Veřejnost odhlasovala za největší byrokratický nesmysl DPH, kterou musí firma zaplatit při darování věci například na humanitární účely v ČR. Naopak za nejprospěšnější označila v hlasování milostivé léto pro živnostníky. Ankety Absurdita roku a Zlatý paragraf jsou každoročně vyhlašovány v rámci podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku. Odborným garantem je Hospodářská komora ČR.
Aktuální stav přípravy nového jaderného zdroje v Dukovanech a kroky k přípravě dalších zdrojů v obou jaderných lokalitách. Na Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se uskutečnilo 7. jednání poradního orgánu vlády, Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů v České republice.
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR vítá prohlubující se spolupráci mezi jednotlivými obchodními řetězci a tuzemskými pěstiteli ovoce a zeleniny. Stejně tak je potěšující, že ministerstvo zemědělství pokračuje v dobré tradici oceňování obchodů, které prodávají významné objemy české zemědělské produkce. Ministr zemědělství ocenil nejvýznamnější prodejce jablek, cibule a brambor.
Stovky zemědělců z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska a dalších zemí východní Evropy budou dnes protestovat před budovou Evropské komise proti nefunkčním kontrolám dovozů zemědělských komodit, které končí na evropském trhu.
Rodinné firmy se potýkají s nedostatkem kvalitních zaměstnanců a čelí nerovnému postavení v otázce mezd i benefitů vůči velkým společnostem. Mají však výhodu větší stability, osobního přístupu a rychlejšího rozhodování.
Jak objektivně posoudit situaci na českém trhu? Zejména s ohledem na zdražování potravin, kolísání cen energií, pokles reálné mzdy, rozvírající se nůžky mezi bohatými a chudými? Žijeme si opravdu tak špatně? Je nutné všechno jen odsuzovat, kritizovat? Kudy povede cesta ze začarovaného kruhu ven? Zač mohou politici, zač výrobci, zač sami spotřebitelé? Co dobrého, zajímavého poskytují dnešnímu kupujícímu zahraniční obchodní řetězce, čím obohatily místní trh? A co horšího přinesly do dnešní praxe? Proč český maloobchod není tak konkurenceschopný jako ony? Kde člověk nakoupí kvalitněji a levněji? A za jakou „cenu“? Jak na tom jsou skutečně zemědělci, potravináři a obchodníci? Co se změnit dá, a co nikoli? Mohou nejrůznější analýzy, kontroly a další názory na věc něco změnit?
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...