INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

elektrarna PoceradyDivize energetických služeb společnosti GE (GE Power Services) úspěšně dokončila pokročilé projekty modernizace kotlů v hnědouhelné Elektrárně Počerady, a. s. a hnědouhelné Elektrárně Mělník I, provozované společností Energotrans, a. s., které patří do Skupiny ČEZ. Modernizace snížila emise oxidů dusíku (NOx) u obou elektráren o 60 % a umožnila jim dodávat domácnostem i podnikům elektrickou energii a teplo v souladu s evropskými emisními předpisy.

„Modernizace elektrárny Mělník I zaručuje Praze, Neratovicím a Mělníku spolehlivé dlouhodobé dodávky tepla vyráběného ohleduplně vůči životnímu prostředí,“ řekl Miroslav Krpec, generální ředitel Energotrans. „Obyvatelé Prahy a Středočeského kraje se rychle dočkali čistšího ovzduší díky postupnému zprovozňování modernizovaného zařízení již v průběhu roku 2015.”

Díky schopnosti zajišťovat servis i u energetických zařízení jiných výrobců dokázala společnost GE zmodernizovat čtyři 200MW práškové kotle, původně vyrobené českou strojírenskou skupinou Vítkovice, v elektrárně Počerady na severozápadě Čech a šest vítkovických práškových kotlů o celkovém výkonu 1089 MWth v elektrárně Mělník I. Hodnota obou modernizačních projektů dosáhla v součtu přibližně 47 milionů eur.

„V průběhu pouhých šesti dní jsme u každého kotle v elektrárně Počerady postupně zvyšovali výkon ze 130 až na 190 MW, abychom ověřili, zda vše funguje tak, jak má. Každý kotel prošel náročnými zátěžovými zkouškami a my jsme velmi spokojeni s výkonem nového zařízení a realizací projektu týmem GE,“ popsal Jiří Kulhánek, generální ředitel Elektrárny Počerady, a. s., ze Skupiny ČEZ.

„Těší nás, že jsme mohli našim zákazníkům pomoci výrazně zlepšit jejich ekologický profil a kvalitu ovzduší ku prospěchu místních obyvatel a životního prostředí obecně, a to v předstihu před termíny stanovenými předpisy EU[1],“ oznámil Pascal Schweitzer, generální ředitel divize GE Power Services v Evropě. „Akvizicí někdejšího podniku Alstom Power získala společnost GE širší portfolio osvědčených špičkových technologií pro snižování emisí z elektráren a dokáže výrobcům energie pomáhat splnit přísné emisní normy.“

Oxidy dusíku jsou vedlejšími produkty procesu spalování. Provozovatelé elektráren musí emise oxidů dusíku omezovat, protože tyto sloučeniny nejen významně znečisťují ovzduší samy o sobě, ale také v atmosféře zapříčiňují vznik ozónu, primární složky smogu, a kyselého deště. Ozón představuje z hlediska čistoty ovzduší celosvětově závažný problém, kdy je mnoho lidí vystaveno jeho nezdravě vysokým koncentracím v ovzduší.[2]

Snahy o snižování znečištění v EU se proto výrazně zaměřují na regulaci emisí z velkých zdrojů spalujících fosilní paliva s instalovaným výkonem 50 MW a vyšším. Podle platné směrnice EU[3] nesmí emise NOx z takových zdrojů přesáhnout 200 mg/Nm3, což od provozovatelů mnoha elektráren a tepláren vyžaduje modernizaci zařízení.

O společnosti GE Power

GE Power je přední světová energetická společnost s rozsáhlými zkušenostmi, která pomáhá zákazníkům dodávat elektřinu z širokého spektra zdrojů. Transformujeme odvětví elektroenergetiky pomocí konceptu digitální elektrárny, největší a nejúčinnější plynové turbíny světa, ucelené nabídky řešení pro výstavbu, modernizaci a servis a softwaru využívajícího provozní data. Naše inovativní technologie a digitální řešení pomáhají zlepšovat cenovou přístupnost, spolehlivost, dostupnost a udržitelnost výroby elektrické energie.

Další informace jsou k dispozici na internetových stránkách www.gepower.com.

O společnosti GE Power Services

Divize Power Services společnost GE se sídlem ve švýcarském Badenu dodává zákazníkům špičková řešení pro všechny typy zařízení a pro všechny fáze životního cyklu. Má přes 2 800 zákazníků na celém světě a instalovanou bázi více než 28 000 energetických zařízení včetně zařízení jiných výrobců a využívá průmyslový internet ke zlepšování výkonnosti svých řešení v průběhu celého životního cyklu pomocí softwaru a analýzy velkých dat.

Další informace naleznete na adrese www.powergen.gepower.com.



[1] Elektrárny měly povinnost postupně snižovat emise do roku 2020. S finanční podporou z EU se společnosti ČEZ a Energotrans zavázaly snížit emise ještě před tímto termínem.

[2] Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) udává, že 97 % Evropanů je vystaveno koncentracím O3 přesahujícím doporučení Světové zdravotnické organizace.

[3] Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU ze dne 24. listopadu 2010 o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění), která vstoupila v platnost v roce 2011, zavazuje členské státy Evropské unie k omezování dopadu průmyslového znečištění na životní prostředí. Jejím hlavním účelem je snižovat škodlivé průmyslové emise, zejména pomocí lepšího využití nejlepších dostupných metod, ku prospěchu zdraví obyvatelstva a životního prostředí.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3