Skanska spouští výstavbu druhé etapy Modřanského cukrovaru, která nabízí 126 bytových a 6 nebytových jednotek. Bytový komplex charakterizuje promyšlená modrozelená infrastruktura, nejnižší energetická náročnost budov PENB – A, certifikace BREEAM a bohatý prostor pro komunitní setkávání.
Společnost Huisman Czech Republic přispěla k úspěchu významného projektu na poli obnovitelné energie na Tchaj-wanu. Těžkotonážní jeřáb s nosností 4000 tun, jehož klíčové části byly vyrobeny ve sviadnovském závodě, přešel do ostrého provozu na moři.
V době covidové pandemie vzniklo v Česku mnoho nových e-shopů a patří k nim i Tvoje Svíčka. Jeho zakladatelé Katka a Ondra k tomu ale měli jiné důvody než většina podnikatelů. Ruční výrobou svíček s vlastními vůněmi nevyplňovali volný čas, ale relaxovali v hektickém období.
Zazvonil mobil. Představila se mi žena, kterou jsem neznala. Povyprávěla mi stručně svůj příběh a vyslovila přání, že by ráda prostřednictvím Madam Business představila nejen výsledek vlastního odhodlání změnit profesní i osobní život, ale povzbudila i další lidi, kteří k podobnému rozhodnutí zatím nenašli odvahu.
Přibližně 300 000 lidí v Česku vlastní jako fyzické osoby kus lesa do výměry 50 ha. Tito takzvaní drobní vlastníci mají podstatný vliv na zdraví a odolnost celkem 350 000 ha lesů v České republice.
Pamatujete? Není to tak dávno, kdy se jednotlivé vesnice a města těšily na zavedení plynového potrubí, na čisté a snadné vytápění, jednoduchý ohřev vody, levné vaření... Domácnosti se zbavily popela, každodenní nepříjemné práce s obsluhou kamen či kotlů, shánění uhlí, jeho skládání do sklepa...
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...