INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Zdeněk Somr_viceprezident_HK_ČRHospodářská komora České republiky (HK ČR) pořádala ve středu 19. února pracovní setkání se zástupci zaměstnavatelů a vzdělavatelů k problematice odborné přípravy a praxí ve firmách.

Setkání otevřel viceprezident HK ČR Zdeněk Somr (vpravo), který upozornil, že od roku 2001 do roku 2031 zaznamená český trh práce jen v důsledku demografického propadu populační propast představující nevratnou ztrátu 400 tis. lidí. Nejintenzivnější pokles začal již v roce 2012 a po následujících 10 let budou firmy tento deficit pociťovat velice intenzivně.

Svoje zkušenosti prezentovaly mj. společnosti ArcelorMittal Ostrava, a.s. nebo ept connector Svatava s.r.o. Společně se zástupci odborných škol a dalších významných firem z oblasti průmyslu se shodli na skutečnosti, že hlavní motivací zaměstnavatelů k poskytování odborné přípravy je cesta k získání kvalifikovaných odborníků „firmě na míru“. 

Odborná příprava usnadňuje přechod ze školy do zaměstnání poskytováním praktických zkušeností, znalostí a dovedností, které doplňují teoretické vzdělávání.

Účastníci pracovního setkání k tématu „Praxe do firem“ se dnes shodli na tom, že pozice zaměstnavatelů v odborné přípravě žáků je nezastupitelná.

Mezi nejaktuálnější diskutované problémy patří:

 

·         potřeba vytvoření jednotného formátu trojstranné dohody, na základě které má probíhat spolupráce mezi odbornou školou, zaměstnavatelem, rodiči a žákem

 

·         odstranění nadměrné administrativní a finanční zátěže, související s BOZP a preventivními zdravotními prohlídkami

 

·         zlepšení systému kariérového poradenství na základních školách a jeho propojení s potřebami zaměstnavatelů

 

·         změna ve spolupráci s úřady práce.

V závěru viceprezident HK ČR Zdeněk Somr inicioval vznik Platformy partnerů odborného vzdělávání a vyzval zúčastněné k budoucí spolupráci.

(tz) 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3