INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Slavné osobnosti se předhánějí nejen v žebříčcích sympatie, ale v poslední době také v hitparádách nejvíce ekologicky se profilujících celebrit. Fanoušci chtějí slyšet o zodpovědných aktivitách svých idolů, a kdo se nechová alespoň trošku ekologicky, ztrácí body na popularitě. Módní vlna takzvaných zelených celebrit pomalu proniká ze zahraničí i do České republiky. Díky aktivitě eko celebrit se už zviditelnila mnohá ekologická hnutí, roste popularita soutěže Ekologický oskar a téma úspor energií a ochrany přírody se dostává do povědomí fanoušků.

Nejčastěji celebrity v rámci propagace svých ekologických postojů usedají na kola, staví si energeticky soběstačné domy nebo jako herec Roman Vojtek jezdí hybridními vozy. Za kladný přístup ke třídění odpadu jsou například oceňováni zpěváci Tomáš Klus nebo Dan Bárta a ekologickým přístupem k životu se pyšní Simona Stašová či Zdeněk Svěrák. V zahraničí jdou slavné osobnosti ale ještě mnohem dál.

Ekologický Oskar

Zřejmě nejvýraznější osobností spjatou se zeleným hnutím je herecká hvězda Leonardo DiCaprio. Čerstvý držitel Oskara si mezi celebritami vysloužil titul „eko star“ především založením Nadace Leonarda DiCapria, která se zaměřuje na ochranu životního prostředí, předsednictvím v projektu Den Země, členstvím ve Světovém fondu na ochranu přírody či Mezinárodním fondu na ochranu zvířat. Svůj opravdový zájem o ochranu naší planety ukázal DiCaprio svým snímkem 11. hodina. Dokumentární film zaměřený na ochranu životního prostředí sám produkoval a doprovázel čteným komentářem.

Speciálního Oskara získávají v Česku už osmým rokem účastníci soutěže Ekologický oskar, která díky podpoře nejen českých celebrit roste na významu. Záštitu nad celosvětovou soutěží převzal například slavný detektiv Columbo Peter Falk či hollywoodská herecká hvězda Martin Sheen. „Slavnostního vyhlášení českých ekologických oskarů se již zúčastnily osobnosti jako Ondřej Brzobohatý, Aneta Langerová, nebo dokonce Karel Gott. A věříme, že téma úspor energií a ochrany přírody bude mezi českými osobnostmi získávat stále větší ohlas,“ doplňuje Vladimíra Gláserová z organizačního týmu soutěže.

Robert Redford, Brad Pitt, Julia Roberts…

Zakládání nadací a účast na mezinárodních projektech na ochranu životního prostředí si vzaly za své i další světové hvězdy. Herec Robert Redford je již přes 40 let členem představenstva Rady pro ochranu přírodních zdrojů a od roku 2007 vysílá na svém televizním kanálu Sundance TV channel blok věnovaný životnímu prostředí. Charismatický herec je silným stoupencem solární energie, ve svém domě má solární panely, bio zeleninovou zahradu a dodržuje striktní recyklační program.

Mezi herečkami zaujala svými ekologickými postoji například Julia Roberts. Neomezila se pouze na používání bio kosmetiky nebo brojení proti nošení kožichů, ale řídí Prius a má „solární domov“. Angažovala se též jako mluvčí organizace podporující obnovitelné zdroje energie a usilující o zřízení maloobchodních čerpacích stanic na biopaliva. Ekologickou aktivitou se zviditelnil také jeden z největších hereckých krasavců, Brad Pitt, jehož nadace Make It Right Foundation staví domy v hurikánem zničeném New Orleans pomocí zelené technologie a materiálů. A například zpěvák Sting založil nadaci Rainforest k ochraně světových pralesů.

Ekologicky aktivní politik i kuchař

Vztah k životnímu prostředí veřejně nepropagují jen herecké a zpěvácké hvězdy. Výraznou podporu tématu ekologie zajišťuje třeba populární kuchař Jamie Oliver. Oliver, proslavený bojem proti dětské obezitě, plánuje napájet všechny své nové restaurace pomocí větrných turbín.

Svou hvězdnou zář propůjčil boji za lepší klima rovněž nynější guvernér Kalifornie a eko-terminátor, Arnold Schwarzenegger. Nejednou usedl při svých cestách společně s dalšími celebritami na kolo a v roli politika důsledně prosazuje změnu našeho klimatu. Schwarzenegger se zasloužil o zpopularizování tématu ochrany ovzduší v Indii a právě díky němu se třetí největší producent oxidu uhličitého na světě připojil k účastnickým státům nedávné klimatické konference v Paříži.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3