INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ukázka šetřící diety v praxi krůtí prsa se špenátovými halušky s lučinouDalších padesát kuchařů a kuchařek úspěšně absolvovalo dnes v Makro Akademii odborný kurz zaměřený na zvyšování kvality nemocniční stravy. Celkem se jarních vzdělávacích kurzů zúčastnilo už více než 100 kuchařek a kuchařů z nemocnic z celé České republiky.

Kurzy vycházejí ze spolupráce mezi makro ČR a Státním zdravotním ústavem a spadají pod aktivity realizované Mezirezortní pracovní skupinou pro institucionální stravování Ministerstva zdravotnictví.

„V nemocnicích se každý den podává přes 100 tisíc jídel a každé z nich je příležitostí, jak z jídla udělat kvalitní součást léčby, nejen nutnou povinnost vydat stravu“, uvedl ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR a dodal: „V poslední době jsem byl několikrát hospitalizován – a musím říct, že jídlo vůbec nebylo špatné. Věřím, že školení, která jsme v rámci mezirezortní skupiny pro institucionální stravování společně s Makro Akademií připravili, budou kuchaře a kuchařky inspirovat a posouvat dál.“

Klíčovým přínosem kurzů je úzká spolupráce mezi kuchaři a nutričními terapeuty, která je zásadní pro to, aby nemocniční jídlo bylo nejen výživově správné, ale i chutné a pacienti měli chuť jej sníst. V zázemí Makro Akademie se tentokrát intenzivně pracovalo s principy tzv. šetřící diety. Účastníci připravovali nemocniční jídla od polévek přes hlavní chody až po dezerty. Kurzy vedli zkušení odborníci: Miroslav Krotký (vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Na Homolce a Fakultní nemocnice v Motole), Pavlína Vránová (vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Havířov) a kuchařské týmy z Makro Akademie i obou nemocnic. Teorie tak byla přímo propojena s praktickými ukázkami kvalitního vaření a prezentací výsledků.

„Kvalitní suroviny jsou základem všeho – chuti i zdraví. Jakkoliv jsou našimi partnery hlavně nákupčí a obchodní týmy, podporujeme vzdělávání kuchařek a kuchařů v nemocnicích a institucích“, říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR a doplnil zkušenost z nemocniční kuchyně: „Je to náročná a málo viditelná práce, která si zaslouží velké ocenění a respekt. Proto se hrdě účastníme projektu, který práci ve velké kuchyni ocení, podpoříma kvalitními surovinami a dobrými recepty inspiruje stále více kuchařů a kuchařek nejen v nemocnicích.“

Makro ČR se dlouhodobě podílí na rozvoji institucionálního stravování nejen jako dodavatel, ale také jako vzdělávací partner, který v Makro Akademii poskytuje zázemí pro řadu odborných školení a inspiraci pro sdílení dobré praxe.

(tz)

Slovo ke dni

  • Prázdninový čas po celý rok

    Poslední dva roky pozoruji velmi zvláštní fenomén. Týká se přítomnosti v práci. Je to jasné, po covidu se na nás řítí dynamika dosud nevídaná. Nicméně tak nějak se změnil rytmus svátků, volna a dovolených. Vánoční prázdniny dětem sice končí na začátku ledna, ale v mnoha firmách klíčoví lidé do pracovního rytmu vplouvají až v polovině měsíce. Pak přichází 15 dní intenzivní práce. Po ní, od počátku jarních prázdnin, lidé rotují po horách a za stůl usedají přerušovaně až do konce března. Velikonoce odstartují další dovolenkový turnus. A květnové svátky mnozí využijí na odpočinkovou víc než týdenní šňůru. Od poloviny června se dostáváme na vlnu letních dovolených, která ustává až s půlkou září. Až potom se do půlky prosince rozjedou naplno kolečka pracovní aktivity, protože rok se pomalu s tím další schází. A pak je vánoční rádiový klid....

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červen 2025

INZERCE

Partneři

 

Partneři plus:

 

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

predseda 2024

Úřad průmyslového vlastnictví je jedním z nejvíce digitalizovaných orgánů české státní správy 25. duben 2025

Získat patent na unikátní technologii zpracování listí stromů k výrobě ultra tenkých izolačních desek, díky nimž nebude třeba v objektech topit, nebo na využití kopřivy tak, že se znásobí její blahodárné účinky na poškozené kolenní klouby, to by jistě bylo terno. Ukázalo by se, že myšlenek, které dobře poslouží lidstvu, není nikdy dost, a že jsou, převedeny do praxe, stále vítané.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Speciální příloha

titulka web

Otevřít PDF

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto  cmsm105caim200 AVLOGOM3