INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

 Ilustarcni foto zdroj Accenture kopieNová studie společnosti Accenture ukazuje, že tři ze čtyř čerstvých absolventů vysokých škol si myslí, že je jejich vzdělání připravilo na dnešní dobu digitálních pracovních sil. I přes přirozenou digitální zdatnost pouze 19 % těchto nových absolventů preferuje webové komunikační nástroje, zatímco téměř čtyři z 10 (39 %) upřednostňují interakce s kolegy tváří v tvář.

Ve všech dotazovaných zemích většina nových absolventů, tj. absolventů v roce 2017, již má za sebou kurzy z oblasti digitálních věd nebo informatiky v době nástupu do svého prvního zaměstnání – od 66 % ve Velké Británii po 76 % v Německu – a má tak vysoce ceněnou digitální mentalitu. S těmito zkušenostmi většina nových absolventů vítá umělou inteligenci (AI) a jiné pokročilé technologie, od 56 % ve Španělsku po 70 % v Itálii, a věří, že tyto nové technologie posílí jejich pracovní zkušenosti. Noví absolventi přesto hodnotili komunikaci a schopnosti řešení problémů (po 38 %) jako dovednosti, díky kterým budou pro potenciální zaměstnavatele zajímavější.

„Není divu, že tito digitální domorodci si jsou více jisti svými kompetencemi v oblasti nově vznikajících technologií,“ řekla Mary Lyons, generální ředitelka Accenture Strategy,Talent & Organization. „Je pro ně méně náročné pracovat po boku technologií než ovládat měkké dovednosti komunikace, řešení problémů a managementu. Vyrostli v propojeném světě, kde pro ně lidé a stroje koexistují odjakživa, od doby, kam až sahají jejich vzpomínky.“

Čerství absolventi přehodnocují výběr svého prvního zaměstnání

Kromě připravenosti na další digitální pracovní sílu studie také zjistila, že tím, jak absolventi vysokých škol získávají zkušenosti z „reálného světa“, vzrůstá jejich touha pracovat pro velké společnosti. Například u nedávných absolventů – u těch, kteří ukončili studium v roce 2015 nebo 2016 – chce téměř každý třetí pracovat u velké společnosti. Kromě toho se většina nedávných absolventů (od 54 % v USA po 72 % ve Francii) cítí překvalifikována a dělá práci, pro kterou není potřeba jejich vzdělání. U těchto absolventů je téměř třikrát větší pravděpodobnost, že zůstanou u nějakého zaměstnavatele, pokud budou jejich schopnosti plně využívány. 
„Velké společnosti musejí ukázat novým absolventům, že jsou hodnotnou první volbou jako místo, kde mohou začít svou kariéru,“ pokračuje Lyons. „Velké společnosti mají často lepší pozici pro zajištění jistoty pracovního místa, příležitostí ke vzdělávání a profesní dráhy, po které absolventi touží.“

Nováčci ve firmách představují budoucí pokrokovou mentalitu

Čerství absolventi jsou dobře připraveni pro vstup do pracovního procesu. Při nástupu bude mít dokončenou nějakou stáž nebo praxi 82 % absolventů z roku 2017 – v Německu 93 %. To dokazuje snahu mít praktické dovednosti již od prvního dne kariéry.

Budoucí pracovní síla je také flexibilní, neboť drtivá většina čerstvých absolventů je ochotna se přestěhovat do jiného města nebo regionu za vhodnou pracovní nabídkou: od 75 % v USA po 89 % ve Španělsku. Téměř polovina čerstvých absolventů (49 %) považuje za přijatelné pracovat o víkendech nebo po večerech, zatímco 84 % čerstvých absolventů by zvažovalo po ukončení vysoké školy absolvovat stáž, pokud by jim to pomohlo v nalezení zaměstnání.
Více informací a interaktivní nástroj, který ukazuje rozdělení výsledků podle jednotlivých zemí, naleznete na: www.accenture.com/us-en/insight-gen-z-rising-2017-edition

 (tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3