INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2020 08 21 10.20.14Přestože se po vyhlášení nouzového stavu mluvilo o zamrznutí trhu s nemovitostmi, nemělo by jít o dlouhodobý trend. Jen 6 % Čechů chce totiž kvůli krizi plánovaný nákup nemovitosti odložit.

Dalším významným prvkem v rozhodování může být návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí ve výši 4 % z celkové kupní ceny, který už schválila Poslanecká sněmovna.

Pokud nastane důsledkem pandemie koronaviru výrazný pokles cen nemovitostí, může se realitní trh opět dynamicky rozhýbat. Až pětina Čechů (21 %) by totiž v takovém případě uvažovala o koupi nemovitosti, i když to původně neplánovala. Ukazuje to aktuální průzkum, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u výzkumné agentury NMS Market Research.

Pomocnou ruku především mladým rodinám navíc podalo Ministerstvo financí, jehož návrh zákona na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí prošel Sněmovnou, a to se zpětným účinkem. Tuto daň tak nebude platit nikdo, komu byl proveden vklad na katastr nejpozději v prosinci 2019.

„Češi jednoznačně preferují vlastní bydlení před dlouhodobým nájmem. Proto si polovina mladých ve věku 18 – 36 let spoří, většinou už od maturity. V posledních letech se ale ceny nemovitostí vyšplhaly do takové výše, že jim často tyto úspory na hypotéku nestačily. Nyní tedy můžeme očekávat, že pokud dojde k většímu poklesu cen nemovitostí, zejména mladí lidé a rodiny po těchto úsporách sáhnou a situaci využijí k nákupu vysněného vlastního domu nebo bytu,“ myslí si Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Před vypuknutím pandemie plánovalo koupi nemovitosti 13 % lidí. Tito lidé se v průběhu pandemie rozdělili na dvě rovnoměrné skupiny. První z nich (7 %) nebude koupi odkládat, takto budou postupovat zejména bohatší domácnosti. V průměru 6 % pak s koupí raději počká.

„Pro ty, kdo nyní koupi nemovitosti zvažují, jsme připravili výhodnou nabídku. Na pořízení vlastního bydlení poskytujeme úvěr HYPOsplátka s úrokovou sazbou už od 1,64 % ročně. Zrušení daně z nabytí nemovitosti navíc uleví od dalšího výdaje, který se mnohdy pohyboval v řádech statisíců korun. Při zařizování bydlení se pak jistě tato nemalá částka hodí například na vybavení domácnosti,“ uzavírá Lenka Molnárová.

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 000 respondentů.

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3