INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podnikatelská delegace vedená Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) doprovázející ministra zahraničních věcí ČR Jana Kohouta se historicky poprvé sešla s Hospodářskou komorou Bhútánu. Právě Bhútánské království totiž bylo poslední zastávkou doprovodné podnikatelské mise po zemích jihovýchodní Asie.

„Bhútánské království nás přijalo velice vřele,“ sdělil Petr Kužel, prezident HK ČR a vedoucí delegace podnikatelů. „Předmětem naší diskuze se zástupci Hospodářské komory Bhútánu byly především možnosti obchodu a investic. Diskutována byla i oblast energetiky, životního prostředí či vodohospodářství. Jednali jsme dokonce i o budoucím vzájemném propojení obou komor,“ dodal Kužel. V závěru setkání hospodářských komor se navíc uskutečnilo Česko-bhútánské fórum, na kterém měli zástupci českých podniků možnost prezentovat své výrobky a služby před svými bhútánskými protějšky a došlo i na bilaterální jednání.

V průběhu návštěvy Bhútánu se představitelé HK ČR společně s podnikatelskou delegací setkali v rámci dalších jednání rovněž s představiteli Singye Group a vedením společnosti Tashi Group, což jsou dvě největší obchodní korporace království. Tato jednání byla vedena především o možné vzájemné obchodní spolupráci, cestovním ruchu, či investicích.

Jedno z přímých obchodních jednání v Bhútánu vedl mimo jiné i Jaroslav Hubáček ze společnosti FANS a.s.. ,,Domnívám se, že nejen naši podnikatelé mají velmi zkreslené nebo zcela žádné povědomí o Bhútánu. I my jsme byli velmi překvapeni a rádi, že největší bhútánská společnost Tashi Group byla díky Hospodářské komoře České republiky a velvyslanectví v Indii připravena na jednání s námi. Tashi Group dokonce projevila zájem o to, abychom provedli modernizace jejích chladících věží ve dvou metalurgických závodech situovaných v jižním Bhútánu,“ komentoval Hubáček.

Jitka Čiháková, ředitelka developerské společnosti Prague Investments Corporation dodala: „V průběhu podnikatelské mise jsme se zajímali o investiční příležitosti zejména na Srí Lance, ale i zde v Bhútánu. Podařilo se nám navázat kontakty s konkrétními firmami a získat řadu poznatků o specifikách podnikání v obou těchto zemích. Zvláště v Bhútánu vidíme budoucí potenciál pro naši firmu v oblasti ekologie a investic do hotelového průmyslu, a to jako součásti rozvíjejícího se cestovního ruchu.“

Důležitou součástí programu v Bhútánu bylo rovněž přijetí části delegace vedené ministrem zahraničních věcí ČR Janem Kohoutem u krále Bhutánu, J.K.V.Jigme Khesar Namgyel Wangchucka. Přijetí se zúčastnil prezident HK ČR Petr Kužel, velvyslanec Miloslav Stašek, náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař a senátor Jozef Regec.

Král se velmi zajímal o možnosti propojení obchodních příležitostí. V rámci oficiálního přijetí však byl rovněž zmiňován rozvoj cestovního ruchu, který s sebou přináší nejen investice, ale i poznání a vzdělání. Další součástí protokolu bylo přijetí u Královny matky, která navštívila Českou republiku v loňském roce a velice intenzivně se zajímá o dění a rozvoj České republiky včetně propojení obou zemí.  

„Vrátili jsme se z podnikatelské mise do tří zemí, a to Srí Lanky, Indie a Bhútánu a z této pracovní cesty vezeme mnoho podnikatelských příležitostí zpět do České republiky. Jsem rád, že právě HK ČR společně s MZV ČR, MPO ČR a Velvyslanectvím České republiky v Dillí připravili podnikatelům nabídku s informacemi o navštívených teritoriích a program, který jim umožnil naplnit a rozpracovat své záměry,“ uzavřel prezident HK ČR Kužel.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3