INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

isss v4disVe dnech 3. a 4. dubna 2017 se v královéhradeckém kongresovém centru Aldis uskuteční jubilejní dvacátý ročník konference ISSS. Tato akce, která se zaměřuje na reformu veřejné správy, rozvoj e-governmentu a informatizaci společnosti, je tradičně doprovázena visegrádskou konferencí V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society). Jedno z nejvýznamnějších setkání svého druhu v celém regionu střední a východní Evropy opět přivítá špičky domácí politické scény, ministry, vzácné zahraniční hosty, desítky zástupců veřejné správy z okolních zemí, informatiky krajských či městských úřadů, nezávislé odborníky i vysoké manažery dodavatelských firem.


Přehlídka osobností
Letošnímu jubilejnímu ročníku konference poskytuje záštitu celá řada osobností tuzemského politického života – premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr vnitra Milan Chovanec, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, místopředseda PS Parlamentu ČR Jan Bartošek, státní tajemník pro evropské záležitosti a koordinátor digitální agendy ČR Tomáš Prouza a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Záštitu udělila jako obvykle také Asociace krajů ČR v čele s předsedkyní Janou Vildumetzovou.
Mezi vzácnými hosty přímo na konferenci nebude letos chybět premiér ČR Bohuslav Sobotka. Vzhledem k plánované cestě do zahraničí se zřejmě nezúčastní tradiční diskuzní „kavárny“, ale vystoupí již v pondělním ranním bloku Ministerstva vnitra ČR v Malém sále. Na slavnostním zahájení se pak představí několik jeho vládních kolegů – počítá se s vicepremiéry Pavlem Bělobrádkem a Andrejem Babišem, ministrem vnitra Milanem Chovancem či ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou. Na podiu nebudou chybět ani poslanci obou komor Parlamentu, šéfové státních organizací, představitelé asociací a svazů nebo zástupci největších dodavatelských firem.

Co neminout v programu
V úvodních blocích programu konference ISSS je každoročně velký zájem o tradiční souhrnnou zprávu vedení ministerstva vnitra „o stavu unie“, resp. o aktuálním stavu e-governmentu v této zemi. Důležitou částí pondělního programu bude také odborný blok věnovaný elektronizaci zdravotnictví – po dlouhém přešlapování na místě by snad letos mělo být jasnější další směřování státní politiky v této oblasti, a to i s přihlédnutím k poměrně reprezentativnímu zastoupení vedení Ministerstva zdravotnictví ČR. Na bloku eHealth se jako obvykle výrazně podílí i Kraj Vysočina, který slouží v mnoha případech jako „zkušební laboratoř“ tuzemského e-governmentu.
Dalším z viditelných témat letošního ISSS bude i koncept tzv. „chytrých měst“ – prezentace a diskuzní panely by měly být zaměřeny především na ukázky fungujících projektů a příklady dobré praxe. Do tohoto bloku zapadá i internet věcí a možnosti využití nejrůznějších řešení municipalitami. Nově vzniklá technologická platforma „IoThings“ plánuje obsáhlou panelovou diskusi nad prezentacemi reálných projektů.
Program konference se jako obvykle dotkne celého spektra využití moderních ICT technologií v oblasti státní správy i samospráv, ale ještě jedno klíčové téma bude rezonovat v průběhu obou konferenčních dnů. Půjde o detailnější informace o dopadech nového nařízení Evropské komise k ochraně osobních dat označované jako GDPR. Je navíc dost pravděpodobné, že bude patřit k velkým tahákům programu, neboť zasáhne doslova celou veřejnou správu. Přestože nabude účinnosti až v květnu příštího roku, vzhledem k řadě zcela nových povinností, funkcí i procesů, je podle expertů nejvyšší čas začít intenzivně pracovat na přípravě. A to mnohé obce a města ještě ani netuší, co je vlastně čeká…

Doprovodné akce a soutěže
Neveřejnou částí programu konference je tradičně řada různých setkání a jednání, která těží z mimořádné koncentrace politiků, odborníků a zástupců veřejné správy na jednom místě. Každoročně se tak v jarním Hradci Králové odehrává jednání komisí Svazu měst a obcí ČR a Asociace krajů ČR s poslanci, setkání Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů, setkání akademiků se zástupci státu a různá další jednání včetně semináře připraveného společně s Asociací manažerů informačních technologií (CACIO), který se uskuteční již v neděli odpoledne a bude tentokrát věnován problematice GDPR.
Na konferenci se pravidelně setkávají i vítězové oblíbených soutěží, jako jsou například Zlatý erb, Biblioweb, JuniorErb či Český zavináč. Slavnostní vyhlášení Zlatého erbu se i letos uskuteční v rámci pondělního galavečera. Již v době uzávěrky přihlášek do krajských kol bylo patrné, že o letošní ročník je zvýšený zájem měst a obcí. V některých krajích, zvláště v těch, které vyhlásily vlastní krajské kolo, došlo k výraznému navýšení počtu účastníků, více přihlášek zaznamenali organizátoři také v kategorii elektronických služeb či turistických prezentací. Kategorii Smart city a nejlepší elektronická služba letos navíc osobně zaštiťuje státní tajemník pro evropské záležitosti a koordinátor digitální agendy ČR Tomáš Prouza. Ve spolupráci se soutěží Zlatý erb vyhlásí Iniciativa 202020 rovněž „nejlepší elektronickou službu státní správy“.

Začátek dubna bude v každém případě pro všechny, kdo to s informatizací veřejné správy myslí vážně, poměrně nabitý. Diskutovat se bude o většině aktuálních problémů i výzev a nezbývá než doufat, že konference bude pro politiky, vedení ministerstev i státních organizací výrazným impulzem v zesílení snahy o dotažení konceptu tuzemského e-governmentu do skutečně funkční a efektivní podoby.

Prokop Konopa,
manažer komunikace ISSS

isss2017 468

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3