INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podíl tuzemských značek na českém franšízovém trhu neustále roste. Na začátku letošního roku tvořily české franšízové značky 65 % trhu, což představuje meziroční nárůst o 7 p.b. Neznamená to však, že by se zahraniční sítě o náš trh nezajímaly, nebo by z něj dokonce odcházely. Vyplývá to z Reportu franchisingu Česká republika 2015, který každoročně zpracovává společnost PROFIT system franchise services.
 

Zahraniční značky si udržují konstantní růst, ale jejich podíl rok od roku klesá. „Domníváme se, že tento trend, který svědčí o určité vyzrálosti tuzemského franšízového trhu, bude stále pokračovat. Dnes víme, že Česko je pro zahraniční sítě stále atraktivní. V poslední době odhalilo svůj záměr o vstup hned několik zahraničních značek,“ říká Marek Halfar, ředitel poradenské společnosti PROFIT system franchise services.

Důvodem, proč podíl českých značek roste, je fakt, že stále více tuzemských podnikatelů již vnímá rozvoj prostřednictvím franšízových licencí jako atraktivní způsob expanze. Díky němu totiž mohou proniknout i do regionů, ve kterých by se jim nevyplatilo budovat pobočky vlastní.

Na počátku roku 2016 fungovalo na tuzemském trhu 236 konceptů, jež se rozvíjely prostřednictvím licenčních partnerů. Na základě úpravy metodiky, ke které společnost PROFIT system franchise services přikročila, patřilo 190 mezi reálné franšízy, 46 konceptů pak řadíme mezi partnerské systémy. Na základě změny metodiky a konsolidace franšízového trhu se společnost PROFIT system rozhodla zaměřit se ve svém Reportu franchisingu pouze na reálné franšízy a vyřadit z analýzy firmy fungující pouze na bázi partnerské spolupráce.

Hlavními atributy franšízového trhu byl růst mladších konceptů a konsolidace těch již déle na trhu působících. Mladší koncepty, kterým se podařilo etablovat na vysoce konkurenčním trhu, začaly expandovat se svými pobočkami do dalších regionů. Jednalo se například o franšízy sítě Konopná lékárna, poradenské společnosti Extéria, automyček MaxDrive či firmu zajišťující lékařskou soukromou přepravu Novodobá sanitka. Naopak firmy, které na českém trhu působí už více než 6 let a postupně rozšířily svou síť do všech regionů, započaly s konsolidací své sítě. Tyto společnosti se zbavovaly části franšízových partnerů a zavíraly neefektivní pobočky. Jejich sítě se tak zmenšovaly. Příkladem mohou být Hudební škola YAMAHA nebo obchody Hruška.

„V letošním roce se tuzemský franšízový trh stane svědkem dalšího růstu počtu nových franšízových konceptů. Jeho dynamika však nebude taková, jako v předešlých letech. Franšízový trh dospěl do fáze, kdy postupně dosahuje vrcholu a strop by se mohl pro následující období nacházet na úrovni 270 v případě započítání partnerských systémů, respektive 210, budeme-li mluvit o reálných franšízách,“ vysvětluje Marek Halfar.

Jak již bylo zmíněno, Report franšízingu se zaměřil především na reálné franšízy. „Zároveň jsme při porovnávání počtu franšízových a partnerských poboček také očistili jejich počet o pobočky České pošty, jež má přes 3000 provozoven, což by naše statistiky zkreslilo,“ vysvětluje Marek Halfar s tím, že loni na tuzemském trhu podnikalo pod franšízovými koncepty 3139 lidí, kteří měli na starosti více než 3900 franšízových poboček. Do spolupráce s partnerskými sítěmi bylo zapojeno přes 2600 podnikatelů, ti provozovali téměř 2900 partnerských poboček.

Rok 2015 opět prokázal, že model franšízingu pro svůj rozvoj stále volí častěji společnosti působící v sektoru Služeb.Počet reálných franšízových konceptů působící v tomto sektoru činil 106 značek, na oblast Obchodu pak zbývá 84 konceptů. Nejvíce franšízových sítí můžeme nalézt v kategorii Gastronomie (29 franšízových řetězců), Oděvy a obuv (29), třetí příčku pak zaujímají koncepty z kategorie Potraviny (23). Na čtvrtém místě pak jsou Realitní služby s 18 franšízovými sítěmi.

TOP 5 největších franšízových sítí (dle počtu franšízových poboček):

Top 10 franšízových poboček

Počet franšízových poboček

Počet vlastních poboček

TETA drogerie

441

345

Brněnka

244

0

Hruška

219

448

Hudební škola Yamaha

172

1

Minit (bývalé Fornetti)

150

0

Celkem

3902

2037

Franšízing je ověřenou metodou vydělávání peněz, kterou s úspěchem používají v mnoha oborech tisíce a tisíce podnikatelů na celém světě. Jde o systém marketingu produktů, služeb a technologií, spočívající v těsné a stálé spolupráci mezi právně a finančně odlišnými podniky – franšízorem a franšízantem - v rámci které franšízor poskytuje svým franšízantům určitý nárok, ale rovněž je zavazuje k povinnosti provozovat činnost v souladu s koncepcí franšízingu.

Tento nárok opravňuje každého franšízanta, výměnou za bezprostřední anebo zprostředkované finanční služby, například k využívání obchodního názvu, ochranné značky zboží nebo značky služby, know-how, obchodních a technických metod, apod. Mezi oběma subjekty je uzavřena smlouva v tomto smyslu.

„Franšízový způsob rozvoje využívají zejména značky, které chtějí se svou sítí expandovat například do regionů. Díky franšízingu se tak mohou realizovat i v oblastech, ve kterých by vlastní pobočky neotevíraly. Mnohdy je pro ně rozvoj prostřednictvím franšízantů nejen rychlejší, ale ekonomicky výhodnější,“ doplňuje Marek Halfar.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3