INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) jako sociální partneři společně volají po otevření prodejen s nepotravinářským zbožím.

Posouvání termínu přímo ohrožuje pracovní místa v nich, přičemž obchod nikdy nebyl významným ohniskem šíření koronaviru. Navíc o co déle bude tento stav trvat, o to větší kumulace zákazníků v prodejnách v předvánočním období hrozí.

„Potřeba otevření prodejen s nepotravinářským zbožím se stává kritickou. Už v minulosti obchod prokázal, že je schopen vytvořit podmínky, které minimalizují riziko šíření koronaviru. Můžeme diskutovat o nastavení limitu počtu zákazníků na prodejní ploše, o dezinfikování prostředí nebo o délce otevírací doby,“ uvedla Renáta Burianová, prezidentka UZO, a dodala: „Mnozí zaměstnanci v obchodech, jejich skladech a logistických centrech rovněž nepříznivě pociťují omezení v městské hromadné dopravě. Mají problémy dostat se včas do práce či naopak z práce, a to v závislosti na směnách, které mohou začínat brzy ráno nebo se naopak protáhnout do pozdních večerních hodin.“

Podle Tomáše Prouzy, prezidenta SOCR ČR, je zapotřebí maximalizovat dobu prodeje, která zajistí rozložení návštěvnosti obchodů v čase a sníží tak počet zákazníků v prodejnách. „Vládní opatření týkající se zákazu nedělního prodeje a omezení otevírací doby považuji od začátku za kontraproduktivní. Ukazuje se, že lidé se předzásobují v sobotu, čímž se v prodejnách vytváří o třetinu větší koncentrace lidí. Obdobná situace pak vzniká i v pondělí, kdy si kupující doplňují zásoby. Zbytečně se tak zvyšuje riziko jak pro zákazníky, tak pro zaměstnance obchodů. Čím déle bude vláda otevírací dobu omezovat a čím déle budou uzavřeny obchody s nepotravinářským zbožím, tím větší hrozí následný shluk nakupujících,“ sdělil T. Prouza.

Obchodníci od začátku roku vynaložili na minimalizaci nebezpečí koronavirové nákazy již přes 4,8 miliardy korun. Jde například o pořízení jednorázových rukavic, roušek nebo dezinfekce i navýšení počtu zaměstnanců kvůli rychlejší obsluze na pokladnách či častější dezinfekci prodejen. Obchody zaměstnancům poskytují vitamíny a další doplňky stravy, aby posílily jejich imunitu. Ministerstvo zdravotnictví přitom opakovaně potvrdilo, že obchody lze považovat za bezpečné s ohledem na riziko koronavirové nákazy.

„Sektor maloobchodu není zdaleka místem, kde by docházelo k častější nákaze. I přesto musí být mnoho obchodů uzavřeno, a to v předvánočním období, které je pro obchodníky tím nejdůležitějším v roce. S napětím proto čekáme na tolikrát ohlášený, ale zatím stále nepotvrzený scénář uvolňování opatření v dalších týdnech. Bez něj ohrožujeme existenci celých ekonomických sektorů, a navíc nesnižujeme napětí a nervozitu spotřebitelů. Lidé kvůli tomu odkládají nákupy, spoří a tím dále prodlužují trvání ekonomické recese,“ shrnul T. Prouza.

Renáta Buriánová, prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3