INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

skoooo 1Společnosti Local Energies ze skupiny E.ON a ŠKO-ENERGO instalovaly ve výrobních závodech ŠKODA AUTO unikátní energetický systém, který stoprocentně zamezuje výpadkům robotické linky v lakovně způsobených krátkodobým poklesem napětí elektrické energie, a tím i citelným finančním ztrátám.

Jde o vůbec první průmyslovou instalaci této technologie v Evropě. Během pilotního provozu už zařízení na robotické lince v lakovně v Mladé Boleslavi a Kvasinách pokrylo více než 60 krátkodobých poklesů napětí v dodávkách elektřiny, které dříve vedly k zastavení celé linky.

Ultrakapacitor (Ultracapacitor Grid Stabiliser, UGS) umožňuje překlenout krátkodobé poklesy napětí v dodávkách elektřiny, které by jinak způsobovaly přerušení provozu výrobních linek a dalších technologií.

„Běžní spotřebitelé poklesy napětí nezaznamenají, avšak některé průmyslové provozy s robotizovanou technologií jsou velmi citlivé i na malé poklesy napětí, což mnohým způsobuje problémy s následným výpadkem výroby. Právě s takovými výpadky se dlouhodobě potýkala také ŠKODA AUTO na své automatizované lince v lakovně. V rámci společného projektu jsme pro ně našli a realizovali unikátní řešení v podobě ultrakapacitoru. Jde o vůbec první zařízení tohoto druhu v Evropě, které je v ostrém provozu u koncového zákazníka, což nás samozřejmě velmi těší. Princip fungování je vlastně jednoduchý, ale stoprocentně funkční a účinný. Ultrakapacitor se dokáže v řádu desítek milisekund aktivovat do plného výkonu, a překlenout tak krátkodobý pokles napětí. Efektivně tak omezuje finanční ztráty i negativní dopady na životní prostředí,“ vysvětluje Martin Záklasník, generální ředitel skupiny E.ON v ČR a člen dozorčí rady ŠKO-ENERGO.

Zařízení, umístěné v průmyslovém kontejneru vedle budovy lakovny v závodě v Mladé Boleslavi, do 10 milisekund rozpozná pokles dodávky elektrického proudu a za dalších 10 milisekund spustí čerpání záložní elektrické energie z ultrakondenzátoru. Umožňuje tak dodávat výkon 1 MW po dobu 1,5 sekundy. Podobné zařízení s polovičním výkonem (0,5 MW po dobu dvou sekund) pracuje také v závodě ŠKODA AUTO v Kvasinách.
Na základě zkušeností z minulých let a průměrného počtu poklesů napětí v síti se díky inovativním UGS jednotkám sníží roční výpadky výroby o 365 minut v lakovně v Mladé Boleslavi a o 222 minut v lakovně v Kvasinách. Za tuto dobu se běžně nalakuje 740 karoserií. Obě zařízení během pilotního provozu už úspěšně vykryla více než 60 krátkodobých poklesů napětí elektrické energie.

„Řešení zaujalo i další průmyslové podniky, které se ve svých výrobních závodech s krátkodobými poklesy napětí potýkají. Díky úspěšné realizaci ve ŠKODA AUTO nyní řešíme dodávku technologie ultrakapacitoru i dalším zákazníkům. Vybrat si mohou realizaci zařízení na klíč, nebo formu garantované měsíční služby,“ vysvětluje Robert Vinický, předseda představenstva společnosti Local Energies ze skupiny E.ON, která ultrakapacitory zákazníkům jako jediná v ČR dodává.

„Společně se ŠKO-ENERGO plánujeme významně zvýšit stabilitu sítě v našich závodech. Projekt UGS je tak důležitým krokem, díky kterému zajistíme, aby krátkodobé poklesy v síti velmi vysokého napětí neohrožovaly ani naše řídicí systémy, ani relevantní části výrobních procesů,“ říká Michael Oeljeklaus, člen představenstva ŠKODA AUTO pro oblast výroby a logistiky.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3