INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

pracovniLoni se lidem stalo přes 44 tisíc pracovních úrazů, které si vyžádaly více než 2,5 milionů zameškaných kalendářních dnů. Nejčastěji dochází k úrazům zkraje týdne a v dopoledních hodinách.

Nejvíce se jich stává v lednu, další vrchol je v květnu. Nejohroženější skupinou jsou dvacátníci a čtyřicátníci. Upozorňují na to odborníci na bezpečnost práce s odvoláním na statistiky Státního úřadu inspekce práce a Českého báňského úřadu.

Nejohroženější jsou nováčci a staří matadoři

Ve statistikách nacházíme dva vrcholy pracovní úrazovosti. „Vedou nováčci mezi dvaceti a pětadvaceti lety, kteří se zraní obvykle z neznalosti rizik, chybějících dovedností a zkušeností. Druhý vrchol se překvapivě týká zkušených pracovníků mezi čtyřiceti a pětačtyřiceti lety, kteří trpí provozní slepotou. Jde o rutinéry, jejichž pracovní činnosti jsou již téměř nevědomé a plně zautomatizované, často také přeceňují své zkušenosti. Z pocitu mazáctví například nepoužívají předepsané ochranné pracovní pomůcky, zatímco nováčci ani nemusí vědět, že je mají vůbec nosit, případě kde a jaké,“ říká Lubomír Winkler ze společnosti ARDON SAFETY, která poskytuje bezpečnostní řešení pro zaměstnance z výrobních profesí.

Riziko úrazu stoupá s tisícím opakováním 

Riziko úrazů, které vznikají například při práci se stroji, lze podle odborníků snížit pomocí jednoduchých opatření. „Zaměstnancům pomůže, když přestanou podléhat iluzi, že zrovna jim se budou úrazy vyhýbat. Praxe totiž ukazuje, že pravděpodobnost nehody se výrazně zvyšuje kolem tisícího opakování nějakého pracovního úkonu. Z technických řešení se osvědčují třeba bezpečnostní světelné bariéry, které detekují rizikový pohyb. Například pokud se zaměstnanec přiblíží k lisu na příliš krátkou vzdálenost a přeruší svým tělem paprsek světla, stroj se automaticky zastaví,“ vysvětluje Antonín Zajíček ze společnosti Schneider Electric, který se profesně zabývá bezpečností strojů.

Zaměstnanci čachrují s úrazy

Nejvíce pracovních úrazů se stává v pondělí než v jakýkoliv jiný den, a to hned dopoledne mezi 9 a 11 hodinou. Druhým nejrizikovějším dnem je čtvrtek. Petr Kaňka z Bureau Veritas, poradce a expert na bezpečnost práce, vidí jednu z příčin v nastavení českého sociálního systému. „Rozdíl v náhradách a dopadu na příjem domácnosti je poměrně vysoký, když srovnáme například úraz končetiny, k němuž došlo v soukromém čase, s odškodněním úrazu v pracovní době. V některých firmách se polovina lidí zraní v pondělí beze svědka, což může být leckdy podvod a záměr. Bohužel je někdy velmi těžké pracovní úraz neuznat, firmy lidem raději kývou, aby se vyhnuli problémům či soudnímu sporu,“ říká odborník na bezpečnost práce.

Nejvíce úrazů je v zimě, nejméně v červenci

K úrazům dochází nejčastěji v lednu, značná část se přihodí během chůze, k čemuž napomáhá i charakter počasí. V zimních měsících jsou úrazy často spojené s pády na zledovatělém povrchu. „Počet zranění lze omezit nošením pracovní obuvi s kvalitní protiskluzovou podrážkou, která udrží stabilitu kroku i na rizikových plochách. Praktická je také bezpečnostní bota s laminátovou či ocelovou bezpečnostní špicí, která může být navíc odolná i proti průniku vody, ostrých předmětů, chladu či naopak kontaktnímu teplu v řádu stovek stupňů Celsia,“ říká expert na pracovní pomůcky Lubomír Winkler ze společnosti ARDON SAFETY.V dalších měsících pak úrazovost klesá, na podobnou úroveň jako v zimě se znovu dostává v květnu, což je dle odborníků zase spojeno se zahájením sezonních prací. Červencový propad souvisí s dovolenými, stejně jako prosinec, kdy čerpá přes svátky velké množství zaměstnanců dovolenou.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3