Přibližně 300 000 lidí v Česku vlastní jako fyzické osoby kus lesa do výměry 50 ha. Tito takzvaní drobní vlastníci mají podstatný vliv na zdraví a odolnost celkem 350 000 ha lesů v České republice.
Pamatujete? Není to tak dávno, kdy se jednotlivé vesnice a města těšily na zavedení plynového potrubí, na čisté a snadné vytápění, jednoduchý ohřev vody, levné vaření... Domácnosti se zbavily popela, každodenní nepříjemné práce s obsluhou kamen či kotlů, shánění uhlí, jeho skládání do sklepa...
V rámci svého závazku k ochraně klimatu a snížení emisí o 80 % do roku 2030 přistoupila společnost Kaufland k realizaci nového projektu. Do prvního čtvrtletí roku 2024 nainstaluje na střechu osmi prodejen fotovoltaické elektrárny (FVE), které pokryjí více než 20 % jejich roční spotřeby.
Letošní podzimní kolo Sbírky potravin se uskuteční už druhý listopadový víkend. V celé síti velkoobchodů makro ČR budou moci zákazníci darovat potřebným potraviny či drogistické zboží nejen v sobotu 11., ale i v neděli 12. listopadu.
Problematika udržitelného rozvoje patří mezi priority Lidlu. V letošním roce proto pokračuje v dalších krocích, a ještě více podporuje ekologický aspekt svých budov. Po 8 elektrárnách v minulých letech tento rok instaluje fotovoltaické elektrárny na střechy více než 45 prodejen. V letos se také podařilo realizovat násobně větší elektrárnu na střeše logistického centra Buštěhrad, které se v loňském roce zařadilo mezi nejekologičtější budovy na světě a obdrželo certifikaci BREEAM In Use.
Česká republika už zná ekologický projekt letošního roku. Vítězem patnáctého ročníku soutěže E.ON Energy Globe, prestižního tuzemského ocenění v oblasti ekologie a udržitelnosti, se stala ostravská společnost NIL Textile se svou výrobou textilu a oblečení, kdy sama obnošené oblečení recykluje a vytváří z něho nové látky.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...