INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

vzorMít vzor či idol je důležité nejen v osobním životě, ale také v podnikání. Může jím být slavný a úspěšný podnikatel v oboru, ale také kolega, přítel či mentor. Vzory tady nejsou proto, aby nám vždy řekly, co udělat a jak se zachovat.

Častěji spíše poskytují inspiraci a pomáhají nasměrovat člověka správným směrem, když se od své cesty odchýlí. Další důvody, proč by měli mít podnikatelé ke komu vzhlížet, najdete na následujících řádcích.

Skvělý zdroj informací

Správný vzor poznáte tak, že vás obohatí o velké množství užitečných informací. Zajímejte se o jeho život, knihy či myšlenky, čtěte rozhovory nebo choďte na jeho přednášky. Využijte toho, že současná doba nabízí možnost sledovat člověka na druhém konci světa a podívejte se na úspěšné podnikatele v zahraničí. Najděte si blog či profil na sociální síti a pravidelně sledujte novinky. Přínosné pro vás budou informace o jeho začátcích i ty o klíčových rozhodnutích. Zjistěte, co váš člověk vybudoval, co se mu daří a proč. A pokud se jedná o někoho z blízkého okolí, pravidelně se scházejte a povídejte si, ptejte se na názor a nebojte se ani kritiky – pouhé chválení vás nikam neposune.

Motivují a inspirují

Mít vzor neznamená mít jen zdroj informací, získáte s ním i další motivaci. Navíc pomáhají lidem překonat těžké chvíle či neúspěšná období. „Sledovat někoho, kdo je na své cestě nějaký kus před námi, je inspirativní a poučné. Díky vzorům se podnikatelé mohou vyhnout zásadním chybám anebo se minimálně naučit lépe se vyrovnat s těmi vlastními. Většinou platí, že když lidé vědí, čím vším si musel projít jiný úspěšný podnikatel, menší neúspěchy je tolik nebolí a snáze se s nimi vyrovnají,“ říká Jiří Jemelka, spoluzakladatel sdružení křesťanských podnikatelů KOMPAS.

Není nutné se omezovat 

Každý podnikatel má svou pravdu, svou vlastní vizi a praktikuje určité postupy. Není nutné se rozhodovat, jestli budete vzhlížet k někomu, kdo je na vrcholu své kariéry, nebo k lokálnímu podnikateli. Pro rozšíření obzorů je lepší mít vzorů více. Pokud nevíte, kde inspiraci hledat, můžete začít u velkých českých podnikatelů, kteří svou slávou přesáhli hranice naší země. Přečtěte si klasické životní příběhy Tomáše Bati, Václava Klementa či Petra Kellnera. Inspiraci nabízejí též biblické příběhy, v nichž, ačkoliv se to na první pohled nezdá, lze najít rady i oporu pro podnikání. Pravidelně se zajímejte i o aktuální žebříčky úspěšných podnikatelů. Loni se například podnikatelem roku stal Petr Chmela, spoluzakladatel a spolumajitel společnosti Tescoma. Zajímavé jsou rovněž ženy-podnikatelky. Pro zmapování úspěšných Češek sledujte například soutěž Ocenění českých podnikatelek.

S hlubším posláním

Dobrý vzor může člověka pohánět dál v jeho práci i v práci na sobě samém. Najděte si vzor, jehož vlastnosti byste sami chtěli mít a pracujte na nich. Můžete odkoukat, jak se chovat k jiným lidem a co konkrétně se dá dělat, abyste dosáhli svých cílů. „U vzorů je také dobré si všímat, zda má podnikatel potřebu budovat a posouvat své okolí či obor nebo rovnou svou zemi kupředu. To jsou lidé, které potřebujeme, a takoví stojí za pozornost. Podnikatelé by se neměli bát mířit vysoko a měli by jednat tak, aby se nakonec stali někomu vzorem i oni sami,“ dodává Jiří Jemelka.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3