INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 6551Ing. Petr KotenV době od října do prosince ve většině firem a organizací vrcholí aktivity, projekty, probíhá řada významných jednání, špičkových konferencí, předávají se ceny jednotlivcům i týmům. Ne jinak tomu je v případě České společnosti pro jakost. Co vše příznivce kvality do konce roku čeká, o tom Ing. Petr Koten, výkonný ředitel:

Letošní podzim v pojetí České společnosti pro jakost je bohatý na aktivity rozmanitého charakteru. Nač byste upozornil příznivce kvality především?

Pro nás je podzim, podobně jako pro většinu jiných organizací, celkem náročné období. Samozřejmě standardně běží vzdělávací aktivity, certifikace organizací, certifikace osob a vydávání publikací. Uzavíráme a bilancujeme však rok současný, doháníme, co jsme nestihli a konkretizujeme plány na další rok.
Rád bych upozornil na čtyři oblasti, které budou (nejen) na podzim aktuální. Tou první oblastí, spíše tématem, bude kampaň pro zapojení dalších organizací do programu CZECH MADE. Česká společnost pro jakost je nově správcem tohoto programu a má zájem rozšiřovat okruh držitelů vůbec jedné z prvních zákaznických/spotřebitelských značek. Vážíme si toho, že tato značka je neustále v povědomí veřejnosti a že je dokladem o kvalitě produktu či služby jak v B2C, tak B2B segmentech. Další oblastí je rozšiřování aktivit Centra excelence, jakožto platformy pro organizace, které chtějí sdílet nejlepší manažerské praxe. Nově se členy Centra excelence mohou stát kromě organizací i jednotlivci – odborníci, kteří se zabývají zlepšováním. Dále chystáme setkání s personalistkami, se kterými budeme jednat o potřebách vzdělávání v oblasti managementu kvality a sdílet zkušenosti a aplikováním GDPR. A samozřejmě připravujeme tradiční mezinárodní konferenci.

Ta má mezi odborníky vynikající renomé. Letos uzavře Listopad – měsíc kvality, ale odehraje se až začátkem prosince. O čem toto setkání odborníků bude a na jaké osobnosti se můžeme těšit?

Letošní mezinárodní konference se uskuteční ve dnech 3.–4. prosince 2018 v Hotelu Clarion v Praze ve Vysočanech. Má motto „Kvalita a svět 4.0“ a my jsme se samozřejmě snažili vybrat aktuální témata, která do tohoto motta zapadnou. Určitě stojí za zmínění, že letos do Prahy zavítá například generální ředitel Evropské organizace pro kvalitu Eric Jannsens či Thomas Fritsch, ředitel pro zlepšování firmy Bosch Blaichach, která uspěla v Evropské ceně za kvalitu.

Podle jakého principu jste volili obsah a co budete chtít sdělit především?

Během prvního dne konference proběhne plenární zasedání, v rámci kterého budou prezentovány názory a zkušenosti zástupců důležitých zainteresovaných stran na aktuální témata v oblasti kvality v kontextu průmyslu 4.0. Druhý den budeme jednat ve třech sekcích, první sekce na téma Zdroje pro průmysl 4.0, druhá sekce na téma Služby 4.0 a v rámci třetí sekce zorganizujeme workshop, který bude řešit otázku řízení lidí – konkrétně dorůstající a nově nastupující generace. Jsme přesvědčeni, že návštěvníci z jakéhokoliv oboru si najdou pro sebe vždy něco zajímavého.

Všimla jsem si, že o kvalitu se napříč mnoha obory zajímají ženy. Čím to? Budou i ony mezi přednášejícími?

I my vidíme mezi návštěvníky našich kurzů velmi silné zastoupení žen. A já musím říct, že se ženy určitě do tohoto oboru hodí, neboť mnohdy mají větší smysl pro pořádek a systematičnost než muži. A na naší konferenci ženy také vystoupí, především v rámci HR témat. Rád bych zdůraznil, že celá sekce Zdroje pro průmysl 4.0 byla připravena a bude vedena naší předsedkyní Elenou Stibůrkovou, pro kterou je kvalita skutečně „srdcovou“ záležitostí.

Nemalou pozornost věnujete studentům. Počítá se také s vystoupením některého z nich?

S tím, že by na této konferenci vystupovali přímo studenti, zatím nepočítáme. Ale rád bych připomenul, že jsou vždy na tyto naše podzimní konference studující zváni jako účastníci, a to ti, kteří se věnují oboru kvality ve školách napříč celou Českou republikou. A každým rokem tedy se na tyto naše konference v počtu desítek studenti sjíždějí. Na jednáních však s motivujícími příspěvky vystupují pedagogové. K pozornosti studentům však ještě důležitá poznámka: na konferenci budou oceněny nejlepší studentské práce Cenou Františka Egermayera.

ČSJ organizuje řadu soutěží, které mají za cíl podporovat zájem o kvalitu, ať již managementu, výroby, služeb, činnosti jednotlivců. I o nich budete na konferenci hovořit?

Máte pravdu, soutěží a ocenění máme hned hned několik. Ať už tradiční jako jsou Manažer kvality roku či Cena Anežky Žaludové. Kromě toho jsou připravena i nová ocenění, mezi která patří Ambasador kvality České republiky nebo CSR GURU. Všechna ocenění, která vyhlašuje Česká společnost pro jakost, budou udělena na slavnostním galavečeru 3. prosince ve zmíněném pražském Hotelu Clarion.

Kdo se na konferenci může přihlásit a za jakých podmínek? Jsou ještě nějaká místa volná?

Podmínky účasti na konferenci a galavečeru jsou uvedeny na webu qc2018.csq.cz. Účastnit se může samozřejmě každý, koho kvalita zajímá a kdo má chuť seznamovat se s kolegy z oboru. Místa jsou volná, ale s ohledem na zvýšený zájem zahraničních účastníků doporučujeme provést registraci na konferenci i rezervaci hotelu včas. A samozřejmě se těšíme na všechny nové zájemce o kvalitu, kterých v poslední době opravdu přibývá.

otázky připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3