INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček se v čele podnikatelské delegace setkal v Kišiněvě s ministrem hospodářství a infrastruktury Octavianem Calmicem. Společně s náměstkem ministra hospodářství V. Iurcou zahájil jednání moldavsko-českého podnikatelského fóra a plenární zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci.

Jiří Havlíček při jednání s vicepremiérem Octavianem Calmicem ocenil výsledky květnové návštěvy premiéra Moldavska Pavla Filipa na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Česká republika spatřuje v Moldavsku zajímavého partnera. Země se vydala na cestu stabilizace a modernizace hospodářství, o čemž svědčí i uzavřená Asociační dohoda s EU, jejíž součástí je dohoda o zóně volného obchodu (DCFTA). Současná hospodářská výměna, která vloni představovala asi 75 milionů euro, neodpovídá potenciálu a možnostem obou ekonomik. Ministr Havlíček nabídl svému moldavskému protějšku zkušenosti, které české firmy mají například v oblasti ochrany životního prostředí, zpracování zemědělské produkce či alternativních zdrojů energie. Moldavsko potřebuje nové technologie a know-how. Vyjádřil chuť českých firem podílet se na modernizaci moldavského průmyslu a zemědělství a výstavbě a modernizaci infrastruktury.

Hovořil i o českých firmách, které v Moldavsku realizují svoje projekty, a vyjádřil podporu v jejich činnosti. Například společnost OHL ŽS, a. s., se podílí na výstavbě silničního obchvatu Ungheni Bypass, společnost DATAB byla úspěšná v projektu implementace systému elektronické spisové služby a oběhu dokumentů pro instituci ANOFM, která je obdobou našeho Úřadu práce ČR. Velmi úspěšné jsou i české firmy, podnikající v oblasti potravinářství, například společnost MOLD VIN CZ, která včera podepsala s jedním z největších moldavských producentů vín SRL ASCONI smlouvu o dovozu půl milionu lahví tichých vín do České republiky do konce roku. Jiří Havlíček vyzval v této souvislosti i další moldavské producenty, aby neváhali exportovat do České republiky, která nabízí jeden z nejvíce otevřených trhů na světě.

České a moldavské firmy a instituce se pak prezentovaly na dnešním Moldavsko-českém podnikatelském fóru. Ministr Jiří Havlíček seznámil moldavské podnikatele se současnou příznivou ekonomickou situací ČR a představil možnosti českého průmyslu, výzkumu a vývoje.

„Největší šance pro další rozvoj spolupráce vidíme v oblasti energetiky, elektrotechniky, zdravotnictví, budování infrastruktury, ve strojírenství, dopravě a ochraně životního prostředí,“ uvedl Jiří Havlíček. Zdůraznil též českou pomoc Moldavsku v rámci rozvojových programů, jako je Aid for Trade. Realizováno již bylo celkem šest projektů, tento rok navštíví Českou republiku skupina moldavských expertů v rámci projektu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR „Podpora růstu malých a středních podniků a jejich exportních kapacit“.

Na následných B2B rozhovorech se setkali čeští podnikatelé s moldavskými partnery. Jednalo se například o možnostech rozšířit zaměření jedné z moldavských průmyslových zón o automobilové obory, v nichž jsou české firmy nesmírně úspěšné. Hovořilo se o možnostech zvýšení dovozu moldavských vín a dalších nápojů do ČR a dalších potenciálních projektech, například na rekonstrukci přenosových linek v Moldavsku, záměru rekonstruovat tepelné elektrárny, o možné výstavbě linek na sušení ovoce či dodávek technického vybavení pro moldavská regionální letiště.

Třetí zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci mezi ČR a Moldavskem řídili náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba a náměstek ministra hospodářství a infrastruktury Vitalie Iurcu.

Náměstek Jiří Koliba zdůraznil možnosti českých firem v oblasti výstavby a modernizace energetických celků. Uvedl, že české firmy, podílející se na modernizaci tepelných elektráren, jsou technologicky na absolutní světové špičce. Náměstek Vitalie Iurcu v této souvislosti sdělil, že Moldavsko čeká modernizace několika energetických bloků a chystá koncepci zapojení zahraničních investorů a modely financování včetně PPP projektů. Uvažuje i o výstavbě nových přenosových linek vysokého napětí.
Třetí zasedání Mezivládní komise bylo v posledním roce již čtvrtou vrcholnou akcí, které se věnovala česko-moldavským hospodářským vztahům s účastí podnikatelské sféry.

(tz)

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3