INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Česká republika je na tom hůř, než se čekalo

Zveřejněná výkonnost české ekonomiky za první čtvrtletí (-1 %) byla výrazně negativním překvapením, kterému v takovém rozsahu nenasvědčuje nic z přicházejících makroekonomických dat.

V kontextu rekordních přebytků zahraničního obchodu, který je sice z části odrazem slabé domácí poptávky a nižších importů, klesající nezaměstnanosti, velmi pozvolna, ale rostoucích maloobchodních tržeb a solidní průmyslové produkce klesala aktivita pouze v sektoru stavební výroby. To bylo dáno jednak extrémním počasím zejména v únoru a zřejmě také omezováním investiční výstavby jak ze strany státu, tak podniků. Negativně samozřejmě působí také konsolidace veřejných financí a omezování státních výdajů. Zveřejněné číslo ale vnímáme jako neodpovídající realitě.

My takovýto propad přisuzujeme pouze účetní operaci v knihách penzijních fondů, které jednorázově odepisují náklady příštích období vzhledem k přípravě na transformaci penzijního systému a vyjádření statistického úřadu to i naznačuje: "Pokles HDP byl do jisté míry důsledkem mimořádného vývoje dvou jindy relativně stabilních složek. V odvětví peněžnictví a pojišťovnictví poklesla tvorba hrubé přidané hodnoty v penzijních fondech a také u pojišťoven...". Očekáváme, že 8. června dojde k revizi dat a česká ekonomika v tomto roce vykáže stagnaci či mírný růst.

Jan Schiller,

Conseq Investment Management, a. s.

„Nová Francie" možná nepodepíše pakt rozpočtové kázně, nechce šetřit, ale více utrácet

Francie odmítá ratifikovat evropský pakt rozpočtové kázně, pokud do něj nebudou začleněny "závazky pro podporu hospodářského růstu". Tato podpůrná opatření jsou přitom jen eufemistickým pojmenováním pro další zadlužování a zvyšování daní. Francie se tak paradoxně ocitá po boku Česka a Británie, které pakt rovněž nepodepsaly.

Nový francouzský prezident François Hollande založil svou kampaň na populismu a na líbivých gestech, jako je plánovaná 75% daň pro bohaté a snižování věku odchodu do důchodu. Osobně věřím, že program socialistů je jen pragmatických politickým marketingem a nedojde k naplnění populistických slibů v plném rozsahu. Vzhledem k napjaté ekonomické situaci v Evropě by snaha o plnění těchto slibů přinesla více škody než užitku, a to i v krátkém časovém horizontu.

Radek Budka

Conseq Investment Management, a. s.

Japonská ekonomika zrychlila růst

Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí roku 2012 překonala poslední čtvrtletí minulého roku o procento, v ročním vyjádření dosáhl růst dokonce 4,1 procenta, což je o půl procenta lepší výsledek, než jaký se čekal. Japonská ekonomika by měla v roce 2012 růst tempem těsně pod třemi procenty, což by byl jeden z nejlepších výsledků ze zemí OECD.

Za tímto růstem můžeme hledat více faktorů. Tři pětiny japonského HDP jsou tvořeny spotřebou domácností, která v prvním čtvrtletí vzrostla o 1,1 %, částečně díky projektu Eco car, který je obdobou německého šrotovného. Japonská vláda tento projekt subvencovala 300 miliardami jenů (asi 75 miliard Kč). Druhým faktorem byly rostoucí vládní výdaje, vyvolané projekty na obnovení oblasti zničené loňským tsunami.

Naopak v Japonsku klesaly investice do obytných nemovitostí a soukromé investiční výdaje.

Jsme toho názoru, že Japonsko nemůže do nekonečna podporovat růst ekonomiky zvyšováním zadlužení státu. Věříme tedy, že růst ekonomiky země vycházejícího slunce zpomalí. Tahounem růstu bude i nadále spotřeba domácností, která bude dána i stárnoucí populací ostrovního císařství. Jako možná rizika budoucího vývoje vidíme extrémní závislost na dovozu fosilních paliv po odstavení jaderných elektráren a měnový kurz, který by mohl prodražit vyvážené japonské zboží.

Vojtěch Železný

Conseq Investment Manager, a. s

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3