INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nejnovější zpráva PwC porovnává zaměstnávání starších pracovníků ve 34 zemích OECD. Vrcholu tabulky dosahuje Island, následovaný Novým Zélandem, Švédskem, Izraelem a Norskem. Nejrychleji se situace zlepšuje

v Číně, naopak největší zhoršení zaznamenaly Řecko a Turecko. Česko skončilo na 21. místě, což je nejlepší výsledek ze středoevropských zemí. Oproti stavu před deseti lety si polepšila o dvě příčky.

„Naše studie ukázala, že by země mohly do svých státních pokladen přisypat miliardy dolarů, pokud budou plně využívat potenciálu svých starších pracovníků. Vlády jednotlivých zemí by měly zvážit další reformy penzijních systémů, které by podpořily pozdější odchody do důchodu, dále pak zavedení pracovních pobídek pro starší zaměstnance. Ti by tak mohli v zaměstnání zůstat déle nebo se do něj vrátit. Zlepšit zaměstnatelnost starších pracovníků by také pomohlo zavedení nových vzdělávacích programů. Speciálně by se měly vlády věnovat starším ženám, které mají situaci ještě o něco těžší než muži,“ řekl Daniel Soukup, odborník na řízení lidských zdrojů PwC ČR.

            „Vzhledem ke stárnoucí populaci v celém rozvinutém světě je pro jednotlivé země zcela zásadní, aby se naučily využívat potenciálu starších pracovníků k podpoře ekonomiky a zároveň ulevily státnímu penzijnímu systému. Náš nový Golden Age Index identifikoval státy, které bychom v tomto snažení měli následovat. Jsou jimi skandinávské země, Nový Zéland a Izrael,“ sdělil John Hawksworth, hlavní ekonom PwC a spoluautor reportu. Soukromé společnosti by podle PwC měly začít více využívat zkušeností a dovedností starších pracovníků, díky kterým by mohly dosáhnout konkurenční výhody v době, kdy průměrný věk spotřebitelů narůstá. Zároveň by měly přizpůsobit své tréninkové programy starším osobám a neukončovat jejich rozvoj s dosaženou padesátkou. Stárnoucí pracovní síle by firmy měly taktéž přizpůsobit odměňovací systémy ve smyslu rovnováhy mezi mzdou a benefity zaměřenými na zdraví. „Demografická křivka je neúprosná i v České republice. Podpora starších zaměstnanců brzy nebude otázkou jen kultury či společenské odpovědnosti firmy, ale nutností. Nepůjde poskládat týmy pouze z mladých, jak by si stále některé firmy přály, protože jich na trhu práce nebude tolik. Firmy, které se včas naučí pracovat s diverzitou a různými schopnostmi, znalostmi a dovednostmi svých lidí, získají konkurenční výhodu. Starší lidé totiž budou zároveň i významnou skupinou zákazníků,“ upozornil Daniel Soukup.   

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3