INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

WoodPlastic-U mezniku-3-web_1Přestože patří stavba terasy nebo úpravy pozemku okolo bazénů až mezi závěrečné práce po stavbě rodinného domku nebo po rekonstrukci bytu, statisticky si velkou a nádhernou terasu u své novostavby přeje více než 72 % stavebníků. Moderní materiály a stavební postupy, které jsou dnes k dispozici, ji pak umožňují postavit rychle, přesně a v opravdu velké škále provedení, barev a dekorů. V poslední době však problematické tradiční materiály, jako je kámen nebo dřevo, vytlačují moderní povrchy, jako je zejména WPC (woodplastic). O co vlastně jde?

Mezi hlavní důvody proč investoři volí terasu, patří trávení času na zahradě a možnost vyjít z domu na předsunutou část bez nutnosti šlapat po trávníku. Je prokázáno, že přestože si přejeme u domů různě velký pozemek, nejčastěji pak jsme v prostoru, který je upravený, ať už jde o pergoly, terasy nebo upravené okolí bazénů. V případě bytů je pak hlavní motivací možnost vyjít ven po příjemném materiálu, o který není potřeba složitě pečovat, s možností pobytu na čerstvém vzduchu i ve městě.

Přírodní materiály mají spoustu příznivců, kteří na ně nedají dopustit. Přesto je i v jejich řadách stále více těch, kteří si oblíbili moderní materiály. Například dřevoplast, který zachovává vzhled přírodního dřeva, ale má oproti němu mnoho praktických výhod. Dřevoplast neboli woodplastic composite, zkráceně WPC, je materiál, jehož část tvoří dřevo a část plastová složka. WPC se velmi dobře uplatňuje jako materiál při výrobě terasových nebo plotových prken.

Sníh ani voda WPC nevadí

Taková prkna pak mnohem lépe odolávají změnám počasí. Nevadí jim mráz ani sníh, sluneční záření a další nepříznivé povětrnostní vlivy, na rozdíl od dřevěných teras. Nemá na ně vliv ani chlorovaná nebo slaná voda, ani UV záření, které neovlivňuje jejich barevnou stálost.

Velký výběr barev

Dřevoplasty mají v exteriérech široké využití. Kromě teras, plotů, obkladů a fasád se dají využít například k výrobě podlah u pergol, obkladů u vířivek a bazénů, široké uplatnění nacházejí také v zahradách, při stavbě zahradních chodníčků a cest, schodů, zahradního nábytku, velmi vkusně vypadají i květináče. Navíc lze pořídit materiály v různých barvách, letos je moderní a veřejností často vyhledávaný odstín teras v barvě hořké čokolády.

Snadná montáž

Vzhledem k tomu, že se WPC prkna pokládají na nosiče metodou skrytých klipů, můžete si terasu jednoduše nainstalovat sami. Díky této technologii se navíc eliminuje možné riziko vyčnívajícího vrutu či hřebíku. Nosiče lze postavit rovnou na původní podklad – třeba na původní dlažbu nebo beton. Nejdůležitější je při instalaci terasy svépomocí dbát na kvalitní podloží a na volbu správného materiálu. „Podloží může být v rovině, například v případě propustného podkladu např. štěrkového lože. V případě nepropustného podloží jako je např. betonová deska či izolace, je třeba podkladový povrch vyspádovat z důvodu odtoku vody. Podloží doporučujeme spádovat směrem od domu, respektive od nejvyššího bodu, na který terasa navazuje,“ vysvětluje Petr Hromek, montážní technik z WPC – WOODPLASTIC (www.woodplastic.cz). Před položením terasových prken je ještě třeba umístit podpůrnou konstrukci, která zajistí cirkulaci vzduchu v terase.

Žádné třísky

Pokud si vyberete opravdu kvalitní výrobky, které obsahují 60 % dřeva a 40 % polymeru HDPE, nemusíte se obávat, že byste si zadřeli třísku do chodidla, tak jako se to běžně může stát u dřevěné terasy. „Díky příměsi zdravotně nezávadného plastu se nám u WPC teras nestane, že bychom se potkali se štěpem nebo třískou. Protiskluzový povrch stejně jako odolnost vůči chlorované i slané vodě pak jistě ocení majitelé bazénů,“ říká Zuzana Krucká z WPC – WOODPLASTIC.

Na mořidla zapomeňte

Náklady na kvalitní dřevoplasty se pohybují kolem 2 500 Kč za metr čtvereční, vydrží ale až 50 let. Navíc jsou téměř bezúdržbové, stačí je na jaře a na podzim omýt vodou se saponátem. V zimě se nemusí přikrývat plachtou a zapomenut můžete také na barvy, laky, mořidla a oleje. WPC terasy jsou odolné proti hnilobě, dřevokazným houbám a hmyzu.

Pokud zvažujete, z čeho si postavit vaši terasu, nezapomínejte zařadit také moderní materiál WPC, ideálně od nejrozšířenějšího českého kvalitního výrobce u nás, tedy WPC-Woodplastic a.s., který navíc několikrát do roka přichází na náš i evropský trh s inovacemi a nápady pro zákazníky.

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3