Problematika dvojí kvality potravin zůstává nadále aktuálním tématem, které chce ČR v rámci Evropské unie řešit. Shodli se na tom účastníci kulatého stolu, u něhož debatovali eurokomisařka Věra Jourová, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, zástupci dozorových orgánů a obchodních řetězců.
Ve třetím ročníku prestižní soutěže Diamantová liga kvality 2018 se staly absolutními vítězi čtyři prodejny. V kategorii Food to jsou Albert na pražském Chodově a ostravský Lidl v ulici Sjízdná, v kategorii Non-Food pak dm drogerie markt Velký Týnec a SIKO KOUPELNY na pražském Zličíně.
Ve Švandově divadle v Praze byly 28. ledna při příležitosti slavnostního večera s Českou společností pro jakost uděleny značky programu Česká kvalita za rok 2018. Mezi nimi například značka CZECH MADE, Ekologicky šetrný výrobek, Metro Chef, QZ – Zaručená kvalita, Značka kvality v sociálních službách nebo Hřiště-sportoviště-Tělocvična – OVĚŘENÝ PROVOZ.
Začátkem prosince 2018 se středem kvalitářského světa Česka, ale nejen jeho, stal kongresový hotel Clarion v Praze. Konala se zde tradiční podzimní konference České společnosti pro jakost. Jejím ústředním tématem bylo motto Kvalita a svět 4.0, které více či méně prolínalo všemi plenárními přednáškami i dalšími příspěvky.
Rada kvality České republiky již řadu let vyhlašuje Národní ceny kvality České republiky a Národní cenu České republiky za společenskou odpovědnost. Letos byla prestižní ocenění nejlepším firmám a organizacím předána v úterý 27. listopadu ve Španělském sále Pražského hradu.
Kvalita je pojem, který se vrací stále s větší intenzitou na scénu firem i organizací. Více a více souvisí s úspěchem na trhu, efektivností práce jako takové i jejího řízení, s hledáním cest, jak být první, žádaný, nejlepší. Odborníci, kteří pomáhají ostatním implementovat prvky kvality do praxe, na to mají řadu rozmanitých nástrojů, například motivaci prostřednictvím Národních cen kvality ČR nebo Program Česká kvalita. O nich a oboru stavebnictví jsem hovořila s osobností, která kvalitě věnuje velký kus svého profesního života, Ing. Alexanderem Šafaříkem-Pštroszem, ředitelem Technického a zkušebního ústavu stavebního Praha, s.p.:
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...