INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

msvMoravská metropole se od 9. do 13. října 2017 stane hlavním městem světového průmyslu. V tomto termínu se uskuteční už Mezinárodní strojírenský veletrh Brno. O významné události jsme hovořili s Jiřím Erlebachem, manažerem PR a reklamy veletrhu MSV.

Co ukázal loňský ročník MSV? Skončil po všech stránkách úspěchem?

Loňský ročník patří k nejúspěšnějším v celé téměř šedesátileté historii veletrhu. Vystavovalo přes 1700 firem, polovina z nich zahraničních, a nabídku zhlédlo více než 84 000 návštěvníků. Ale nejde jen o čísla, veletrh měl výbornou atmosféru, byl cítit velký zájem o nové technologie a chuť nakupovat. Potvrdily to také průzkumy, podle nichž vzrostla spokojenost vystavovatelů i návštěvníků na rekordně vysoké hodnoty. Velmi pozitivně byla hodnocena zejména zahraniční účast a množství uzavřených obchodů. Loňský ročník ukázal, že se české ekonomice daří, ale zároveň i to, že průmysl tento veletrh opravdu potřebuje.

Bude 59. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu navazovat na témata, o něž byl největší zájem loni?

Ani nemůže jinak, témata veletrhu určuje právě poptávka a nové trendy, které se ve výrobě objevují a prosazují. Už třetím rokem zdůrazňujeme jako klíčové téma Průmysl 4.0, který se nyní dostává do širšího povědomí a většina průmyslových firem je považuje za přelomovou strategii do budoucna. Žijeme v převratné době a MSV je příležitostí ukázat progresivní směry vývoje, ať už je to digitalizace, robotizace, 3D tisk, internet věcí. V tomto všem samozřejmě budeme dále pokračovat, a to jak na stáncích vystavovatelů, tak v odborném doprovodném programu.

Čím bude letošní setkání průmyslníků originální a neopakovatelné?

Každý ročník je jedinečný především nabídkou exponátů, takže nechme se překvapit. Pokud jde o skladbu letošního ročníku, jako pořadatelé bienálně střídáme specializované veletrhy, které MSV doprovázejí a zviditelňují konkrétní obory. Letos už poosmé proběhne veletrh Transport a Logistika, který svou náplní navazuje na zvýrazněné téma Průmysl 4.0, protože k „chytré výrobě“ patří také „chytré sklady“ a digitalizované logistické a dopravní služby. Jen jednou za dva roky se koná také veletrh technologií pro ochranu životního prostředí ENVITECH. Letos proběhne podruhé a jeho vystavovatelé představí technologie pro čištění vody i vzduchu, moderní metody zpracování odpadů nebo technologie pro snižování ekologické zátěže v průmyslových provozech.

Jaký je dosud zájem vystavovatelů?

Opět velmi vysoký, nejžádanější plochy byly vyprodány už několik měsíců předem. Ve srovnání s rokem 2015, kdy měl veletrh stejnou skladbu, očekáváme až o sto firem více. Přibližně polovina vystavovatelů opět přijede ze zahraničí, nejvíce jako tradičně z Německa. Zajímavé je, že téměř pětina německých firem bude na MSV vystavovat poprvé. Z pohledu oborů mají největší zájem o účast dodavatelé obráběcích a tvářecích strojů, strojírenských materiálů či komponentů a technologií pro zpracování plastů.

Platí, že se tentokrát stane Indie partnerskou zemí?

Ano, bude to opět Indie. Jedna z největších a nejrychleji rostoucích ekonomik světa, která byla partnerskou zemí již v roce 2012. Velkolepá India Show tehdy představila 135 indických průmyslových firem, šlo o historicky největší přehlídku indického průmyslu v zemích střední a východní Evropy. Náš region a právě Česká republika jsou pro Indii významným partnerem s potenciálem dalšího růstu, na obou stranách přibývá vzájemných investic a dceřiných společností. V České republice investovaly firmy jako Arcelor Mittal, Infosys nebo Tata, příkladem českých investic v Indii jsou podniky společností Škoda Auto, Bonatrans či Zetor Brno. Centrální expozice Indie letos obsadí téměř celý pavilon A1 a bude obdobně impozantní jako loni čínská. Připravuje ji asociace Engineering Export Promotion Council, která sdružuje přes 14 000 indických převážně malých a středních firem.

Loni zaujala obrovská účast čínských vystavovatelů. Přijedou do Brna i nyní?

Velmi nás těší, že si Čína zvolila právě MSV za platformu pro rozvoj své obchodní a technologické spolupráce v zemích střední a východní Evropy. Nejlépe to ukázal minulý ročník, ale významná účast čínských firem dále pokračuje. Vedle stánků jednotlivých vystavovatelů se opět otevře oficiální čínská expozice, kterou zaštiťuje čínská Rada pro podporu mezinárodního obchodu.

Čím je daná vysoká odborná úroveň největší veletržní akce v ČR?

Odbornost každého veletrhu určují návštěvníci. MSV svojí nabídkou oslovuje odborné publikum, které je právě v České republice jako nejprůmyslovější zemi Evropy velmi široké. Máme vysoký počet technicky vzdělaných obyvatel a také velké množství firem, které jsou potenciálními zákazníky vystavovatelů MSV. Dlouhodobé statistiky ukazují, že 70 % návštěvníků MSV ovlivňuje rozhodování o investicích ve svých firmách a třetina patří k vrcholovému managementu. To jsou skutečně vysoká čísla, která ještě více vyniknou při celkovém počtu přibližně 80 000 návštěvníků, a vděčíme za ně právě průmyslovému charakteru naší země.

Nebudou ani v tomto roce chybět převratné novinky a nečekaná překvapení?

Určitě nebudou, ale většinu z nich vystavovatelé zatím tají. Předem ohlášeny jsou například 3D tiskárny pro profesionální průmyslové využití nebo systém pro nejrychlejší značení výrobků na světě. Několik firem nabídne inovace v oblasti řezání laserem. A opět jsou očekávány zajímavé novinky v robotice, mezi nimi třeba výjimečně rychlý a přesný malý robot Kuka nebo nejsilnější robot na světě od firmy Fanuc, který uzvedne až 2,3 tuny.

Lze očekávat od doprovodných výstav a odborných akcí přinejmenším stejnou atraktivitu jako v roce 2016?

Doprovodný program bude tradičně bohatý a tematicky široký. Ke klíčovým akcím opět patří Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, dvoudenní setkání podnikatelů Kontakt-Kontrakt, konference Vize v automatizaci – Industry 4.0, Meeting Point CzechTrade, konference o 3D tisku a další. Nově se chystá například Česko-indické podnikatelské fórum, diskuze na téma Budoucnost strojního inženýrství v Česku, Fórum průmyslu a vysokých škol nebo seminář na téma Brexit. Podrobný seznam akcí je k dispozici na www.bvv.cz/msv

Co byste letošnímu „strojíráku“ popřál závěrem?

Stejně velký zájem návštěvníků jako v minulém roce a neméně úspěšné obchody. Přijměte mé pozvání na brněnské výstaviště!

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3