éteru vyskytuje v množstvích (30 µg/litr), které zcela odpovídá koncentraci furanu v některých druzích dětské výživy (31,5 µg/kg), ovoci (4 µg/kg) nebo zelenině (8 µg/kg). Na trhu jsou i potraviny, kde je obsah furanu několikanásobně vyšší, jako například v kávě (394 µg/kg). Pro ilustraci stejné množství furanu, které je obsaženo ve 2 „panácích“ tuzemáku získáte, pokud si dáte 2 rozpustné kávy, 100 g dětské výživy, kilogram ovoce nebo půl kilogramu zeleniny. Ostatní zmíněné látky (např. 3-penten-2-on) jsou bez limitů povoleny do potravin, pouze u nich v současné době probíhá průběžné vědecké sledování jejich zdravotní nezávadnosti v potravinách.

Z tohoto pohledu lze považovat kritická sdělení o karcinogenitě rumových aromat a produktů s jejich obsahem, za nezodpovědné a neodpovídající dosud publikovaným vědeckým výsledkům. Jako PK ČR souhlasíme, že je potřeba se tomuto tématu věnovat, ale v současné době se fakticky jedná o omezení našich tradic bez řádně dopracovaných vědeckých podkladů - tedy zákazu tradiční rumové chutě. Situace ale není v celé EU stejná. Díky výjimce, kterou si vyjednalo při vstupu do EU Rakousko, je možné v této zemi vyrábět tzv. Stroh rum, ve kterém se rumové aroma používá v daleko vyšších koncentracích (300 µg furanu/litr v případě 80% Stroh rumu) a kterého se plánovaný zákaz vzhledem k trvalé výjimce nijak týkat nebude, navíc ho mohou rakouští producenti exportovat i v rámci EU. Lze tedy jen spekulovat, zda avizovaný zákaz není jen další opatřením, které má zlikvidovat domácí producenty nebo minimálně omezit jejich výrobu a sortiment, podobně jako tomu bylo u pomazánkového másla.
Domníváme se, že toto téma mělo být nejdříve diskutováno odborníky, protože samotná stanoviska EFSA jsou určena především pro odborné posouzení. Laická interpretace, byť úředníků z Evropské komise, bez hlubší znalosti problematiky bezpečnosti potravin, bohužel často vede k chybným závěrům, a ve svém důsledku k neoprávněnému poškození potravinářských firem.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3